Phelan: Én vagyok a lökhárító

Mike Phelan menedzserasszisztens beszél munkájáról, fõnökérõl és a játékosokról ...


Mi az ön szerepe, hogyan segíti Sir Alex munkáját?

 
Sokrétû a munkám, rengeteg dologra kell figyelnem, egyben én vagyok a lökhárító Alex és a játékosok között. Ugyanúgy kell figyelnem a menedzserre mint a játékosokra. Ha valamilyen probléma merül fel akkor azt meg kell beszélnünk. Gyakran én közvetítek Alex és a játékosok között. Pontosan azt csinálom, mint amit az asszisztens szó takar. Segítek mindenben a csapatnak azért, hogy simán menjenek a dolgok.
 
Változott a szerepe az évek során? 
 
Igen, átalakult a szerepem. Régebben az volt a feladatom, hogy segítsek az edzéseken. Természetesen most is részt veszek a tréningen, de a különbözõ feladatokra, külön szakemberek állnak rendelkezésre. Jelenleg az edzésen való segédkezésen kívül az a dolgom, hogy megbeszéljük a terveket a feladatokat az edzõvel ezeket továbbítom a játékosok felé, és ha bármiféle gond, kívánság vagy probléma adódik, akkor közvetítek az edzõ és a játékosok között. Néha ez kellemes feladat, néha nagyon nehéz, de azért vagyok itt, hogy mindenben segítsem a munkát. Persze ennek elengedhetetlen feltétele, hogy odafigyeljenek a szavaimra és elfogadják amit mondok. Érezniük kell a játékosoknak, hogy amit kérek az az õ érdeküket szolgálja. Meg kell, hogy bízzanak bennem enélkül nem lehetnék jó asszisztens.
 
 
 
Még mindig Sir Alex a fõnök?
 
Határozottan igen. Bár sok minden változott az elmúlt években, sokkal összetettebb a feladata egy klub vezetõjének, de õ még kontroll alatt tart mindent. Mindenre és mindenkire oda figyel, fontosnak tartja, hogy a legjobb körülmények között végezhesse a munkáját a személyzet minden tagja és a játékosok is. A legapróbbnak tûnõ dolgoktól a legfontosabb döntésekig, minden esetben övé az utolsó szó, de mindig meghallgatja a véleményünket, és azután hozza meg a végsõ döntést. Azt hiszem ez elengedhetetlen egy sikeres klub irányításához.
 
Külön emberként kell kezelni az egyes játékosokat?
 
Természetesen igen. Ahhoz hogy jó edzõ lehess nagyon jól kell ismerned minden egyes játékost. Nem csak mint játékosra, hanem mint emberre is oda kell figyelned rájuk. Néha a kimondatlan szavaikat is meg kell hallanod. Vagy beszélni helyettük, vagy kiállni értük. Nagyon fontos a kommunikáció a személyzet és a játékosok között. Kell, hogy bízzanak bennünk és megtudjuk beszélni a problémákat. Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt a személyzet tagjai és a játékosok között.
 
Mennyiben változott a futball az elmúlt évek során?
 
Maga a futball nem változott. Még mindig játékosok alkotják a csapatot és a csapat éri el az eredményeket. A menedzser feladata pedig az , hogy jól felkészítse csapatát a játékra. Ami viszont rengeteget változott az a módszer, amivel el tudjuk érni, hogy a játékos egyénileg és kollektíven is a maximumot tudja kihozni magából az edzéseken és a mérkõzések alkalmával. Mára már sokkal nagyobb stáb foglalkozik azzal, hogy a játékosok fizikailag és mentálisan is toppon legyenek.
 
Régen ez úgy mûködött, hogy vagy alkalmas voltál fizikailag a futballra vagy nem, vagy jó volt a hozzáállásod vagy nem. Ha megfeleltél a követelményeknek, akkor futballista lehettél, ha nem akkor más pályát kellett választanod. Jelenleg külön stáb gondoskodik arról, hogy minden játékosnak a legmegfelelõbb edzéstervet készítsék el, külön figyelemmel az egyes játékosok általános fizikai terhelhetõségére. Vagy ha éppen egy sérülésbõl tér vissza, akkor az aktuális teljesítõ képesség figyelembe vételével a fokozatos erõnlét visszaállítására. A mai futballistáknak minden adott, hogy a legjobb eredményt tudják elérni. Szerencsére mi is a legmodernebb körülmények között, egy csodálatos létesítményben dolgozhatunk azon, hogy a játékosaink a legjobb formájukat tudják hozni a mérkõzéseken.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!