A kolumnista - nistelrooy

Gondolatok a nyári játékosmozgásról, az utánpótlás bajnokság új lebonyolításáról és hírek a klub alapítványának aktuális eseményeirõl.


Nyári játékosmozgás

 

Ismét elég aktív volt a klub a piacon, nagyon jó üzleteket sikerült összehozni. A legnagyobbat természetesen Van Persie megszerzése szólt. Fergie régóta szerette volna megszerezni, most lett rá alkalom. Ezzel talán a kritikusok is kicsit elhalkulnak, mert a holland vitathatatlanul világklasszis játékos, szóval Fergie nem csak ígéreteket igazol. Az Arsenal drukkerek nyilván árulózzák, zsoldosozzák õt, de azért ismert okból távoznak onnan a legjobbak sorban.

 

Az ágyúsok egyszerûen nem nyernek trófeát. Van Persie 8 év alatt egy FA kupát nyert, az is már 7 éve volt. Karrierje utolsó szakasza következik, érthetõen nyerni akar valamit. A Unitednél már szinte statisztikai alapon is szerezhet bajnoki érmet, ahogy Michael Owen is bajnok lett. Filozófiában, mûködésben hasonló Wenger/Arsenal és Fergie/United, de a Unitednél megvan az az extra plusz, ami sikereket eredményez. A zsoldosozásra pedig azt tudom mondani, az Arsenal is készen állt felrúgni a fizetési struktúráját a maradása érdekében, és akkor az ágyús drukkerek örvendeztek volna a csapatkapitány hosszabbításának. Ha Robin a pénzre utazna, már évekkel korábban átment volna a Chelsea-be vagy a City-be.

 

Persze logikus érvek ide vagy oda, biztos ki fogják fütyülni az Emirates stadionban. Kívánom rúgjon 150 gólt a Unitedben! Van Persie érkezése miatt szerintem Hernandez kevesebbet lesz kezdõ és Welbeck gyakrabban szorul a szélre. Azonban a sérülések, rotáció, sok meccs miatt jut elég lehetõség mindenkinek, de az kétségtelen: a legerõsebb páros most a Rooney-Van Persie duó lesz. A legnagyobb vesztes megint Macheda. Rosszul sikerült kölcsönök, de Fergie kitart mellette folyamatosan, nem adta el most sem. Ha Will Keane felépül a sérülésébõl és remélhetõleg ott folytatja mint elõtte, akkor Macheda feje még jobban fájhat. Bár Keane számára elõbb még jön egy kölcsönadási szakasz.

 

 

Lehet Van Persie volt a legnagyobb név, de szerintem a legizgalmasabb igazolás a japán Kagawa. Aki nem követi a Bundesligát, az már a felkészülés alatt láthatta mit tud, a nyelvi akadály sem probléma úgy látszik. Szerintem jól halad a beilleszkedése, csak idõ kérdése, amíg összeállnak a dolgok a társakkal és remélhetõleg úgy fog muzsikálni, mint Dortmundban tette. Sok gólpasszt várhatunk tõle. Nem mellékesen pedig az egyszerû tény, hogy japán, már most, 1-2 hónap alatt több japán szponzort vonzott a klubhoz. (hasonlóan a Park hatáshoz Dél-Koreában) Powell ígéretesnek tûnik, persze több idõ kell, hogy véleményt lehessen alkotni. Azért örülök, hogy angol középpályást is igazolt a klub. Henriquez érkezése kicsit csúszott a munkavállalási papírok miatt, de a chilei csatár a nyilatkozatok alapján elég jó játékossá válhat. Egyelõre a fiataloknál fog játszani, ha gyorsan fejlõdik, Macheda feje megint fájhat. Büttner szinte ismeretlenül érkezett, holland lapok is csodálkoztak, én se ismertem õt. Egyelõre nem tûnik rossznak, Fabio kölcsönadásával nem árt, ha Evra mögött van még valaki azon a poszton.

 

Én mégsem ezeknek az érkezõknek örülök a legjobban. Hanem Fletcher visszatérésének. Vidic felépülésének is örültem persze, sajnos közben megint lesérült, de róla tudni lehetett, úgyis összerakják a térdét és kész, az egy rutin mûtét. Fletcher betegsége viszont tényleg komoly, gyakorlatilag veszélyben volt a profi pályafutása. Így jó látni, újra erõben van és visszakerült mind a United, mind a skót válogatott keretébe. Számomra ez az új szezon legjobb híre.

 

Távozókról: Berbatov 4 éve az átigazolási idõszak utolsó napján izgalmas körülmények közt érkezett, most ugyanígy távozott a Fiorentinához. Ja nem, a Juventushoz. Vagyis a Fulhamhez. Meg tudom érteni, saját elmondása szerint amint kiderült, hogy a PL-ben maradhat, nem volt több kérdés. Az meg egy bónusz, hogy Martin Jol hívta, akivel korábban együtt dolgozott a Spursnél. Volt csapata, a Tottenham is szerepet játszott a transzferben közvetve, hiszen megvették Dembelét a Fulhamtõl, így nekik lett pénzük Berbatovra. Én már tavasszal elköszöntem tõle, a részletes véleményem itt olvasható. Park eladása benne volt a levegõben, nagyon keveset játszott az utolsó szezonban. Elképesztõ szolgálatot tett a klubnak, alázatos, óriási munkabírású játékos. Sok nagy meccsen játszott fantasztikusan. Owen a saját érdekében talán elõbb is távozhatott volna, de végül is elérte a célját: angol bajnok lett a Manchester Uniteddel, a városi derbin szerzett gólját pedig soha senki nem fogja elfelejteni. Szintén remek karakter volt, nem volt problémája a kispadozással. Kuszczak szerzõdése is lejárt, hát róla kb. ennyi elég is. A Pogba-saga rengetegszer ki lett tárgyalva, hogy korához képest eleget játszott még a kölcsönadási szakaszhoz sem ért el és õ maga is elismerte, türelmetlen volt. Az ügynöke szerepérõl nem is beszélve. Nem hiszem, hogy különösebben bizonygatni kellene, vajon a Unitednél kap több lehetõséget egy fiatal vagy egy olasz klubnál. Pár fiatalt, mint pl. Norwood, James, De Laet eladott a klub, vagy kölcsön pl. Amos, Fabio.

 

A nyáron rengeteg játékossal hosszabbított a klub, egy lényeges kivétel van: Nani. A hírek szerint kb. olyan fizetési igénye van, mint amennyit Ronaldo keresett az utolsó éveiben. Ezzel Rooney és Van Persie mögött a keret harmadik legjobban fizetett játékosa lenne. A probléma, hogy Nani nem focizik úgy, mint Ronaldo. Elképesztõen hullámzó a játéka, vagy varázsol vagy nagyon nem megy neki. A mutatói azért rendben vannak, és amikor megy neki, õ a kevés United játékos egyike, aki tényleg tud váratlant húzni. De amikor meg képtelen eltalálni a kaput, berúgni az ötösre egy szögletet, rossz döntéseket hoz sorban, az nagyon frusztráló. Évek óta várjuk, mikor lesz megbízhatóbb. Érthetõ, hogy nem sikerült megegyezni, sõt a Zenit bevásárlása során az eladása is felmerült a sajtóban. Ha továbbra sem sikerül tetõ alá hozni a hosszabbítást, könnyen távozhat. Mivel a jelenlegi szerzõdése 2014 nyarán lejár, 2013 nyarán el kellene adni. Nem szabad engedni, hogy a klub elveszítse a piaci értékét. (kb. 20-30 millió font) De az se tündérmese, ha úgy lesz a keret harmadik legjobban keresõ játékosa, hogy továbbra is ennyire ingadozik a formája. Nála ez nagyon látszik, mert oké pl. Rooney is eltûnik hetekre, de aztán hónapokig remek. Carrickrõl is tudni okt-nov táján beindul és tavaszig hozza ugyanazt a szintet. Valencia hasonlóan. Naniról egy szezonon keresztül nem tudni az adott meccs elõtt, hogy aznap éppen milyen napja lesz…

 

Az új utánpótlás bajnoki rendszer

Az EPPP reform jegyében átnevezték az eddigi tartalék és akadémiai bajnokságokat. U21, U18 és U16 ligák vannak ettõl a szezontól kezdve. Természetesen a lényeg inkább a lebonyolítás átszervezése. Országos liga lesz, ennek nyomán sokkal több meccset játszanak és az eddigieknél többet találkoznak egymással az északi és déli csapatok már az elejétõl fogva, ezzel több az utazás is. A meccsek idõpontját többnyire vasárnap és hétfõ estére tették az eddigi hétközi fordulók helyett. Ennek elõnye, hogy pl. 20 éves fiatal aki már néha számításba kerül az elsõ csapatnál benne van az utazó keretben, de mégsem játszik a PL-ben délután, akkor este játszhat az U21-ben. Régen ha a menedzser a hétvégi PL meccsre számolt egy fiatallal, az kihagyta a csütörtöki tarcsi meccset. Ha mégsem játszott a PL meccsen, akkor sajnos azon a héten egy percet nem focizott éles meccsen. Ebben jobb az új rendszer, meg önmagában sokkal több meccs lesz.

 

 

Az U16 részvétel opcionális, az U18 és az U21 kötelezõ. A bajnokság menete más az õszi és a tavaszi szakaszban. Az U21 ligához feltétel a legjobb besorolású akadémia, ezt legegyszerûbben az akadémia mûködésére szánt pénz alapján mérik le. (min. évi 1,5 millió font saját forrásból, 775 ezret a PL-tõl kapnak) A Watford emiatt visszalépett, az új tulajdonosok döntése nyomán. A Wigan sem indult idén. Négy túlkoros szerepelhet, három mezõnyjátékos és kapus. Elõírás, hogy legalább két meccset a klub stadionjában kell játszani, így a fiatalok azelõtt megtapasztalhatják, milyen tízezres nagyságrendû közönség elõtt játszani, hogy debütálnának az elsõ csapatban. Idén 21 klub indult az õszi szakaszban három nemzeti csoportban.

 

National Group 1: Arsenal, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Everton, Norwich City, Reading, West Bromwich Albion, West Ham United

 

National Group 2: Aston Villa, Manchester United, Newcastle United, Southampton, Stoke City, Sunderland, Tottenham Hotspur

 

National Group 3: Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Liverpool, Manchester City, Middlesbrough, Wolverhampton Wanderers

 

Ez a kör lemegy decemberre. Akkor fogják a 3 csoport 8 legjobbját és ezek alkotják a tavaszi Elite Group nevû csoportot. Az õszi maradékot tavaszra két csoportba osztják be, ezek neve Qualification Group Tier One és Qualification Group Tier Two. Ennek gyõztesei játszanak egymással egy play-off meccset, amelynek továbbjutója az Elite Group gyõztesével találkozik a bajnokság egyik elõdöntõjében. A másik elõdöntõben az Elite Group második és harmadik helyezettje harcolhat az országos bajnoki döntõért. A kieséses szakasz végét szintén a nagy stadionokban rendezik. Nem olyan bonyolult az új lebonyolítás, de ahogy régen is, ha beüt egy hidegebb tél, lehetnek csúszások.

A tavaly kísérleti jelleggel indult U19 Bajnokok Ligájában a United továbbra sem vesz részt. McClair ezt azzal indokolta, hogy a hazai menetrend miatt nem fér bele. Valamint szerinte hasznosabb a United fiataljainak pl. egy Tottenham elleni U21, ahol idõsebb, akár több felnõtt játékos ellen játszhatnak, mintha csak pl. a Barca 18-19 évesei ellen játszanának.

 

Alapítványi hírek

 

Sajnos ezek a hírek kevésbé jutnak el a drukkerekhez, hiszen a többséget elsõsorban nyilván a meccsek, átigazolások érdeklik. Szóval így a rovat végén ezekrõl a hírekrõl írnék:

A 13 éves Unicef együttmûködés újabb sikeres adománygyûjtõ vacsorát eredményezett. Londonban Denis Law, Denis Irwin és Peter Schmeichel vettek részt a rendezvényen, 38 ezer fontot sikerült gyûjteni. A 13 év alatt a klub több, mint 2,5 millió fontot gyûjtött a szervezet számára.

 

Fergie és Evans a Francis House családsegítõ szolgálat új, 3,5 milliós szárnyának alapkövének letételén vettek részt, SAF 21 éve még a fõépület megnyitóján vett részt Busby-val.

 

 

Carringtonban Smalling és még néhány játékos fogadott két gyereket. Az egyik 13 éves és rákos, a másik 9 éves (õ egészséges) aki a barátja kezelésére gyûjtött pénzt azzal, hogy biciklivel megtette a Greater Manchester kört, több mint 500 fontot szerzett.

 

Szintén Carringtonban Bryan Robson és Tony Strudwick látott vendégül 12 szurkolót egy profi edzésre, õk az alapítvány okt. 9-11 közti 26 mérföldes jótékonysági gyalogtúrájára készülnek. A túrán Nicky Butt vesz részt a klubtól.

 

A régi edzõpályára, a Cliffre pedig Anderson és Rafael ugrottak be tippeket adni az alapítvány által meghívott gyerekeknek.

 

David Gill egy 3 éves együttmûködést indított egy városszéli üzleti, vállalkozói iskolával és sportakadámiával, kérdezz-felelek formájában mesélt a tanulóknak a saját karrierjérõl, hogyan került be az üzleti életbe, milyen a világ egyik legnagyobb klubjának vezérigazgatójának lenni.

 

Novemberben az Old Traffordon megismétlik a tavalyi Ladies' Lunch eseményt. A 700-900-1200 fontos asztalok (meg 75 fontos egyéni belépõk) bevételén fele-fele arányban osztozik majd az alapítvány és két helyi jótékonysági szervezet.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!