Született Vörös Ördögök

Cliff Butlera, a Manchester United statisztikusa összeállított egy csapatot, melyet a legnagyobb tizenegy manchesteri születésû játékos alkot.


Butlera, aki félévszázada elemzi a klub eredményeit visszamenõleg a United történelmében, egészen 1878-tól kezdõdõen, kizárólag csak a Manchester városában született labdarúgókra összpontosított. Tehát Great Manchester különálló önkormányzataiban - Bury, Salford, stb. - született United játékosok, mint például Paul Scholes és Gary Neville kimaradtak a válogatásból.
 

Cliff, aki a klubban eltöltött 50 éve során többek között a múzeum kurátoraként, klubfotósként és hírszerkesztõként is dolgozott, rengeteg nagy névvel találkozott hosszú pályafutása során. Most összeállított számunkra egy csapatot a született Vörös Ördögökbõl. 

 

Kapus: Jack Crompton (Hulme)

A Manchester United egyik leghûségesebb szolgája Jack volt. Matt Busby elsõ igazolt kapusa. Tagja az 1948-as FA Kupa-gyõztes csapatnak. A fitness fanatikus kapus, aki késõbb edzõje volt a mesés 60-as években a klubnak, 1982-ben pedig ügyvivõ menedzserként tevékenykedett, 91. születésnapjához közeledve még mindig fanatikus United rajongó és feleségével, Sheilával gyakran kilátogatnak a mérkõzésekre.

 

Védõ: Shay Brennan (Wythenshawe)

Az elsõ csapatban történõ bemutatkozása az igencsak érzelmileg feltöltött, Sheffield elleni találkozón, a müncheni légikatasztrófát követõ elsõ játék alkalmával történt, amin a mérkõzés egyik hõseként kiáltották ki. A katasztrófában elhuny társa, David Pegg helyén játszott a balbekk poszton. Késõbb õ volt az elsõ manchesteri születésû angol játékos, aki a FIFA új szabályzatának értelmében szülei származása révén játszhatott az ír válogatottban. 

 

Védõ: Roger Byrne (Gorton)

Roger a legkiválóbb játékosa volt generációjának. Johnny Carey csapatkapitány tökéletes utódjaként vezette Matt Busby csapatát a pályán. Két nappal 29. születése napját követõen vesztette életét  a müncheni tragédiában, nagy fájdalmára hatalmas rajongótáborának, a kor egyik legnépszerûbb angol futballistájaként. 
 
Védõ: Dick Duckworth (Collyhurst)
Dick egyike volt a United híres védõtriójának (Charlie Roberts és Alec Bell) a 20. század elején. Szerves része volt a klub elsõ nagy nagy gyõzelmeinek. 1908-ban és 1911-ben bajnoki címet, valamint 1909-ben FA kupa trófeát nyert a csapattal. A személyes véleményem, hogy Duckworth volt az egyik legjobb játékos, aki valaha is játszott a klubban.
 
Védõ: Wes Brown (Longsight)
Az egyik legjobb védõ, aki viselte a Vörös Ördögök mezét. Nagy kedvenc volt, saját nevelésû játékosként a rajongók az elsõ perctõl kezdve imádták. Wes nem maradt adósa híveinek történelmi pályafutása során.

Középpályás: Nobby Stiles (Collyhurst)
Kétségtelen, hogy Nobby Stiles az egyik leghíresebb manchesteri focista volt. Mint Wes Brownról, úgy Nobbyról is elmondható, hogy mindig száz százalékon teljesített. Leghíresebb pillanata karrierjének, mikor a világbajnokság trófeáját, a Jules Rimet kupát a magasba emelte a Wembleyben.
 
Középpályás: Nicky Butt (Gorton)
Csakúgy, mint Nobby Stiles és John Aston Jnr, Nicky Butt volt a legmeghatározóbb játékosa a 90-es éveknek, sõt azon túl is, akinek a közremûködésével a Unitedet megszerzett jó pár trófeát. Hírnevének emelkedése a 92-es Ifjúsági FA-kupa gyõzelemmel kezdõdött, a Crystal Palace elleni mérkõzésen.
 
Csatár: Danny Welbeck (Longsight)
Az Old Trafford közönségének saját nevelésû, manchesteri születésû játékos utáni vágyakozását napjainkban Danny Welbeck elégíti ki, aki szinte berobbant a elsõ csapatba. Tizenévesként egy interjúban azt mondta, hogy õ rendelkezik az összes szükséges hozzávalóval ahhoz, hogy egyszer a United egyik nagy játékosa lehessen, és ezt az álmát kemény munkával valóra is fogja váltani. Nos úgy tûnik jó úton halad, hogy jóslatát beteljesítse. A Manchester Unitedben és az angol válogatottban eddig mutatott teljesítményével, aligha maradhat bennünk kétség, hogy ez a rokonszenves fiatal játékos remek karrier elõtt áll.
 
Csatár: Dennis Viollet (Fallowfield)
A müncheni légikatasztrófa túlélõjeként, oly sok csapattársa és a barátja elvesztése után, Dennis felépülve a traumából újjáépítette karrierjét. Egyike volt azoknak a játékosoknak, akiket nem vonzott a hírnév, pedig az egyik legkitûnõbb mesterlövésznek számított Angliában. Egyetlen szezon alatt 32 bajnoki gólt szerzett ezzel felállítva a klub új rekordját.
 
Csatár: Brian Kidd (Collyhurst)
Egyes szurkolók szerint lehet eretnekségnek számít a legjobbak közzé venni Briant, aki az alig hat hónapja a  bajnoki címet elhódító városi rivális egyik meghatározó személyisége volt, de ezért õt kihagyni a United nagyjai közül szerintem kicsinyes és rövidlátó hozzáállás lenne. A "Kölyök" ugyanis nagy bálványa volt a Vörös Ördögöknek, aki valószínûleg sohasem fogja elfelejteni 19. születésnapját, amikor is egy dicsõ gyõzelem során a Wembleyben megszerezte a BEK gyõzelmet a Uniteddel, ahol 4-1-re verték a Benficát.
 
Csatár: John Aston Junior (Clayton)
John az elõbb említett mérkõzésen kiérdemelte a meccs embere címet. Elsõ nagy sikere a csapatban a 64-es Ifjúsági FA-kupa diadal volt, többek között Jimmy Rimmer, John Fitzpatrick, David Sadler és George Best társaságában.
 
A játékosokról készült galériát itt találjátok!
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!