Veszélyben a Sky közvetítési joga

Unod már Alan Smith monoton hangját vagy Jamie Redknapp nyelvbotlásait hallgatni? Ha igen, akkor talán hamarosan megoldódik ez a problémád, ugyanis a Sky mûsorszórási joga veszélyben van.


Ross Hair, az ESPN ügyvezetõ igazgatója szerint - aminek érdekeltségi köre kiterjed Európára, a Közel-Keletre és Afrikára - a katari tulajdonú mûsorszóró, az al-Dzsazíra fontolgatja a Premier League közvetítési jogának megvásárlását.
 
"Az angol bajnokság közvetítési jogának aukciója áprilisban vagy májusban várható, amin értesülések szerint egy igen jelentõs ajánlattal az al-Dzsazíra is be fog szállni" - mondta Hair az Evening Standardnek.
 
A jelenlegi, hároméves szerzõdés becsült értéke 1.782 milliárd font. A licitháborúba a hírek szerint a Rupert Murdoch birodalom és az al-Dzsazíra mellé az Apple technológiai cég is jelezte részvételi szándékát.
 
A katari mûsorszolgáltató jelenleg ugyan nem rendelkezik nagy hatáskörrel az Egyesült Királyságban, de láthattuk a közelmúltban az arabok milyen könnyen megszerezték a Manchester Cityt.
 
A licitálók között nagy háború várható, mivel az Apple TV szolgáltató ideális prémium csomag tartalma népszerû Angliában. Emellett a társaság pénzügyi tartaléka eléri a 70.000.000.000 dollárt.
 
A Sky számára óriási veszteséget jelentene a Premier Leauge közvetítési jogának elvesztése, mivel elõfizetõinek nagy részét a sport csomag megrendelõi adják. Érdekes lesz látni, hogyan reagál majd az eddig egyeduralomban lévõ Sky a vetélytársak ajánlataira.
 
 
Hogy mit jelent ez a nézõk számára? Talán újra megtelnek a kocsmák és a klubok, ahol szívesen nézték együtt a rajongók kedvenc csapatuk mérkõzéseit.
 
Tavaly az FA-nak be kellett nyelnie mintegy 30 százalékos csökkenést a FA kupa és az angliai játékok mûsorközvetítésébõl származó jövedelmekbõl, amellyel az ITV foglalkozik, de a Premier League mindig is jövedelmezõ tárgyalásokat folytatott a mûsorszórási jogokkal kapcsolatban.
 
A nyugtalanság viszont egyre nagyobb a klubok között. Például a Liverpool ügyvezetõ igazgatója, Ian Ayre ragaszkodik ahhoz, hogy a sikeres klubok nagyobb mértékben részesüljenek a bevételekbõl, mint ahogyan ez történik a Real Madrid és a Barcelona klubjainál is.
 
"Ha a Real Madridnál, Barcelonánál, ​​vagy más nagy európai kluboknál a nemzetközi média értéke jelentõs, akkor hol marad a Liverpool és a Manchester United? A sikeres klubok, akik miatt nézik az emberek a közvetítéseket, miért nem részesülnek nagyobb juttatásokban?" 
 
Érhetõ Ian Ayre felháborodása, ha megnézzük, hogy a Liverpool 18m font részesedést kapott tavaly, míg a Barcelona és a Real Madrid együtt összesen 136m fontnak megfelelõ összeget zsebelhetett be.
 
Bár az lenne az igazságos, ha az angol klubok egyformán részesülhetnének a televíziós jogokból, Ayre azt sugallja, hogy az olyan nagy klubok, mint a Liverpool, a Manchester United, a Chelsea és az Arsenal nagyobb mértékben részesüljenek a bevételekbõl.
 

Viszont, ha a Premier League elitje, a top 6 klubok nagyobb százalékban részesülnek a közvetítési jogokból, fennáll a veszélye, hogy még nagyobb szakadék keletkezik az angol bajnokságban lemaradó többi csapat és az elit között, ami kevésbé izgalmas versenyeket hozna magával a bajnokságban. 

 


footballfancast.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!