Miért volt extra a United fordítása

A Manchester United hétvégi, Liverpool elleni lüktető, 4-3-as győzelmét követő reakciók között kissé elsikkadt, hogy milyen ritka volt az ilyen fordításos győzelem a hosszabbításban.


Ne feledjük, Erik ten Hag emberei a hosszabbítás 30 percének félidejében még hátrányban voltak, és mégis, valahogy visszajöttek a meccsbe, hogy aztán Marcus Rashford és Amad góljaival megnyerjék az FA-kupa negyeddöntőjét.

 

Az elmúlt években sok szó esett a hosszabbításról, arról, hogy a csapatok gyakran félnek túl sokat támadni, így a gólok ritkák, és egyre valószínűbbé válik a büntetőpárbaj. Sőt, néhány szakértő - több mint kiábrándító módon - azt követelte, hogy a hosszabbítást töröljék el, és a 90 perc után rögtön a pontrúgások következzenek.

 

Ezt szem előtt tartva, vajon mennyire ritka az, hogy egy csapat a hosszabbítás szünetében hátrányba kerül, majd győz, és ehhez még a szétlövésre sincs szükség?

 

Nos, úgy tűnik, hogy a Vörös Ördögök hosszú és illusztris kupatörténelme során még nem csináltak ilyet, sem itthon, sem külföldön.

 

És úgy tűnik, az élvonalbeli labdarúgásban sem fordult elő ez túl gyakran az évek során.

 

Számításaink szerint a világbajnokságok történetében sem fordult még elő. 1970-ben volt egy őrült elődöntő, amikor a hosszabbításban öt gól esett az Azteca Stadionban Olaszország és Nyugat-Németország között. Bár a németek vezettek, a félidő vége előtt 3-2-es hátrányba kerültek az Azzurri ellen, és hiába egyenlítettek Gerd Müller révén, végül 4-3-ra kikaptak.

 

 

Az Európa-bajnokságon is volt már példa erre, amikor a házigazda Franciaország az 1984-es elődöntőben legyőzte Portugáliát. Nyolc perccel a hosszabbítás kezdete után Rui Jordao második góljával 2-1-es vezetést szerzett a portugáloknak, amelyet a végéig meg is tartottak. Jean-Francois Domergue azonban egyenlített, mielőtt a szupersztár, Michel Platini az utolsó pillanatban győztes gólt szerzett.

 

Kizárólag az FA-kupára összpontosítva, az Opta-nál átnézték az összes adatot 11 szezonra visszamenőleg, és azt találták, hogy az első fordulót követően még nem történt ilyen.

 

A Cambridge United 2016-ban a Dover Athleticet verte meg ilyen módon, a Crawley Town négy évvel később a Torquay Unitedet ütötte ki, a Bristol Rovers pedig 2021-ben - csodával határos módon fordított-, amikor a hosszabbításban, 3-1-es félidei hátrányból felállva 4-3-ra nyert.

 

Mindhárom fenti összecsapásra azelőtt került sor, hogy az élvonalbeli klubok a harmadik fordulóban bekapcsolódtak volna a sorozatba.

 

Az Arsenal az 1971-es döntőben a hosszabbításban hátrányba került a Liverpool ellen, de a szünet előtt egyenlített, majd 2-1-re győzött, és megszerezte a serleget.

 

Fenti példák újabb ok arra, hogy elgondolkodjunk azon, hogy a United múlt hétvégi teljesítménye mennyire varázslatos is volt.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!