Ötödik forduló klasszikusai

A Manchester United a Reading ellen csap össze hétfõ este az FA Kupa keretein belül, elõtte azonban nézzük vissza a csapat ötödik fordulós eredményeit Sir Alex Ferguson irányítása alatt.


 

 

A listán a szerintünk öt legjobb mérkõzés szerepel…neked melyik a kedvenced?

 

1990: Newcastle (Idegenben) 3-2

A menedzser elsõ trófeáját szerezte a Vörös Ördögök irányítása alatt, bár könnyen elcsúszhattak volna egy banánhéjon hiszen Jim Smith csapata megnehezítette a United életét. Mark McGhee harcolt ki, majd értékesített egy büntetõt nem sokkal azután, hogy Mark Robins fejjel megszerezte a vezetést, viszont nem örülhettek sokáig a hazaiak, ugyanis a United ismét átvette a stafétát Danny Wallace jóvoltából. Kevin Scott egy vitatott fejessel kiegyenlített, miután Micky Quinn a földre vitte a hárítani induló Jim Leigthon kapust, a bíró azonban nem fújt a sípjába. Viszont a meccs utolsó gólját Brian McClaire szerezte, Wallace gyönyörû kiugratással indult meg, lerázta védõjét, majd önzetlenül a mellette érkezõ Brianhez passzolt, aki így megszerezte az értékes gyõzelmet a csapatnak, ugyanis a döntõben a Manchester United emelhette magasba az FA-kupát.

 

1994: Wimbledon (Idegenben) 3-0

Sokan hitték, hogy a szezonok közül ez lehet az egyik legjobb a duplázó csapatnak, amit valaha termeltek, hiszen megnyerték a bajnokságot és az FA-kupát is. Az elsõ félidõ vége felé Eric Cantona varázsolt hatalmas gólt a Wimbledon kapujába, majd a második játékrészben Paul Ince volt eredményes fejjel. A harmadik gól volt azonban a legszebb, amit a fürge mozgású Denis Irwin gurított az ellenfél hálójába. Miután szabályosan körbepasszolták a Wimbledon térfelét, a szélsõ védõ megkapta a labdát, két védõt elfektetetett, majd gyönyörûen helyezett a jobb alsó sarokba, ezzel továbbjuttatva a Vörös Ördögöket, kik az év végén ismét magasba emelhették a trófeát.   

 

1996: Manchester City (Otthon) 2-1

Rendkívül élvezetes, küzdelmes mérkõzést játszottak egymással a csapatok manchesteri módra, a mérkõzés elején azonban mégis a City örülhetett, hiszen Uve Rosler lesrõl indulva szerezte meg a vezetést az égszínkékek számára. Azonban az örömük hamar elillant, miután a bíró egy szögletet követõen a büntetõpontra mutatott, s Erik Cantona kegyetlenül értékesítette a City szerint jogtalan tizenegyest. A végeredményt Sharpe állította be a 79. percben, miután egy középre érkezõ labdát látványos mozdulattal juttatott a hálóba, a kapus csak beleérni tudott. Várni kellett ugyan egy évet, de ismét United vitrinbe került az FA-kupa.


 

 

 

 

2004: Manchester City (Otthon) 4-2

Jól lehet ez a mérkõzés Gary Neville kiállításáról marad leginkább emlékezetes, miután McManamant fejelte le megbosszulva a másodpercekkel megelõzõ szerinte szabálytalan belépõt. A bíró látta az esetet, s bár több percig ment a kakaskodás a két csapat között, felmutatta a piros lapot, tíz emberre csökkentve a Vörös Ördögök csapatát.
A gólgyártást Scholes kezdte meg még a kiállítást megelõzõen, ezután a 70. percig gólcsönd következett, amit a tíz emberrel játszó Manchester United tört meg elõször Van Nistelrooy, majd Cristiano Ronaldo jóvoltából. Michael Tarnat következett egy nem akármilyen szépítõ góllal, de erre ismét Nistelrooy válaszolt, s Robbie Fowler hiába volt már eredményes a hajrában, a United tíz emberrel is magabiztosan jutott tovább a legjobb négy közé. 


 

2008: Arsenal (Otthon) 4-0

Ezen az estén a Manchester United klasszisokkal jobb volt az észak-londoniaknál. Rooney, Nani és Fletcher jóvoltából, szinte már az elsõ félidõben eldõlt a továbbjutás kérdése. A gólgyártást Rooney kezdte meg a 16. percben egy közeli fejesgóllal, majd Fletcher és Nani is beköszönt, így a félidõre 3-0 volt az állás. A második játékrész sem hozott változást, sõt ellenkezõleg, mivel Patrice Evra ellen szabálytalankodott Emmanuel Eboue - a levegõbõl érkezve gyomron talpalta a francia védõt - a bíró felmutatta neki a kiállítást érõ piros lapot.  Fletcher állította be a végeredményt a 74. percben, s mondhatni könnyû gyõzelmet arattak londoni riválisuk felett. 

 

 


www.manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!