Túra webchat Rio Ferdinanddal

A 2011-es USA túra alkalmából most Rio Ferdinand válaszolt a szurkolók kérdéseire.


"Köszönöm, hogy elküldtétel a kérdéseiteket! Remélem, hogy hasonlót újra tudunk majd csinálni" - mondta Rio a webchat végeztével.

És ki tette fel a legjobb kérdést a védõ szerint?  Egy kanadia szurkoló, Iain Watson kérdését válaszotta a legérdekesebbnek Rio: "Melyik korábbi vagy jelenlegi sportoló hatott rád leginkább és miért?" Nyereménye egy új Manchester United mez Ferdinand aláírásával.

Ha egy szóval le lehetne írni karriered, mi lenne az?
Helen Tyler, Redditch, Egyesült Királyság

Sikeres és eseménydús. Ez több, mint egy szó tudom. De ez mutatja meg, mit is érzek.

Figyeled az olyan játékosokat, mint Pogba, Morrison és Tunnicliffe az ifi csapatból? Te is olyan nagyra értékeled õket, ahogy teszik azt mások is?
Connor Harrison, Egyesült Királyság

Sokszor kérdezik ezt tõlem, de nem akarok túl sokat beszélni errõl vagy egy halom nyomást tenni rájuk. Fényes jövõjük lehet, ahogy Will Keane-nek és testvérének, Michaelnak is. De el kell jutniuk elõbb a következõ szintre és minél több tartalék mérkõzésen játszani. Az rendben, hgy az ifiknél jól játszottak, de ez hosszú folyamat, amíg az elsõ csapatig eljutsz. De ami igaz, a Unitednek nagyon jó fiataljai vannak.

Ki a kedvenc tweetered?
Kevin Coughlan, Co Kerry, Írország

A kedvenc tweeterem? Talán egy lány, akit @JudelnLondon-nak hívnak. Nagyon vitatott személyiség, érzelmes és nagy érték. Õ egy United szurkoló...õ nyerte meg a legelsõ díjat, amit adtam. A díj része volt, hogy elmondtam neki, követem õt és nagyon sokszor megnevettet. Nagyszerû lány. Szeretem Kanye Westet is. Õ is elég ellentmondásos. De megmondom neked, ki a jó: Rohan Ricketts. Õ nagyon jó. Sokat vitázik és jól is csinálja.

Hello Rio! Mit gondolsz, mi lesz a 20. bajnoki cím kulcsa a következõ szezonban?
Milad Salimi Tari, Svédország

A tavalyin javítani, különösen az idegenbeli formánkon. Sokkal következetesebbnek kell lennünk. Nagyon jól kell védekeznünk - ez a kulcs.

Szeretem nézni a védekezõ stílusodat. Hogyan lehet megtanítani a fiatalokat arra, hogyan maradjanak talpon?
Brett Halverson, USA

A labdát kell figyelni, a becsúszó szerelés a legutolsó lehetõség maradjon. Maradj állva, amíg csak tudsz - ha a földre kerültél, azt jelenti nem tudsz visszajönni. Elengedhetetlen, hogy állva maradj, ez a legfontosabb!

Ha játszhatnál más poszton, melyik lenne az?
Tom Lee, Egyesült Királyság

A 10-esen játszanék. Hihetetlen lennék! Csak adnák a labdákat, nem kellene védekezni, nem kellene visszazárni - maga lenne a mennyország! A szurkolók nagyon jól szórakoznának, amikor én azon a poszton nagyszerûen játszanék. A Premier League még jobb lenne ettõl! Sosem értettem az embereket, miért nem õrülnek meg, amikor gólt szereznek. Én mindig azt tenném. Ezért szerettem Ian Wrightot - szeretett focizni, szeretett gólt szerezni. Ez az, amirõl a futball szól. Ha újra lehetne kezdeni, csatár lennék, ez tuti.

Látod magad, mint aki egy napon színész lesz?
Anuar Fahmi Abd Fatah, Prága, Csehország

Nem tudom...õszintén szólva kínáltak már szerepeket, de amíg vissza nem vonulok, ez nem lehetséges. De ha megtörténik, Will Smith-nek nem lenne munkája, ezt pedig nem szeretném a családjával megtenni!

Mennyire fontos a mentális erõ a futballban?
Abhrajit Dutta, India

Hatalmas. Ez kell ahhoz, hogy sikeres játékos legyél. Lehetsz fent és lent, vezethet az ellenfél egy vagy két góllal, de tudni kell mindig visszajönni. A Manchester United nem tudja, mi az hogy kikapni - sokszor álltunk fel egy-két gólos hátrányból. A képesség, hogy képesek vagyunk minden helyzetbõl felállni a csapat nagy részében megtalálható.

Mi a legjobb dolog abban, hogy a Manchester Unitednél focizhatsz?
Daniel Jones, Penmaenmawr, Egyesült Királyság

A legjobb, hogy a világ legnagyobb klubjában játszhatsz és a klub nagyszerû történelmének része lehetsz. Játszani olyan stadionban, mint az Old Trafford, csodálatos, ahogy a minket elkísérõ szurkolók elõtt szerepelni is.

Mi a legjobb kispályás United csapat? (5 fõs)
Milosz Lowczynski, Suwalki, Lengyelország

A legjobb, akikkel játszottam is...Paul Scholes, Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney és Roy Keane. És persze én. Nem kellene kapus, annyit lenne nálunk a labda. Ezt a csapatot nem lehetne legyõzni. Igazából, talán Giggsyre kicserélném Roy Keane-t. Nem lehet Giggsy nélkül a csapat.

Melyik a kedvenc mérkõzésed, amit Unitednél játszottál?
Marian Schobesberger, Schörfling, Ausztria

A Róma elleni 7-1. Azon az estén minden sikerült nekünk. Ragyogóan játszottunk. Ezután a moszkvai Bajnokok Ligája döntõ volt a legjobb este. Ezek örökké bennem élnek majd.

Nagy énekes vagy? Ha igen, énekeltél már együtt valaha Snoop Doggal?
Luke Fairbrother, Ausztrália

Nem, nem tudok énekelni! Gyerekként még énekeltem, az iskolában is. De az éneklés nem az én mûfajom. Egyáltalán nem. Wazza képzeli azt magáról, hogy tud énekelni, de senki sem tud. Giggsy nem rossz a mikrofonnal, de õ sem énekel, hanem rappel. Ha nyerünk, éneklünk aztán Giggsy megkaparintja a mikrofont és belekezd valami old-school rappbe. Nagyon vicces. a Rapper's Delight a szokásos dala.

Mit gondolsz, mit kell tennie a Unitednek, hogy áthidalja a szakadékot, mely közte és a Barcelona között van?
Kenneth Leung, Szingapúr

Tanulni a közelmúltból. Amikor következõ alkalommal pályára lépünk ellenük, nem szabad túl sokat arra gondolni, mi történt a múltban. Ha sokat gondolsz rá, gátolhat a játékban. Élni kell a lehetõségekkel, amiket kapunk. Minden pozícióban úgy kell védekeznünk, ahogy csak tudunk.

Melyik játékos ellen a legnehezebb edzésen játszani?
Sam Irving, Egyesült Királyság

Scholes volt. Most azt mondanám, Chicharito - ellen elég nehéz. Ellene nagyon nehéz, de jó is ez, mert meccs formában tart.

Mi volt a legjobb tréfa az Old Traffordon és ki a következõ célpontod?
Colin Johnson, Warrington, Egyesült Királyság

A legjobb tréfa...más, mint amit a TV showban tettem, nehéz megmondani. Igazából egyszer móresre tanítottam az egyik fiatal srácot. Joshua Kinggel akartam beszélni és Reece Brown jött és azt mondta: "Josh üzeni, ha beszélni akarsz vele, menj oda hozzá." Ezután odametem Joshua szekrényéhez, az összes ruháját összeszedtem és amikor elmentem Carringtonból, a kocsiból dobáltam ki a ruhákat a bokrokra. Utána mehetett fel-alá, keresve a ruháit!

Mi a kedvenc meccs elõtti és utáni kajád?
Philip Romeo, Wollaston, USA

Mérkõzés elõtt leginkább csirke és tészta ami fogy, joghurttal, amibe kis mézet keverek. És persze sok víz és banán. Meccs után változó - néha elmegyek a Rossoba olasz ételt enni, de van, hogy a házamhoz közeli helyrõl libanoni vagy indiai kaját rendelek.

Egyértelmûen kedveled a divatot, de ki az, aki a csapatban a legrosszabbul öltözködik és ki viseli a legrosszabb cipõt szerinted?
Alex Oldfield, Egyesült Királyság

Anderson hordja a legrosszabb cipõket, egyszer adtam is neki egyet a cipõim közül. Néhány nap múlva papucsban jött edzésre! Tomasz Kuszczakra kell a legtöbb erõfeszítést áldozni, de nem sok sikerrel járunk. Ando szereti az extravagáns cuccokat - olyan õrült, mintás cuccokat visel sokszor, amit nem sokan vennének fel.

A Smalling-Jones páros lehet olyan jó a jövõben, mint a Ferdinand-Vidic kettõs?
Nils Göthe, Mulleomarn, Svédország

Ne feledkezz meg Jonny Evansrõl sem! Sokan Chrisrõl és Philrõl beszélnek, miközben Evans Nagy-Britannia egyik legnagyobb védõ tehetsége. Biztos vagyok abban, mindhárman küzdeni fognak a belsõ védõ helyekért. Nagyszerû, hogy a klubnál minden poztra vannak olyan fiatalok, akik a jövõt jelentik. Hogy lesznek-e olyan jók, mint Vida és én, azt csak az idõ fogja megmondani.

De Gea, Jones és Ashley Young hogyan teljesítettek eddig edzéseken?
Gaurav Khurana, India

Minden nagyon jól csináltak, Nincs félni való, nincs probléma. Egyikük sem tûnik idegesnek. Ash elsõ naptól kezdve itt van és nagyon jól beilleszkedett. Elsõ meccsén is túl van, nagyon kényelmesen. A másik két srác késõbb érkezett meg - Phil Jones ismer néhány játékost már, Mame Biram Dioufot is, ez sokat segít neki. Kicsit könnyebb lesz neki, mint David de Geának, de néhányan beszélnek spanyolul, így neki sem volt nagyon rossz. Mindig azt mondtam, ebbe a klubba könnyû bejönni, nagyon jó a csapatmorál.

Valaha feltûnsz majd a Stretford Enden vagy egy idegenbeli meccsen a vendégszurkolók között, amikor épp nem játszol?
Colm Baker, Írország

Már volt erre példa. Elmentem az Anfieldre, mikor a Liverpooltól 1-0-ra kikaptunk FA kupa meccsen. Csodás élmény volt, a hideg kirázott, mikor beléptem a stadionba. Elég parázs volt, mikor a Stanley Parkban sétáltunk. A rendõrök kísértek engem és John O'Shea-t a pályáig, mert néhány Liverpool drukker felismert minket és elég mérgesek voltak. Ha visszavonulok, próbálok majd több meccsre is elmenni, fõleg Londonba.

Amikor Fifáztok a többiekkel, kik a legjobbak és a legrosszabbak?
Dominic Stilwell, St Helier, Egyesült Királyság

Pár napja nem játszottunk már. Wayne-nel együtt szoktam játszani és jelenleg 16 gyõzelmünk mellet csak 1 döntetlenünk és 1 vereségünk van. Az egy vereség is öngól után történt, ráadásul 10 emberrel voltunk. Aki minket megver, nagy szerencsével kell rendelkeznie. Fabio és Rafael gyõzött le minket egyszer. Nani és Kiko akár egy házaspár, egész idõ alatt veszekednek. Gaby Obertan és Ashley Young, vagy Ashley és Ando sokat ígérõ páros, de még nem sokat mutattak. Berba és Vida nagyon egységesek - arra várnak, mikor lobbannak tûzbe. Wayne és én vagyunk a legjobbak.

Melyik korábbi vagy mai sportoló inspirál téged leginkább, és miért?
Iain Watson, Kanada

Van néhány. Diego Maradona volt a legelsõ a tehetsége miatt. Ami videót csak meg tudtunk szerezni Maradonáról, az nekem és a haverjaimnak megvolt. John Barnest is nagyon kedvelem. Más sportot figyelembe véve Michael Jordan volt a kedvenc, nagyon domináns volt csapatában. Mostanában Roges Federer, mentalitása számomra is kiemelkedõ, valamint Mike Tyson, aki egyszerûen csak brutális.

Ki ellen nehezebb játszani: Messi vagy Ronaldo?
Matthew Towlson, Egyesült Királyság

Ronaldo ellen kétszer játszottam, egyszer még mikor Sportingban játszott, egyszer pedig a válogatottban Portugáliával. Messi nagyszerû játékos, aki nagyszerû csapatban játszik. Mindketten más stílusúak, de úgy gondolom, nagyon jó, hogy olyan korszakban lehetünk, ahol két ilyen kiváló labdarúgó szerepel, akik ellen játszhattam is.

Ki a kedvenc játékosod azok közül, akikkel a Manchester Unitedben játszottál?
Mark Hudson, Egyesült Királyság

Paul Scholes, Cristiano Ronaldo és Giggsy...ebben a sorrendben. Giggsy néha elképesztõ dolgokat mûvel, öröm számomra. Scholes olyan dolgot tudott, amitõl rengeteg ember ujjongott. Ronaldo fenomenális - egy fantasztikusan fizikális példány. Csiszolta képességeit, keményen dolgozott és megkapta a megérdemelt jutalmát.

Te vagy bárki más a csapatból valaha gondolkoztatok azon, hogy lerohanjátok az MUTV-t és olyan mûsort csináltok, amit ti szeretnétek?
Emma, Észak-Írország

Ha saját mûsort akarnék, mindennél részletesebb lenne. A csapattal és a stábbal is sokat találkoznánk...megmutatnánk hogyan reagál a stáb a játékosokra. Az amerikai médiában sokkal jobban a feltételek, mint a brit médiában. Jó lenne, ha megváltozna. Van egy videó naplóm, amit az MUTV hamarosan majd mûsorra is tûz. Remélem szórakoztató lesz és betekintést kap mindenki, milyen is egy túra, mi is a különbség a pályán és pályán kívül. Nem gyakran lesz látható ilyen. Ma láttam egy mûsort az Indiana Colts-ról, Peyton Manning elég idegesen beszélt egyik csapattársával, majd rájött, hogy fel van mikrofonozva...vicces volt.

Kivel élvezed jobban a játékot: Nemanja Vidiccsel vagy John Terryvel?

Roland Banny, USA

Diplomatikus leszek és azt mondom, mindkettejük mellett szeretek játszani. Több sikert értem el és sokkal többet is játszottam Vidával, sokkal jobban ismerjük egymást. De Johnnal is több nagyszerû meccsünk volt. Szeretném, ha Angliával sikeresebbek lehetnénk, nagyszerû lenne, ha Johnnal együtt játszanék ezért.

Twitter-függõ vagy?
Aakash Karia, Egyesült Királyság

Nem, ez nem függõség, csupán élvezem. Azt hiszem, vicces látni azt, másokat mi érdekel és az emberekkel való kapcsolat nagyon fontos. A túrán próbálok többet tweetelni, mint mikor otthon vagyok. Jó dolog, ha tudják a szurkolók mi történik.

Hogyan értékelnéd Rafaelt és Fabiot?
Dauren Kabulbek, Kazahsztán

Top játékosok lesznek az elkövetkezendõ években. Rafael került elõször a csapatba és mindenki tudja, mire képes. A szezon második felében Fabiotól ugyanazt láthattuk - nem sok 19-20 éves játékos mondhatja el, hogy Bajnokok Ligája döntõjében szerepelt. Nagyon szerencsések és boldogok a pályán kívül valamint a számítógépes játékokban is, ráadásul mindig benne vannak egy jó ugratásban. Elválaszthatatlanok - mindenki külön szobában val a túra alatt, õk ugyanabban. A minap egymástól távolabb ültek, elõször láttam ilyet.

Hány pár futball cipõre van szükséged egy teljes szezonra?
Dominic Pursell, Svájc

Ha egy stílus volna, kettõt vagy hármat használnék egy szezonban. De stílus változtatás miatt - a Nike változtatásai - körülbelül hat pár megy el egy szezonban. Más klubok játékosai közül néhányan szinte minden meccsre újat vesznek fel.

A jelenlegi csapat elég erõs ahhoz, hogy megtartsa bajnoki címét a 2011/12-es szezonban is?
Wence White, Tanzánia

Határozottan. Úgy vélem, van egy tapasztalt mag, amely már 4-5 éve együtt van és sok mindent nyert. Ez pedig felbecsülhetetlen. És jött mér három nagyon éhes játékos, akik trófeákat akarnak nyerni.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!