Ferguson ötödik sikercsapatát építi

Sir Alex Ferguson elárulta, szerinte mi, és milyen stratégia lehet sikerre vezetõ ahhoz, hogy pályafutása ötödik sikercsapatát is felépíthesse.


"Mindig is a négy éves ciklusokban hittem, valószínûleg így lehet a legtöbbet elérni" - mondta a skót menedzser még a Bursaspor elleni mérkõzést követõ sajtótájékoztatóján.

 

"Nagyon, de nagyon kevés csapat van, akik egy négy éves ciklusból többet tudnak kihozni."

 

Tehát négy éves ciklus és öt éves szerzõdések. Sir Alex Ferguson meggyõzte Wayne Rooneyt arról, hogy edzõi pályafutása ötödik, és egyben az Old Traffordon utolsó sikercsapatát is összerakja? Megvan még hozzá a kellõ energiája, hogy egy újabb négy éves ciklust zárjon sikeresen? Valószínûleg igen, annak ellenére is, hogy decemberben már 69 éves lesz.

 

Ha hinni lehet a skót menedzser által felvázolt koncepciónak, akkor a Manchester United ennek a négy ves ciklusnak a kezdetén van. Miután sorozatban háromszor bajnoki címet nyertek (2007,2008,2009), Cristiano Ronaldo brillírozása pedig aranylabdát ért, az elõzõ szezonban a portugál szélsõ nélkül egy ponttal lemaradva ezüstérmes lett a Ferguson-legénység, az edzõlegenda pedig tudja, hogy változásra van szükség.

 

A média által száz darabra csócsált Wayne Rooney-sztori, és annak lezárását jelentõ szerzõdéshosszabbítási procedúra egyik legérdekesebb részlete az volt, hogy az angol válogatott csatár biztosítékot kért arra Joel Glazertõl, hogy a jövõben a csapatot megfelelõen megerõsítik, nem marad el a nagy nevek leigazolása.

 

A Glazer család, a klub által nem is oly rég kiadott üzleti beszámolóban fennhangon hirdette, hogy a klub rekordmennyiségû profitot ért el az elõzõ üzleti évben, köszönhetõen kereskedelmi bevételeinek. Azonban ezt maradéktalanul eltüntette a Manchester Unitedet terhelõ hatalmas adósság, és annak visszafizetése. A június 30-án zárult üzleti évben a klub 83.6 millió fontos veszteséget könyvelhetett el. Ha Glazerék igazolásokra pénzt bocsánatak Ferguson rendelkezésére, az szinte biztosan limitált mennyiségû lesz, és könnyen jelentheti azt is, hogy meglévõ értékei közül valakiktõl meg kell válnia a Manchester Unitednek.

 

 

Egyes hírek ezt teljes mértékig alátámasztják, ugyanis állítólag akár 10 játékos is elhagyhatja a nyáron az Old Traffordot. Edwin van der Sar, Paul Scholes, Ryan Giggs és Gary Neville visszavonulása egyre közeledik, míg Patrice Evra, Nemanja Vidic, Rio Ferdinand, Michael Carrick, Park Ji-sung, Michael Owen, Dimitar Berbatov, Wes Brown, és John O'Shea már 29 éves, vagy idõsebb, a futballisták pedig tradícionálisan 28 éves korukra érnek el pályafutásuk csúcsára.

 

Amire Sir Alex Fergusonnak szüksége van, az az, hogy olyan játékosok, mint Wayne Rooney, aki 25 éves, tudása legjavát tudja adni a következõ négy éves ciklusban.

 

Nani, Antonio Valencia és Darren Fletcher is ebbe a kategóriába esik, azonban a többiek már vagy azt a csoportot testesítik meg, akik szezonról-szezonra kevesebbet tudnak majd hozzátenni a Vörös Ördögök sikereihez, vagy pedig még túl fiatalok ahhoz, hogy igazából ítélkezhessünk a képességeik terén.

 

Azonban utóbbin sok áll vagy bukik, ugyanis Fergusonban azért bíznak a szurkolók, és azért maradt Rooney is, mert tudják, hogy a lehetõ legjobb kezekben vannak ezek a játékosok.

 

Az egykori Aberdeen menedzser három nyári igazolása - Javier Hernandez, Chris Smalling és Bebe - hosszútávú befektetésnek számít, és valószínûleg már nem ül a manchesteriek kispadján, amikor igazán beérnek. Azonban Darron Gibson, Gabriel Obertan, Tom Cleverley, Federico Macheda, Danny Welbeck, és a Da Silva-testvérek személyében azonban rengeteg tehetség várja a kitörési lehetõséget az Old Traffordon. A kérdés csak az, milyen gyorsan sikerül ezt elérniük, és hogy képesek lesznek-e felvenni azt a ritmust, ami például a Bajnokok Ligájában tapasztalható nagy küzdelmeket jellemzi.

 

Ferguson sokszor idézett mondata volt a nyáron, hogy az átigazolási-piacon nem voltak igazi értékek. Ez kicsit sántít, ugyanis a Real Madrid szerzõdtette a Werder Brementõl a nyári világbajnokság sztárját, Mesut Özilt 16.6 millió fontért, míg Madridból a Tottenhambe szerzõdött Rafael van der Vaart ennek az összegnek a feléért. Ferguson korábban többször tett próbálkozást Karim Benzema megszerzésére, és elképzelhetõ, hogy vágya a nyáron beteljesülhet. 

 

A Rooney által okozott kavarodás egyértelmûen megerõsítette Ferguson pozícióját. Az a tény, hogy Glazerék új szerzõdést kínáltak Rooneynak, meggyõzhetik õt és az egész csapatot, hogy a feltételek megvannak a sikerhez. Ha a menedzser képes lesz felépíteni az ötödik sikercsapatát, annak ellenére, hogy a Glazer család pénzügyi handikepje miatt nem áll rendelkezésre a megfelelõ financiális háttér, akkor az csak is az õ személyes sikerében keresendõ.

 

Telegraph


Telegraph

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!