Lingard tovább fejlõdne

Jesse Lingard a Manutd.com-nak adott exkluzív interjúban beszélt a Unitedes életérõl...


Mióta az elõzõ szezonban beszéltünk veled, már sikerült kezdõként is pályára lépned a felnõtt csapatban...

Nagyszerû tapasztalatot jelentett a túra, már csak maga a tény is, hogy a felnõtt csapat közelében lehettem. Hihetetlen erõs vibrálás vesz ilyenkor körül és ilyenkor mindig úgy érzed, készen állsz, hogy játssz, úgyhogy nagyon jó tapasztalatokkal gazdagodtam.

 

És sikerült nagyon lenyûgözõ teljesítménnyel elõrukkolnod az AmaZulu ellen - te voltál az egyik legjobb játékos a pályán aznap...

Hogy õszinte legyek, nem is igazán voltam ideges a mérkõzést megelõzõen. Nagyon nyugodtan készültem. Mindegyik játékos, különösen Michael Carrick és Paul Scholes, már korán adta nekem a labdákat, úgyhogy gyorsan sikerült megtennem azokat a labdaérintéseket, ami szükséges volt ahhoz, hogy onnantól kezdve már kényelmesen játszhassak.

 

Ráadásul eléggé középen játszhattál, ez segített?

A baloldalon kezdtem, de sokat húzódtam be középre, ahol rengetegszer találkozhattam a labdával.

 

Segítette a játékodat, hogy számos tapasztalt játékos mellett játszhattál?

Igen. Sokkal könnyebb volt játszanom a tapasztalatuknak köszönhetõen. Mindig passzoltak nekem, és csak azt akarták, hogy minél jobban beleilleszkedjek a játékba. Ha bármikor labdához érhetsz ilyenkor, az ember bizonyítani akar. Természetesen én is kerestem a lehetõséget, hogy hozzám kerülhessen a labda, mert így tudtam felkelteni Sir Alex Ferguson érdeklõdését.

 

 

Ez a feléd áradó bizalom abból is fakadhatott, hogy már egy ideje a felnõtt csapattal edzel?

Nos, nagyon jó érzés az edzéseken, hogy ott is rengetegszer találkozom a labdával, és ilyenkor is mindig csak az jár a fejemben, hogy bizonyítsak.

 

Ebben a szezonban többször edzel együtt a felnõtt csapattal?

Összességében sokkal többet, de mióta elkezdõdött a tartalék szezon is, azóta kevesebbet. Az U21-es meccsek elõtt a tartalékokkal edzettem, de elõtte, és most már inkább a felnõttekkel.

 

Az U21-es bajnoksággal kapcsolatban elmondhatjuk, hogy nem sok változás történt az új rendszer bevezetésével?

Három idõsebb mezõnyjátékos és egy idõsebb kapus játszhat ezeken a meccseken, de ettõl eltekintve nem, nem történt érdemi változás.

 

Az egyik szabályváltoztatás értelmében mindenképpen pozitívumként emelhetjük ki, hogy a korábbiaknál sokkál nagyobb stadionokban játszhattok?

Ez egy újabb remek tapasztalatszerzésre adhat lehetõséget a fiatalabb játékosoknak. A túrán elég sok nagy stadionban léphettünk pályára, úgyhogy most már tényleg hozzá szokhattunk a nagy pályák hangulatához.

 

És az Old Trafford is majd helyszínéül szolgálhat néhány mérkõzésnek, ha sikerül majd a csapatnak továbbjutnia a következõ körbe...

Néhány szezonnal ezelõtt már játszhattam ott az Ifjúsági FA kupában, tavaly pedig a tartalékokkal is, úgyhogy errõl csak is jó tapasztalataim vannak. De az is nagyon a hasznunkra válhat, ha megszokjuk, hogy milyen ezen a pályán játszani, ha a fõnök felhív minket a csapathoz egy Ligakupa-, vagy más mérkõzésre.

 

Mi a kedvenc posztod?

Nos, a támadósor és a középpálya között. Hátravont ékként. Hasonlóan Shinji Kagawához. Nagyon szeretem, ahogy játszik.

 

Te miként látod azt a taktikai változást, amely keretében a csapat már sokkal inkább az ehhez a poszthoz tartozó játékra kezdett átállni?

Ez az, amit már a legtöbb csapat elkezdett csinálni - beraknak egy játékost a védekezés és a támadás közé, így nem lehet rendesen fogni, képes labdát szerezni és ebbõl helyzeteket teremteni. Andres Iniesta és Xavi már évek óta pontosan ugyanezt csinálják a Barcelonaban.

 

És a menedzser valószínûleg hosszabb távon tervez ezzel a formációval, abban a tudatban, hogy olyan alacsony termetû, technikás játékosai nevelkednek a klubnál, mint Te és Larnell Cole...

Rene [Meulensteen] lassan próbálja ezt a posztot belénknevelni, úgyhogy készen fogunk állni a feladatra, ha idõsebbek leszünk. Rene mindvégig mellettünk van, és mindig azt mondja, az egész 90%-ban szól a passzolásról, 10%-ban a technikáról. Nekünk csak az a feladatunk, hogy minél többet játszunk együtt és keményen dolgozzunk a csapatunkért ebben a szezonban.

 

Szóval mik a céljaid ebben a szezonban?

Ez most egy újabb bajnokság, amelyet megnyerhet a csapat. Nagyszerû lenne megnyerni az U21-es bajnokságot, de majd meglátjuk. Fantasztikus volt minden kupasorozatban gyõzni, úgyhogy remélhetõleg ez ebben az évben is sikerülni fog.

 

 

Warren Joyce azon véleménynének adott hangot, hogy rengeteget lehet tanulni abból is, ha marad Carringtonban, miután a kölcsönszerzõdések nem mindig szolgálják egy-egy játékos fejlõdését...

Szeretné, ha maradnánk a csapatnál a fejlõdésünk érdekében, de majd meglátjuk, hogy a fõnök ezzel kapcsolatban mit gondol.

 

Valószínûleg hatalmas különbséget jelenthet, ha valaki kölcsönben felnõtt bajnoki mérkõzéseken léphet pályára...

Szerintem fizikailag sokkal megterhelõbb dolog kölcsönben játszani, de ehhez amúgy is hozzá kellene szoknunk. Én továbbra is együtt edzek a felnõtt csapattal, és késõbb remélhetõleg ez egyre többször fog elõfordulni.

 

Tehát úgy érzed, hogy fejlõdtél?

Igen, a tavalyi évhez képest sokat léptem elõre, úgyhogy majd meglátjuk, hogy mi lesz velem a közeli jövõben.

 

És büszkeséggel tölthet el az is, ahogy eddig játszottál a felnõtt csapatban...

Én is azt hiszem, hogy jól sikerült számomra a csapatban való bemutatkozás, és nagyon élveztem is. Rengeteg játéklehetõséget kaptam a túra során, többet mint amire számítottam, és az, hogy az elsõ mérkõzésen kezdhettem, hihetetlen élményt jelentett.

 

Kitûztél magad elé célokat, elérendõ lépcsõfokokat erre a szezonra?

Már eddig is számos alkalommal sikerült gólt szereznem ebben az idényben, úgyhogy remélhetõleg sikerül folytatnom ezt a sorozatot, és sikerül legalább 10 gól fölé jutnom, ha ebben a szezonban a tartalékok között játszom majd.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!