Robin van Persie profil

Robin van Persie a tavalyi szezon PFA Év Játékosa, valamint a Futball Újságírók Év Játékosa díjat is neki szavazták meg, miután remek szezont futott az Arsenalban.


A holland csatár gólkirály lett a Premier League-ben elért 30 találatával, hárommal többet lõve legközelebbi vetélytársától, Wayne Rooney-tól, akivel most már minden bizonnyal a 2012/13-as szezontól kezdve csatártársak lesznek. 

 

Rotterdamban születve természetesen a helyi csapatban, a Feyenoordban kezdte meg profi pályafutását, hogy utána három év imponáló teljesítménnyel a bal szélen játszva több angol érdeklõdõ közül az Arsenalt válassza 2004-ben. Bár a pletykák a Tottenham érdeklõdésérõl számoltak be, van Persie 2,75 millió font ellenében az Ágyúsokat választotta és nagyon hamar megtérítette az érte kifizetett összeget.

 

Sorozatos sérüléseit leküzdve az évek során az Arsenal vezéregyéniségévé nõtte ki magát, az elõretolt csatár szerepében, ahol jelentõs hatást gyakorolt a londoniak játékára. Megkapva a csapatkapitányi karszalagot vezette csatába Arsene Wenger fiait és kétségkívül az egyik legjobbja volt csapatának, döntõ szerepet játszva abban, hogy az Arsenal végül a harmadik helyen zárja a bajnokságot. "Az a tudatosság, ahogy a tizenhatos környékén mozog és az a pontosság, ahogyan egy-egy akciót képes befejezni, kivételes" - mondta Arsene Wenger, miután a támadója 2011-ben a Chelsea 5-3-as elpáholása során mesterhármast szerzett. "Tûzben van."

 

Van Persie az elmúlt szezonban oda-vissza betalált a United hálójába, bár mindkét mérkõzést elveszítette az észak-londoni együttes, de egyértelmûen megerõsítette mindenkiben a hitet, hogy õ egy világklasszis támadó, akiben mérkõzést eldöntõ faktor van. Egy mindig tudatos játékos, aki félelmetes lövõerõvel rendelkezik, s önzetlenségrõl tesz tanubizonyságot, ahogy gyakran õ szolgálja ki társait.

 


A válogatottban a 2012-es Európa-bajnokság során betalált a németek elleni elveszített mérkõzésen, valamit a 2006-os és 2010-es Világbajnokságokon is szerepelt, ahogy a 2008-as Eb-n is.

 

Dennis Bergkamp, aki szintén Arsenal legenda, elismeréssel adózott a kivételes tehetség elõtt. "Folyamatosan képes a különbséget jelenteni, ami véleményem szerint nagyszerû játékossá teszi õt" - mondta Bergkamp. "Hihetetlen, hogy fejlesztette magát és az efajta játékosok azok, akik kiérdemlik a trófeákat. A karaktere és a játékstílusa fantasztikus."

 

A 2010-es Világbajnokságon a döntõben Spanyolország múlta felül a holland válogatottat, viszont 2002-ben már megtapasztalhatta, milyen egy kontinenstornát megnyerni, amikor a Feyenoord csapatával 3-2 arányban gyõzték le a Borussia Dortmundot az UEFA Kupa döntõjében, majd 3 évvel késõbb az Arsenallal elhódította az FA-kupát, pont a United ellenében, 11-esekkel Cardiffban. Akkor a padról állt be és Roy Carrollal szemben sikerrel értékesítette büntetõjét, azonban egy Community Shields-en kívül már mást nem sikerült nyernie az Arsenal színeiben. 

Remélhetõleg a Manchester Uniteddel gyarapodni fog éremgyûjteménye, amint átmegy az orvosi vizsgálatokon és a személyes feltételekben is megegyezésre jutnak, így biztosítva Sir Alex számára egy újabb izgalmas lehetõséget a támadószekcióban.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!