Megállt az idõ van der Sar körül

Nem találta fel az élet elixírét Edwin van der Sar, a Manchester United legidõsebb játékosát egyszerûen csak a játék nyújtotta élvezet hajtja.


A Vörös Ördögök holland portása októberben tölti be 40. életévét és egyelõre úgy tûnik, akár még az sem elképzelhetetlen, hogy megdöntve Billy Meredith rekordját õ legyen a klub valaha volt legidõsebb pályára lépõ játékosa.

 

A szélsõ 46 évesen játszott utoljára a klub színeiben, 1921-ben.

 

Van der Sar azon kevés United-játékos közé tartozik, aki pályafutása során viszonylag késõn érkezett a klubhoz, így nem meglepõ, hogy a sajtó által már rég visszavonultatott kapus már többször is meghosszabbította szerzõdését.

 

34 éves korában, 2005-ben szerzõdött Manchesterbe a Fulham együttesétõl, ahol azóta Bajnokok Ligája-gyõzelemmel, három angol bajnoki címmel, FIFA klubvilágbajnoki címmel bõvíthette amúgy sem üres önéletrajzát.

 

Múlt februárban újabb egy évre elkötelezte magát a csapathoz, amely kérdése a szezon elõrehaladtával ismét elõtérbe fog helyezõdni.

 

"Egyszerûen boldog vagyok, hogy itt lehetek" - kezdte Edwin.

 

"A világ legjobb játékosaival edzhetek együtt és hétrõl-hétre mellettük játszhatok. Minden mérkõzésen teltház van, és a Bajnokok Ligájában szerepelhetek. Ezek mind olyan okok, amik a folytatásra sarkallnak."

 

"Ha a klub, a menedzser és a játékostársak örülnek, hogy itt vagyok, akkor folytatni fogom. A klubnál kell hogy elégedettek legyenek. Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezték, nem tudod azt a teljesítményt nyújtani, amit elvárnának tõled, akkor az egy jel a befejezésre."

 

"Amikor elérkezik az a pillanat, hogy már nem élvezed azt, amit csinálsz, akkor nehéz bármilyen motiváló tényezõt találni. De ez jelen pillanatban nem áll fent. Továbbra is nagyon örülök, hogy itt lehetek."

 

"Minden reggel úgy kelek fel, hogy várom már, hogy munkába mehessek, különben nem is csinálnám már. Minden ezen múlik."

 

"Nem félek tõle, hogy eljön az a nap, amikor már nincsenek céljaim a jövõben. Már így is túlszárnyaltam a saját elvárásaimat, úgyhogy ez egyáltalán nem zavarna."

 

"Amikor fiatalabb voltam, úgy gondoltam, hogy a harmincas éveim jelentik majd pályafutásom végét. De amikor fiatalabb vagy, akkor az teljesen normális, hogy azt gondolod, az ilyen korban lévõ játékosok visszavonulnak."

 

"Azt hittem, hogy ez az az idõ, amikor egyértelmûen szögre kell akasztani a stoplisokat, de karrierem szempontjából nagyon késõn kerültem a Unitedhez, ezért még mindig nagyon élvezem, hogy itt védhetek. Az hogy az Old Traffordra jöttem, az életem egy új fejezetét nyitotta meg."

 

 

 

 

Az elõzõ szezon során Edwin van der Sar kétszer is kidõlt rövidebb-hosszabb idõre, elõbb kettõs ujjtörés, majd térdproblémák miatt.

 

Elõször Ben Foster ugrott be a holland kapuvédõ helyetteseként, aki tíz mérkõzést kapott a  bizonyításra Sir Alex Fergusontól. Bár a skót menedzser akkortájt Anglia jövõbeli 1-es számú kapusaként aposztrofálta, Foster nem tudott élni a kínálkozó lehetõséggel, és azóta már a Birmingham City kapuját védi.

 

Másodjára már Tomasz Kuszczak helyettesítette Edwint, azonban hiába nyújtott több alkalommal is kiemelkedõ teljesítményt, amint idõsebb vetélytársa visszatért térdsérülésébõl, ismét csak a kispadra ülhetett le.

 

A szurkolók vélhetõleg nem bánják, hogy a két tartalékkapusnak csak viszonylag kevesebb lehetõség jutott a bizonyításra, hiszen Edwin gyors visszatérései nagyban meghatározták, hogy újabb egy évre elkötelezte magát a klubnál.

 

 

 

 

"Ha elérsz egy bizonyos kort, akkor minden évben elérkezik az idõ, hogy átgondold, mit fogsz csinálni. Egyelõre azonban még nem értem el abba a szakaszba, hogy a visszavonuláson gondolkodjak."

 

"Amikor nem játszol, akkor mások kapnak lehetõséget. Ben is játéklehetõséget kapott, majd Tomasz is. De amikor már megfelelõ erõnléti állapotban voltam, mindig én kerültem vissza a kapuba, ami egy olyan jel volt számomra, amely meggyõzött arról, hogy még mindig bíznak bennem és a képességeim is megfelelõen a folytatásra."

 

"Mindig jó érzés, ha keményen dolgozol és annak gyümölcseként az elsõ adandó alkalommal visszakerülsz a kezdõbe. Jó érzés tudni, hogy a menedzser még mindig hisz bennem. Ez nagyon fontos az önbizalmamnak."

 

Van der Sar még ma is ugyanolyan soványnak és fürgének tûnik, mint amikor pályafutása kezdetén, 1988-ban beállhatott az Ajax kapujába. Az érintett azonban úgy véli, a formula, amely idáig segítette, nem palackozható.

 

"Csak is olyan dolgokat csináltam, amiket a többi játékos, a többi kapus csinált" - tette hozzá.

 

"Manapság mindenkinek megvan a saját, szakértõk által összeállított edzésprogramja, emellett ott vannak azok az italok, amiket a mérkõzések után fogyasztunk. De nincs varázsszer!"

 

Fontos kérdés lehet, hogy vajon van-e valamilyen olyan korai megérzése, amely alapján tudni lehetne, hogy miként dönt, amikor a klub újabb szerzõdéshosszabbítást ajánl fel számára.

 

"Minden amit mondhatok, hogy minden ugyanolyan, mint az elmúlt négy évben. Majd meglátjuk."

 

Míg klubszinten való visszavonulását egyelõre jegeli, Edwin van der Sar válogatott szinten megingathatatlan a visszatérést illetõen, pedig a világbajnokságon végül ezüstérmes holland válogatottban számítottak volna rá.

 

Egyszer azért már meggondolta magát, amikor a sérülések miatt kapuskrízis volt az Oranjenél, de vajon nem bántja-e, hogy végül nem volt tagja a Dél-Afrikában vb-döntõt játszó válogatottnak?

 

"Az ember egy életre hoz döntéseket és én ezt meg is tartom" - fejezte be.

 

Manchester Evening News


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!