24 év, 24 mérkõzés - A Ferguson-sztori 3.rész

Elérkeztünk az utolsó részhez, amely bemutatja immár lovaggá ütött Sir Alex Ferguson munkásságát. Jöjjön hát az utolsó nyolc mérkõzés.



2001. Premier League. Tottenham 3-5 Manchester United

Ha valaki bármiért is vitatkozna, miért került a listára ez a mérkõzés, legyen elég annyi indok, hogy Sir Alex Ferguson egy nyilatkozatában azt mondta, ez a kedvence.

Az elsõ félidõben a United finoman fogalmazva is szét volt esve, minek következtében a Spurs 3-0 arányban vezetett a szünetben. Azonban Ferguson valami olyat tett a szünetben csapatával, amire talán senki más nem képes.

Egy teljesen más Manchester United jött ki a második félidõre, akik lefocizták az addig sokkal jobban játszó londoniakat.

Andy Cole és Laurent Balnc kezdte meg a gólok gyártását nem sokkal a szünet után, majd Ruud Van Nistelrooy góljával már egalizálták a Vörös Ördögök az eredményt.

A hazaiak teljesen szétestek, ezt kihasználva Juan Sebastian Veron már a vezetést is megszerezte csapatának, majd a végére még David Beckham is beköszönt, ezzel kialakítva az 5-3-as végeredményt Sir Alex Ferguson legnagyobb örömére.

 

 




2002. FA-kupa, 3. forduló. Aston Villa 2-3 Manchester United

Ez a mérkõzés azért lett kiválasztva, mert kiválóan mutatta be a United nagy családját. Megmutatta a játékosok töretlen lelkesedését, hogy soha nem adják fel és mennyire imádják az FA-kupa küzdelmeit, vlamint megmutatta a szurkolók lelkes támogatását is.

 

 



A hazaiak kezdték jobban a mérkõzést és sikerült is két gólos elõnyt teemteniük. De jött Solskjaer és Van Nistelrooy, akik egalizálták a találkozót. A holland késõbb újra betalált, ezzel továbbjuttatva a Vörös Ördögöket.

A harmadik United gólnál a vendégszurkolók egy része a pályára rohant örömükben, amit a lefújást követõen megismételtek.

 

 




2003. Premier League. Arsenal 2-2 Manchester United

Ez a mérkõzés nem is igazán a játék miatt került be, hanem Ferguson pszichológiai hadviselése miatt.

Az Arsenal és a United évek óta nagy ellenfelek voltak, ahogy ebben az évben is.

A Vörös Ördögök nyolc pont hátrányban voltak ekkor és a márciust egy Liverpool elleni Ligakupa döntõ elvesztéssel kezdték. De mire elértek ehhez a máskõzéshez (április), addigra már fej-fej mellett volt a két csapat.

Van Nistelrooy találatával a vendégek megszerezték a vezetést, de a londoniak fordítani tudtak. Ám jött Ryan Gigs és egyenlített, ezzel nagyon fontos pontot szerezve a rivális otthonában.

Ferguson a lefújás után mosolygott és az öklét rázta a magasba. Ünnepelt a United szurkolókkal a rivális otthonában. Az üzenet érthetõ és hangos volt - immár a United a favorit.

Az Arsenal a következõ fordulóban a Bolton otthonában csak 2-2-es döntetlenre volt képes, míg a United megnyerte soron következõ meccsét, ezzel egy újabb bajnoki címmel gazdagodott Sir Alex Ferguson.

A skót mester legnagyobb személyes riválisát, Arsene Wengert gyõzte le ismét. Semmi kétség nem fér hozzá, ki is a legnagyobb valójában!

 


2005. Bajnokok Ligája. Benfica 2-1 Manchester United

Ismét jött egy olyan idõszak, mikor sokan már Ferguson távozását akarták. A Middlesborough-tól elszenvedett 4-1 után az európai kupából is kiestek, miután 2-1-re kikaptak a Benficatól és csoportjuk utolsó helyén végeztek a Vörös Ördögök. Ezzel még az UEFA-kupában való folytatás sem jött össze.

Sir Alex Ferguson kapta a kritikákat, megaláztatásokat, de kitartott amellett, hogy csapata fiatal és eljön az az idõ hamarosan, mikor ismét hatalmas sikereket érnek el. Mondani sem kell, igaza lett ismét!


2007. Premier League. Everton 2-4 Manchester United

A Manchester United nagy csatában volt a Chelsea-vel a bajnoki címért, mindenképp nyerniük kellett a Vörös Ördögöknek, ha nem akartak lemaradni a londoniaktól.

Az Everton 2-0-ra elhúzott, míg a Chelsea vezetett a Bolton ellen. Volt olyan pillanat, amikor úgy nézett ki, a londoni kékek lehetnek a forduló nagy nyertesei.

Azonban a United két gyors góllal egyenlíteni tudott, majd az egykori Everton csatár, Wayne Rooney góljával már a Manchesternél volt az elõny, amit Chris Eagles találatával két gólosra sikerült növelni. A másik pályáról pedig jött a hír, a Chelsea csak döntetlenre volt képes a Bolton ellen.

Ezzel nagyot lépett a Manchester United újabb bajnoki címe felé, melyet legutóbb 2003-ban ünnepelhetett.

 

 




2008. Bajnokok Ligája elõdöntõ. Manchester United 1-0 Barcelona

Sir Alex Ferguson azt nyilatkozta egyszer, ezen a mérkõzésen volt a legnagyobb hangulat az Álmok színházában pályafutása során.

Az elsõ mérkõzésen a Nou Campban gól nélküli döntetlent ért el a United. Így várta a nagyon erõs katalánokat a visszavágóra.

Amit egy legenda csodálatos találata döntött el. Ez a legenda pedig nem más, mint Paul Scholes. Távoli bombájával lõtte be csapatát a moszkvai döntõbe.

Ferguson táncolt örömében és készülhetett második BL-döntõjére.

 

 

 

 


2008. Bajnokok Ligája döntõ. Manchester United 1-1 Chelsea

Az egyik legszürreálisabb esemény, melyet az orosz fõváros átélhetett. Szakadó esõben rendezett döntõben Cristiano Ronaldo fejesével a United szerzett vezetést, de a londoniak nem adták fel.

A szünet elõtt egy szerencsés találattal egyenlíteni is tudtak Frank Lampardnak köszönhetõen. A második játékrészben a Chelsea dominált inkább, két kapufát is elértek, de a United túlélt mindent és jöttek a büntetõk.

 

 



Ronaldo sajátját kihagyta, így ha a kékek csapatkapitánya, John Terry belövi a büntetõt, õk Európa bajnokai.

Ám Terry megcsúszott, a büntetõje kimaradt. Ekkor már aki hibázott, nagy árat fizetett.

A United felállt a padlóról és várta Anelka és Van der Sar csatáját, vajon melyikük jön ki gyõztesen. A holland hálóûr mutatta a franciának, hogy õ bizony a bal felsõ sarok felé fog vetõdni. A francia pedig eldöntötte, a jobb alsóba rúgja a labdát. Így is tett, de nem számított arra, hogy Edwin becsapta és kivédte Anelka lövését.

Ezzel a Manchester United Anglia bajnokaként Európa trónjára is felülhetett ismét!

 

 




2009. Premier League. Manchester United 3-2 Aston Villa

A hazaiak a Liverpoollal voltak csatában a bajnoki címért. Elõzõ este a Mersey-partiak legyõzték a Fulhamet ezért ezen a mérkõzésen elhullajtott pont nagyon sokba kerülhetett a Unitednek.

 A Villa azonban játszotta saját játékát, és vezetett is 2-1-re Carrew és Agbonlahor góljaival. Cristiano Ronaldonak sikerült egyenlítenie, de nagyon telt az idõ.

Akkor Sir Alex Ferguson pályára küldte az akkor még csak 17 éves Federico Machedat, kinek feladata az volt, rúgjon gólt. Már csak percek voltak hátra, mikor a fiatal olasz egy remek lefordulást követõen szenzációsan kilõtte a hosszú sarkot, ezzel elsõ mérkõzésén gyõztes góllal ünnepelhette csapata fényes sikerét.

 

 


 

 

 

Ezzel a 24 mérkõzéssel mutattuk be Sir Alex Ferguson példa nélküli munkásságát, melyhez ezúton is gratulál a ManUtdFanatics.hu csapata!


 


Daily Mail

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!