24 év, 24 mérkõzés - A Ferguson-sztori 2.rész

Sir Alex munkásságának történetét folytatva jöjjön a második rész, újabb nyolc mérkõzéssel bemutatva a menedzser példátlan pályafutását.


1994. FA-kupa elõdöntõ, Oldham 1-1 Manchester United

Az 1993-94-es szezon United csapata egy rendkívül izgalmas társaság volt. Andrej Kanchelskis és Ryan Giggs szárnyaikat bontogatták, Roy Keane a középpályán veterán társával Bryan Robsonnal lesöpörtek mindenkit, Eric Cantona meg csak tette a dolgát, amit csodált a közönség.

Ebben az évben a United elvesztette a Ligakupát az Aston Villával szemben és ha elvesztette volna az FA-kupa elõnöntõt is, nagy csalódás lett volna a klubnak.

Az Oldham elleni mérkõzés azonban elég siralmasra sikeredett. A Latics szerzett vezetést, a Vörös Ördögök pedig mintha a pályán sem lettek volna. De Mark Hughes ismét megmentette csapatát egyenlítõ góljával.

Az újrajátszott mérkõzést aztán megnyerték Alex Ferguson tanítványai ezzel bejutottak a döntõbe, ahol szintén gyõztek, valamint a bajnoki címet is elhódították. Ez volt a United elsõ duplázása.

United csapata az Oldham ellen, 1994. április: Peter Schmeichel, Paul Parker, Denis Irwin, Steve Bruce, Lee Sharpe, Gary Pallister, Dion Dublin, Paul Ince, Brian McClair, Mark Hughes, Ryan Giggs

 

 




1995. Premier League Crystal Palace 1-1 Manchester United

Ismerõs Matthew Simmons neve?

Ezen a téli estén egy könnyen felejthetõ döntetlent játszott ez a két csapat, így sokat nem is lehetne írni róla. Annál inkább arról, mi is történt azután, mikor Eric Cantona-t kiállította a játékvezetõ.

Cantona sétált le a pályáról, mikor hirtelen megindult a Palace drukker Simmons felé és két kinyúljott lábával beleszállt "ellenfelébe". Cantona késõbb azt nyilatkozta, a szurkoló rasszista kijelentései miatt szakadt el nála a cérna.

A franciát kilenc hónapra tiltották el, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a United ebben a szezonban nem gyarapította trófeái számát.

 

 




1996. Premier League. Newcastle United 0-1 Manchester United

Felejts el minden egyéb mérkõzést! Felejtsd el ebben az évben lejátszott Liverpool-Newcastle rangadót, vagy a 2003-ban játszott Arsenal-Manchester Unitedet, mert ennél nagyobb rangadó nem volt a Premier Leagueben!

A United elõtérbe kerültek a fejlõdõ fiatalok. Bizonyos David Beckham, Paul Scholes, Nicky Butt és a Neville testvérek, Phil és Gary játszottak nagy szerepet ettõl az évtõl.

Kevin Keegan felépítette a Newcastle-t és harcban voltak a bajnoki címért éppen a Uniteddel szemben. A Vörös Ördögöknek sikerült csökkenteniük hátrányukat, de a mérkõzés elõtt még így is négy ponttal a Keegan-legénység állt jobban.

A hazaiak erõsen kezdték a mérkõzést, az elsõ félidõben Peter Schmeichelnek a legjobbját kellett mutatnia, hogy ne szerezzen vezetést a Castle. A második félidõt a United megnyomta és az eltiltása után bizonyítani akaró EricCantona góljával meg is szerezték a gyõzelmet nagy riválisuk ellen.

 

 




1996. FA-kupa döntõ. Manchester United 1-0 Liverpool

Borzasztó mérkõzésen, felejthetõ, szörnyû játék. Az utóbbi 20 év legrosszabb FA-kupa döntõjét láthatták a nézõk milliói.

De dicsõséges nap a United számára, amirõl minden fanatikus szurkoló álmodott. Ismét Cantona gólja döntött, ezzel véglegesen megtörve a Mersey-parti dominanciát.

 

 

 



 

 

A United ismét duplázott, a bajnokságot is megnyerték az FA-kupa mellett.

United csapata a Liverpool ellen, 1996. május: Peter Schmeichel, Denis Irwin, Gary Pallister, David May, Phil Neville, David Beckham, Roy Keane, Nicky Butt, Ryan Giggs, Eric Cantona, Andy Cole

 

 




1997. Bajnokok Ligája elõdöntõ. Manchester United 0-1 Borussia Dortmund

A szurkolók végre ismét közel kerültek ahhoz, hogy láthassák csapatukat európai kupa döntõjében. Még akkor is reménykedtek, mikor ezen párosítás elsõ, feszült légkörû összecsapását a Dortmund 1-0 arányban megnyerte.

Mindenki reménykedett, hogy az egy gólos hátrányt az Old Traffordon sikerül ledolgozni. Azonban mikor a németek a United otthonában is vezetést szereztek, mindennek vége szakadt.

Ráadásul a klub egyik ikonját, Eric Cantonát itt láthatták nemzetközi mérkõzésen utoljára a United szimpatizánsok, mert egy hónappal ksõbb bejelentette visszavonulását.

Ezzel a United elvesztette egy nagy hõsét!

 

 




1999. FA-kupa elõdöntõ. Manchester United 2-1 Arsenal

Szintén egy újrajátszott mérkõzés volt. Az elsõ összecsapás gól nélküli döntetlenjét követõen erre a mérkõzésre a Villa Parkban kerül sor.

Beckham szerzett vezetést a Unitednek, de az ágyúsoknak sikerült kiegyenlíteniük. Amikor pedig Keanet kiállították, az Arsenal érezhette magát nyeregben.

Sõt, ha még ez sem lett volna elég, az utolsó percben még büntetõhöz is jutottak a londoniak. Dennis Bergkamp állt a tizenegyeshez, de Schmeichel eszén nem sikerült túljárnia, a dán kifogta büntetõt, ezzel hõssé vált.

Ezután jött az a gól, melyre minden United szurkoló emlékszik, aki látta a mérkõzést. Aki szerezte, Ryan Giggs. Elmondása szerint azért indult meg a labdával, mert bûn rosszul játszott a mérkõzés alatt és meg akarta mutatni, mire képes.

Ezzel a gyõzelmével a United életben tartotta reményét a triplázásra.

 

 




1999. Bajnokok Ligája elõdöntõ. Juventus 2-3 Manchester United

Hét nappal a szívmegállító Villa Parki mérkõzés után egy újabb klasszikussal bõvült Alex Ferguson mérkõzéseinek tára.

Mi történt azon a szerda estén, melyen a Vörös Ördögök valaha volt egyik legjobb félidejüket produkálták?

Kezdjük az egészet a párharc elsõ mérkõzésétõl. Antonio Conte csendesítette el az Old Trafford közönségét, mikor vezetést szerzett a Juventusnak. A United kezdeti zavarából a második félidõre felállt, de csak Ryan Giggs egyenlítõ góljára tellett.

Mindenképp a Juventus volt a visszavágó esélyese, hazai pályán félelmetesek voltak és nekik akár a 0-0 is elég lett volna. De nem álltak be õrízni a döntetlent, lerohanták a Unitedet és gyorsan két gólos elõnyt szereztek. Õsszesítésben 3-1 az olaszoknak, nehéz helyzetbe került a Manchester United.

Azonban a csapat nem adta fel, Keane góljával visszajöttek a remények, egy esetleges egyenlítéssel már a Vörös Ördögök lettek volna a továbbjutók. Meg is jött az egyenlítés Dwight Yorke góljával, ezzel hatalmas küzdéssel visszahozták a döntõbe jutásról szõtt álmaikat a játékosok. Sõt, csattanóként Andy Cole is beköszönt, ezzel kialakítva a 3-2-es vendég sikert.

A United a 31 évvel ezelõtti BEK gyõzelmének megismétlésére készülhetett.

 

 




1999. Bajnokok Ligája döntõ. Manchester United 2-1 Bayern München

Kell-e mesélni bárkinek is errõl a mérkõzésrõl? Egy szenzációs szezon szenzációs utolsó 3 perce, mellyel a United feltette a koronát Ferguson fejére.

31 évvel a BEK gyõzelmet követõen Sir Matt Busby születésnapján készülhetett a United a BL serleg elhódítására.

A Vörös Ördögök megnyerték már a bajnokságot, az FA-kupa döntõjében 2-0 arányban gyõztek a Newcastle ellen, így készülhettek a triplázásra.

Azonban Mario Basler korai szabadrúgás gólja nagy ütést mért a manchesteriekre. Ferguson azon taktikai lépése, hogy szélsõiket megcserélve játszatta, nem vált be, nem tudták uralni a mérkõzést. Paul Scholes eltiltás miatti hiányzása sem jött jókor a Vörös Ördögöknek.

A németek ráadásul még egy kapufát is rúgtak Jancker révén. Letelt a 90 perc, a müncheni szurkolók és játékosok kezükben érezték a kupát.

 

 



 Ekkor jött az, amire nem sûrûn van példa. A United mindent egy lapra feltéve rohamozott, a németek védekeztek. Szöglethez jutott a Manchester. David Beckham ívelte be a labdát, a Bayern játékosok nem tudtak menteni, Giggs kapura lövésébe a csereként beálló Teddy Sheringham tudott belekotorni, ezzel döntetlenre mentve a találkozót. 

A Manchester játékosai megérezték a zavart a németekben, nem álltak le és újabb szöglet következett. Ismét Beckham ívelt be, Sheringham megcsúsztatta a labdát, a hosszú kapufától nem messze álló, szintén csereként beálló Solskjaer pedig bevágta a bal felsõbe, ezzel megfordítva az eredményt!

Mindez három perc alatt, szenzációs feltámadással.

Ezzel az évvel, a triplázással Alex Ferguson a csúcsra ért, ahonnan azóta sem tudta senki sem leszorítani!

United csapata a Bayern München ellen, 1999. május: Peter Schmeichel, Gary Neville, Ronny Johnsen, Jaap Stam, Denis Irwin, Ryan Giggs, David Beckham, Nicky Butt, Jesper Blomqvist, Dwight Yorke, Andy Cole

 

 

 

 

Folytatjuk...


Daily Mail

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!