Petrucci tele ambícióval

Exkluzív interjú Davide Petruccival, aki ebben a szezonban a tartalékok legkiemelkedõbben teljesítõ játékosa volt.


A 20 éves, római fiú idei teljesítményével kiérdemelte, hogy a Tottenham elleni utazó keret tagja legyen, és sokan nagy reményeket fûznek hozzá, hogy vitathatatlan tehetségét nemsokára már a felnõttek között kamatoztathatja. Éppen ez az, amirõl maga Petrucci is álmodozik...

 

Elégedett vagy az idei szezon alakulásával?

Boldog vagyok, mert nagyon jól teljesítettünk. Az élen állunk és keményen dolgozunk azért, hogy ott is maradjunk. Remélhetõleg megnyerjük a bajnokságot [az interjút követõen hétfõn ez sikerült is nekik - a szerk.].

 

Sokak szerint sokkal inkább a teljesítmény, mint az eredmények számítanak a tartalékok szintjén, de minden játékos eltökélt, hogy megnyerje a bajnokságot...

Igen - a legfõbb cél úgy is az, hogy te gyõzzél. Játszhatsz jól, és nyilván mindenki szeretne napról-napra fejlõdni, de ha nyersz, annál nincs jobb érzés.

 

Személy szerint neked mennyire kellett alkalmazkodnod a játékstílusodban a helyi erõviszonyokhoz? Warren Joyce dícsérte a futómennyiségedet és a szereléseidet...

Amikor ide kerültem, természetesen nem voltam hozzá szokva az angol futball stílusához. Akkor azt mondták nekem, hogy Angliában sokszor kell megjátszani a labdát, de ki kell venni a részemet a védekezésbõl is. Utóbbi az, amire most nagyon koncentrálok. Mára már jobban érzem magam, mert bár voltak sérüléseim, de most már minden rendben és szeretnék minél elõrébb jutni.

 

 

Mostanra sokkal komplettebb középpályássá váltál?

Természetesen még mindig szeretek elõre menni. De készen kell állnom arra, hogy bármelyik pillanatban bárhol szükség lehet rám - néha a védelem elõtt kell játszanom, néha pedig középen. Készen kell állnom bármire. Ha egy sokoldalú középpályás vagy, akkor több esélyed nyílik arra, hogy bizonyíts és jól teljesíts.

 

Mennyire tölt el elégedettséggel, hogy Te lehetsz a tartalékok csapatkapitánya?

Nagy büszkeséggel tölt el, hogy amikor a pályán lehetek, én viselhetem a csapatkapitányi karszalagot. Már az is nagyszerû, hogy a Unitedben játszhatok. Próbálok példát mutatni a társaimnak, de a fiúk igazán nagyszerûek, és már most tudják, hogy miként kell viselkedni a pályán.

 

Az utazó keret tagjaként a kispadra is leülhettél a Tottenham elleni bajnokin, annak ellenére, hogy nem voltál nevezve a cserék közé...

Igen, én is elutaztam a csapattal együtt, ami hihetetlenül nagy élményt jelentett számomra. Ez volt az álmom - hogy játszhassak a felnõtt csapatban - úgyhogy most ez a legfõbb célom, amit el akarok érni. Remélhetõleg a jövõben még több lehetõségem lesz rá. A következõ lépés, hogy már a kispadra is odaférjek, az pedig az álom beteljesülésével érne fel, ha debütálhatnék a csapatban.

 

Úgy érzed, hogy közel állsz ahhoz, hogy feltörj a felnõttek közé?

Nem állok messze tõle, de ezzel egy idõben még nincs is túl közel. Nagyon keményen kell dolgoznom itt a Unitednél. Még a legnagyobb játékosok sem mehetnek mindig biztosra a csapatban elfoglalt helyükkel kapcsolatban, és mindig újabb és újabb kihívások állnak elõttük. Ez mindenkire ugyanúgy vonatkozik.

 

Úgy érzed sikerült beilleszkedned Manchesterben?

Imádom. Tényleg imádom. Csak az a fránya idõjárás! Még mindig nem szeretem az itteni idõjárást, mert én a napsütést szeretem. Szerintem ha az olaszországi napsütés itt lehetne, akkor ez lenne a világ legjobb része. Rómában se mindig süt a nap, de egyértelmûen többször van jó idõ, mint itt.

 

Van néhány olasz játékosunk a klubnál - ebbõl profitálsz bármit is?

Rengeteget. Kikoval [Federico Macheda] már azelõtt barátok voltunk, hogy ide kerültem volna. Olyanok vagyunk egymásnak, mint a testvérek. Én a Roma játékosa voltam, õ pedig a Lazioé, de ez nem számít, mert barátok voltunk, és mindketten Olaszországból jöttünk. Közel is laktunk egymáshoz. Még akkor is, amikor különbözõ csapatoknál játszottunk, nagyon közel álltunk egymáshoz, és az õ, illetve az én családom is nagyon sokat segített nekünk. Õk segítettek abban, hogy otthon érezzem magam. Aztán ott van még [Alberto] Massacci és [Michele] Fornasier is - nagyon élvezzük az együtt töltött idõt.

 

 

Nem volt számodra egy úgynevezett kulturális sokk az, hogy Olaszországból Angliába költöztél?

Kezdetben nagyon nehéz volt. Nem beszéltem angolul és nem ismertem senkit. Az idõjárás - ó Istenem, szörnyû volt! Nagyon nehéz volt; minden új volt és a futball is más volt. Mindig Kikoék házában voltam, és ott olasz ételeket ettem, és minden idõmet velük töltöttem. Aztán kaptam egy angol tanárt, és szépen lassan elkezdtem megtanulni a nyelvet.

 

Mely más játékosok segítettek neked a beilleszkedésben?

Rio [Ferdinand] tényleg sokat segített. Ahogyan Giggsy is. Patrice Evra is nagyon kedves volt velem, mert õ beszél olaszul is. Egyébként mindenki nagyon kedves volt, ez pedig nagyon jól esett.

 

Sérültnek lenni nagyon nehéz dolog lehetett...

Rémálom volt. Borzasztó és egyben csalódást keltõ. Semmit nem tudtam csinálni - kipróbáltam mindent, de semmi nem ment. Aztán találkoztam néhány emberrel és a United is sokat segített nekem, így végül túltettem magam rajta. Most pedig már jól érzem magam.

 

A szereléseid mutatják igazán, hogy mennyire megerõsödtél...

Nagyszerû, amikor sikeresen tudsz szerelni. Fantasztikus érzés ezzel segíteni a csapatodat. Néha adhatsz remek passzokat, de egy jó becsúszó szerelés ugyanolyan fontos lehet.

 

A passzaid néha igazán kivételesek szoktak lenni. Néhány évvel ezelõttrõl, amit külsõvel adtál Febian Brandynek az egyik legnépszerûbb videó a Youtube-on...

Szeretek külsõvel passzolni. Szeretem helyzetbe hozni a társaimat. Ez olyan dolog, amit nagyon élvezek, és igen, az nagyon jó érzés tud lenni, amikor valaki úgy szerez gólt, hogy azt te készítetted elõ neki.

 

Azért a gólszerzésben is szoktál jeleskedni...

Szereztem néhány gólt ebben az évben, de többször szeretnék eredményes lenni - képes vagyok rá. Megszoktam, hogy a csatárok mögött játszok, de mostanában inkább a védelem elõtt kapok helyet a csapatban, ezért nincs annyi lehetõségem gólt szerezni, mint korábban. De amikor meg van rá a lehetõségem, akkor mindig arra törekszem, hogy gólt tudjak szerezni.

 

A jövõbeli pozíciód szerint elõrébb fogsz játszani, mint mostanában?

Nem tudom. Szeretnék készen állni arra, hogy a pálya bármely részén bevethetõ legyek. Ha egy játékos képes bárhol játszani, akkor több esélye nyílik arra, hogy a menedzser számításba vegye.

 

Egy Olaszországban adott interjúdban azt nyilatkoztad, hogy tényleg nagyon eltökélt vagy, hogy megcsináld a karriered a Unitednél. Ez igaz?

Ez az álmom. Imádok a Unitedben játszani. Ez a célom, és a feladatom ebben a pillanatban. Ez az oka, amiért 16 évesen elhagytam az otthonom. Bátor volt a családom nélkül eljönni otthonról, de Kiko sokat segített nekem. Minden új volt számomra, azonban nagyon a Unitedben akartam játszani - de nagyon nagyon - úgyhogy ezért döntöttem így.

 

 

Szerinted a United egy õszintén családias klub?

Mindenki nagyon barátságos veled, és segítenek abban, hogy otthon érezd magad. Elõször, amikor ide jöttem, máris otthon éreztem magam. Ezért élvezem az itt töltött idõt és akarok itt játszani.

 

Több játékos, mint Kiko, töltött már hosszabb-rövidebb idõt kölcsönben. Ez olyan dolog, amit te is mérlegelsz magadban?

Igen. Természetesen elõször is a Unitedben szeretnék játszani, de ehhez szükségem van ahhoz, hogy tapasztalatot gyüjtsek felnõtt szinten. Három évig sérült voltam, ezért szükségem van a meccsrutinra. Ebben az évben játszottam meccseket, de ha egy felnõtt csapatban játszhatnék, az lenne a következõ lépés. Nem könnyû a Unitedbe bekerülni, és ott játszani, úgyhogy ha lenne rá lehetõségem, hogy valahol kölcsönben játszak, és tapasztalatot gyüjtsek, akkor remélhetõleg erõsebben térhetnék vissza.

 

Valószínûleg a csapat nyári túrája kiváló alkalomnak ígérkezik számodra?

Számomra is nagy lehetõségnek ígérkezik, igen. Minden nap megvan rá a lehetõség, hogy lenyûgözzük a menedzsert, de ez egy újabb nagyszerû esély lenne rá.

 

Szóval akkor elégedett vagy, hogy Manchesterbe költöztél?

100-szor megismételném. Nagyon jó itt lenni.

 

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!