Rafael a múltról, jelenrõl és jövõrõl

Rafael da Silva az Inside Unitednek adott interjújában mesélt játékának fejlõdésérõl és az idei szezonban átélt élményeirõl.


Mindenki arról beszél, hogy sokkal érettebb lettél ebben a szezonban. Miben kellett változtatnod, hogy mindez megtörténhetett?

Öregszem! [nevet] Nem, azt hiszem, ez a természetes fejlõdés része -  ez történik, ha valaki egyre több mérkõzést játszik és egyre több tapasztalatot szerez. A lányom is sokat segített, amióta apa vagyok, azóta megkomolyodtam. Továbbá Fabio távollétében - aki jelenleg a Queens Park Rangers együttesénél van kölcsönben - is hasznos tapasztalatokat szereztem.

 

Régebben sok kritika ért azért, mert túl sokat mentél elõre a támadásokkal vagy pedig túl vehemensen szereltél. Mára sikerült tudatosan kiküszöbölni ezeket az ösztöneidet?

Igen is, és nem is. Brazil vagyok, rólunk pedig mindenki tudja, hogy imádunk támadni. Ez része a játékomnak, és szeretek gólokat lõni - ami egy hihetetlen érzés. Mindig is arra törekedtem, hogy megtaláljam az egyensúlyt a támadás és a védekezés között. Úgy vélem, az lehet a különbség, hogy manapság többször hozok jó döntéseket, és ez azért történhetett meg, mert rendszeresen játszom a csapatban. Ugyanez vonatkozik a szerelésekre is. Nem lehet mindig elvenni az ellenfél játékosától a labdát, néha az a legjobb, ha nem szerelsz. Idõvel megtanulod, mikor kell szerelni, és mikor nem.

 

Úgy tûnik, magabiztosabb vagy, mint valaha. Egyetértesz?

Határozottan mondhatom, hogy jól érzem magam. Kezdek idõsebb lenni, már nem érzem magam túl fiatalnak. Azt hiszem, még most is mindenki úgy gondol rám, mint a tizenéves srácra, aki most érkezett ebbe a klubba. De én egy 22 éves apa vagyok. Nem vagyok többé gyerek. Férfinak érzem magam, és ezt talán a külvilág is észrevette már. Még most is van hová fejlõdnöm, és továbbra is tanulni akarok, de úgy érzem, hogy készen állok mindenre. Készen állok, hogy nagy hatással legyek.

 

Úgy tûnik, hogy igazán jól megértitek egymást Antonio Valenciával a jobb  oldalon. Mennyire élvezetes Antonioval együtt játszani?

Csodálatos. Õ egy fantasztikus játékos, és nagyon erõs. Mikor a pályára lépek, nagy önbizalommal tölt el, ha Antonio áll elõttem. Nagyon jó kapcsolatunk van a pályán kívül is - talán ez is segíthet a mérkõzések közben.

 

Tudsz valamit a David Beckham és Gary Neville párosáról a 90-es évekbõl?

Persze, és nagyon remélem, hogy az Antonioval alkotott párosunk is hasonló sikereket érhet el a Unitedben. Hihetetlen lenne, ha 10 évig együtt játszhatnánk. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg sikert érnénk el. Egy álom válna valóra, ha hasonló partnertséget alakíthatnánk ki. Örültem annak, amikor megtudtam, hogy Neville és Beckham szintén jó barátok voltak a pályán kivül is.

 

Sir Alex nemrégiben azt nyilatkozta, hogy amikor visszatérsz Braziliába, akkor minden nap leállsz focizni az utcán. Igaz ez?

Igen, ez igaz! Szeretem. Amikor visszamegyek, akkor a barátaimra mindig hagyok idõt, és ennek részeként környékbeli csapatok ellen szoktunk játszani. Ez nem egy nagy város, és csupán a móka kedvéért van, emiatt igazán élvezetes. Strandfocizni és röplabdázni is szoktunk, de a lábunkat és a fejünket használva. Nyilvánvalóan ez különbözik az Old Traffordon megszokottakhoz - hiszen nincs rajtunk nyomás, és nem kell annyira sokat futni!

 

 

De a Fõnök azt mondta, hogy az edzéseken olyan vagy, mint egy fenevad!

Ezt én is olvastam! [nevet] Úgy vélem, ez azért van, mert ha futballozok, akkor minden más kizárok és csak arra koncentrálok, hogy 100%-ot tudjak nyújtani. Nem számít, hogy egy kupadöntõn vagy egy edzésen vagyok - mindig a maximumra törekszem, mindig nyerni akarok. Azt hiszem, fontos, hogy mindig a lehetõ legtöbbet hozd ki magadból. Ez a legjobb módja annak, hogy mindig készen állj.

 

Néhány gólt szereztél már ebben a szezonban. Mennyire voltál elégedett?
Jól kezdtem és gyorsan szereztem két gólt. Sajnálatos, hogy többre nem voltam képes, mert nagyszerû érzés, ha gólt szerzel. Mint minden más játékos, úgy én is remélem, hogy a jövõben több gólt érek el. Elég sok védõ lõtt már gólt ebben a szezonban, ami jó a csapat számára - ez segít, hogy a csatárok válláról nyomás kerüljön le.

Mesélj nekünk a szezonbeli gólodról, melyet a Liverpoolnak lõttél!
Egyértelmûen a legjobb érzés, ha góllal segítem a Unitedet. Ez egy hihetetlen érzés, és ha ez segít, hogy a csapat gyõzelmet szerezzen, az még jobb. Emlékszem, néztem a labdát, ami egy kicsit felpattant és pont jól jött nekem. Azt gondoltam, 'el kell lõnöm, gólt kell szereznem' és én elõttem, a labda pedig pontosan oda ment, ahova akartam.

 



Melyik ad nagyobb élményt - kapott gól nélkül lehozni egy meccset, vagy gólt lõni?
Ezek különbözõ érzéseket, érzelmeket hoznak elõ. Az egyiket 90 perc alatt éred el, a másikat pillanatok alatt. Nem tudom különválasztani ezeket, de mindkettõ jó. Sajnos ebben a szezonban nem túl sok olyan meccsünk volt, amikor nem kaptunk gólt. Kicsit aggasztó ez, de mivel a legtöbb találkozónkat megnyertük, így ez nem katasztrófa. De talán ebben vagyunk a leggyengébbek idén. Ám tudjuk, hogy képesek vagyunk javulásra és biztos vagyok abban is, hogy javulni is fogunk.

A játékosok mindig úgy érzik, hogy egy jó karácsonyi sorozat nagyszerû elõkészítés a szezon második felére?
Azt hiszem, igen. A sok és gyors egymásutánban következõ meccsek alatt sok pont vár gazdára. Sok pontot lehet bukni ilyenkor, úgyhogy fontos a megfelelõ eredmény. Nem akarod, hogy más csapatot kelljen üldözni, hiszen bár csak december van, nehezen lehet visszaszerezni azokat a pontokat. De bõ a keretünk a Unitednél és a menedzser mindenkit használni akar azért, hogy frissek maradjunk. Ha ebben az idõszakban jól teljesítünk, az nagyon jó elõkészítése lesz annak, hogy növeljük a nyomást a bajnoki címért folyó harcban.

A bajnoki cím megnyerése a fõ cél azok után, hogy tavaly igen szoros versenyben elbuktátok?
Határozottan. Úgy kezdjük a szezont a Unitednél, hogy minden sorozatot meg akarunk nyerni - a Premier League-et, a Bajnokok Ligáját, az FA Kupát és a Ligakupát is... de a bajnokság különleges. Gyõzni hihetetlen érzés és ezt mi ismét érezni akarjuk. Ez fontos számunkra ebben a szezonban és olyan keményen fogunk harcolni azért, hogy felemelhessük a trófeát, amilyen keményen csak tudunk.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!