Londoni FA kupa sikerek

A Manchester United kilencszer a Wembleyben, egyszer pedig a Crystal Palace otthonában emelte magasba az FA kupa trófeáját, de a sorozat korábbi fordulói alatt London nem tartozott a Vörös Ördögök kedvenc vadászterületeihez.


Tény, hogy a United gyõzni tudott döntõkben, elõdöntõkben és az 1970-es, harmadik helyért játszott találkozón (ezt a kezdeményezést öt év után törölték), de az ezeken kívül Londonban lejátszott 24 FA kupa mérkõzések közül csak nyolcat tudott megnyerni a csapat. Most bemutatjuk ezeket a londoni sikereket:

Fulham 1-2 United, 1926. március 6. Hatodik forduló
Tom Smith és Frank McPherson góljaival a United 2-1-re gyõzött a Craven Cottage-n, ezzel megszerezve elsõ gyõzelmét az addig lejátszott hét londoni FA kupa összecsapások során. De a sztori leginkább a Fulham gólszerzõjérõl, Albert Pape-rõl szólt. Ugyanis a londoniak alig öt hónappal korábban épp a Unitedtõl vették meg Pape játékjogát, ám a szerzõdés tartalmazott egy olyan záradékot, hogy a csatár továbbra is északon élt és a Vörös Ördögökkel edzett. Hihetetlen, de nem ez az FA kupa találkozó volt az elsõ, amikor Pape az ellenféllel utazott a meccsre, amin aztán gólt szerzett ellenük. A United ugyanis 1925-ben alig 90 percre rá leigazolta a yorkshire-i játékost, hogy az az akkori csapatával, a Clapton Orienttel (mai nevén Leyton Orient) megérkezett a Manchester Piccadillyre. A városban egybõl megindultak a szóbeszédek és az elsõ félidõ alatt majd 7000-esre duzzadt szurkolótábor láthatta, ahogyan betalált korábbi klubjának hálójába.

Millwall 0-1 United, 1953. január 10. Harmadik forduló
A hazaiak a Third Division déli csoportjában szerepeltek 1953-ban, így papíron nem kellett volna, hogy túl sok gondot okozzanak Matt Busby csapatának, amelyben több válogatott játékos is szerepelt. Mi több, a Vörös Ördögöknek mindent tudni kellett a Millwallról, hiszen néhány hónappal az FA kupa mérkõzés elõtt barátságos találkozón 2-1-re kikaptak az Oroszlánoktól. Ezúttal a hazaiak rendkívül kemény védekezésükkel majdnem ismét megtréfálták a Unitedet, ám négy perccel az összecsapás rendes játékidejének vége elõtt Jack Rowley góljával megtört a jég és gyõztek a vendégek.

Walthamstow Avenue 2-5 United, 1953. február 5. Negyedik forduló, újrajátszott találkozó
Öt nappal korábban az amatõr Walthamstow Avenue 1-1-et játszott az Old Traffordon, köszönhetõen a privát életben termoszokat áruló Jim Lewis második félidei egyenlítésének. Az újrajátszásra a Highbury-ben került sor 49119 nézõ elõtt, ám ez már nem volt mesébe illõ a kelet-londoniak számára. A Vörös Ördögök már az elsõ 30 perc alatt négy gólt rámoltak be, majd a szünet elõtt Lewis még büntetõbõl szépíteni tudott, majd egy óra játék után ismét betalált. Azonban a Vörös Ördögök repülõrajtja túl nagy falatnak bizonyult a kiscsapat számára, a 85. percben pedig Jack Rowley találata koronázta meg a gyõzelmet.

 


Wimbledon 0-3 United, 1994. február 20. Ötödik forduló
Ez a United a támadójátékáról volt híres és az ikonikus zöld-arany mezükben a Wimbledonon is átgázoltak. Eric Cantona szerzett vezetést egy nagyszerû találattal, miután egy védõ által kifejelt labdát megszelídített és lõtt a felsõ sarokba. Paul Ince, Ryan Giggs és Mark Hughes is megdolgoztatta Mark Segers kapust, majd Giggs szöglete után Ince fejelte a második találatot, Denis Irwin pedig két védõt megbolondítva lõtt a hosszú alsóba. Bár 3-0 lett a vége, lehetett volna több is.

Chelsea 3-5 United, 1998. január 4. Harmadik forduló
David Beckham fantasztikus elsõ félidei teljesítményének is köszönhetõen a szünetre már 3-0-ra vezettek a Vörös Ördögök. Õ szerezte meg a vezetést, majd duplázott egy rá jellemzõ, kiváló szabadrúgással. A szünet elõtt Andy Cole is gólt szerzett még, majd õ is duplázni tudott a második játékrészre fordulva, a 75. percben pedig Teddy Sheringham fejesével már 5-0 volt az állás. Ezután a United játékosai már nem koncentráltak annyira, minek következtében a Chelsea háromszor is betalált, ezzel a szívbajt hozva az elutazó manchesteri drukkerekre. Azonban a Chelsea feltámadása késõn jött, a United megnyerte a találkozót.

Chelsea 0-2 United, 1999. március 10. Hatodik forduló, újrajátszott találkozó
Az Old Traffordon lejátszott szórakoztató találkozón nem született gól, így három nappal késõbb a Stamford Bridge gyepén mérkõztek meg a csapatok. Dwight Yorke pedig megszerezte szezonbeli 25. és 26. gólját is. Az elsõre csak négy percet kellett várni, ekkor a Vörös Ördögök csatára kihasználva a Kékek tizenhatosán belül kialakult kavarodást megszerezte a vezetést a vendégeknek. A gól után a hazaiak nyomás alá helyezték a Unitedet, akik a kontrákra építettek. Sikerrel, mert majd egy óra játék után Yorke másodszor is betalált, az elõdöntõbe lõve ezzel a Manchestert.

 


Fulham 1-2 United, 2001. január 7. Harmadik forduló
Ismét az FA kupában szerepelhetett a United azok után, hogy az ezt megelõzõ szezonban kihagyta hazája kupasorozatát a csapat a klubvilágbajnoki kötelezettségei miatt. A Fulham elleni, Craven Cottage-n lejátszott összecsapással kezdte Sir Alex csapata a sorozatot. Az elõzõ szezonban a Premier League-be feljutott londoniak ellen már a nyolcadik percben megszerezte a vezetést a United Ole Gunnar Solskjaer révén, majd a jövõbeli United csatárral, Louis Sahával felálló Fulham Fabrice Fernandes szabadrúgásával egyenlített. A házigazdák már-már az újrajátszást vizionálták lelki szemeik elõtt, ám Teddy Sheringham Luke Chadwick passzát lõtte a kapuba, összetörve ezzel a fulhami szíveket és továbbjuttatva ezzel a Mancestert a negyedik körbe.

Fulham 0-4 United, 2009. március 7. Hatodik forduló
A United legújabb és talán legmeggyõzõbb fõvárosi gyõzelme volt ez az FA kupában, mely egy 16 mérkõzéses veretlenségi sorozat 15. állomása volt. Carlos Tevez az elsõ félidõ során kétszer volt eredményes, az elsõ találata egy zseniális, 25 méterrõl megeresztett lövésbõl született. Wayne Rooney röviddel a szünet után egy hasonló távoli lökettel növelte az elõnyt, majd kilenc perccel a vége elõtt Ji-sung Park állította be a végeredményt. Egy ilyen magabiztos teljesítmény után a Vörös Ördögök a Wembleyben az Everton ellen játszották az elõdöntõt, mely gólnélküli döntetlent követõen tizenegyesekkel a liverpooliak javára dõlt el


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!