50 éve történt...

Az Old Trafford 1960. október 26-án, egy szerdai napon adott otthont az elsõ Ligakupa mérkõzésének.


A Labdarúgó Ligakupának, amely akkor egy vadonatúj kiírásnak számított, nem igazán sikerült megragadnia a manchesteri közönség figyelmét 1960-ban.
 

Alig 15.662 szurkoló ment el az Old Traffordra megnézni a csapat mérkõzését az Exeter City ellen. Jelentéktelen létszám volt ez a hétközi fordulóhoz képest, ahol 33695 fõs közönség tekintette meg a United briliáns 6-1 arányú gyõzelmét a West Ham ellen.
 

Talán a negatív sajtóvisszhanggal volt magyarázható a csekély érdeklõdés. A The Times például a következõképpen panaszkodott a kupáról: „A játékosokat feleslegesen terhelik le egy újabb kupasorozattal”, de a Wolves elnöke sem kímélte az új kiírást, amirõl úgy vélekedett, hogy „nem túl érdekes mérkõzések a futball szempontjából”.
 

Meglehet azonban, hogy csak a manchesteri lakosok nem követték figyelemmel a csapat sorsolását és sokuk nem is tudott a mérkõzésrõl.

 

 

Matt Busby is arra használta a Ligakupát, hogy kiegészítõ játékosainak lehetõséget adjon, és jó néhány sztárját pihentette. Kockázatos húzása bevált, és habár Bobby Charlton, Bill Foulkes, Harry Gregg és Dennis Viollet is pihent, a United ennek ellenére simán jutott tovább a második fordulóba egy magabiztos 4-1 gyõzelemmel.
 

Albert Quixall estéje volt az, aki teljesítményével elhalványította a többieket aznap. Az 1958 szeptemberében rekord összegért (45.000 font) vásárolt csatár karrierje során másodszor is duplázni tudott a United színeiben. A góllövõ listára rajta kívül még 2 fiatal játékos, a 19 éves Johnny Giles és a 20 éves Mark Person iratkozott fel.
 

A következõ fordulóban azonban Busby fiainak minden gyõzelmi esélye szertefoszlott, mivel a Vörös Ördögök 2-1 vereséget szenvedtek a Bradford City otthonában. Ezt követõen a Manchester United 5 éven keresztül nem szerepelt újra a kupasorozatban, a klub csak az 1969/70-es idénytõl indul rendszeresen minden évben a kiírásában.
 

A történelmi kezdõtizenegy:

 

David Gaskell, Tony Dunne, Joe Carolan, Nobby Stiles, Ronnie Cope, Jimmy Nicholson, Alex Dawson, Johnny Giles (1), Albert Quixall (2), Mark Pearson (1), Albert Scanlon

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!