Taktikai mágnestábla: Kapóra jössz, Rafa!

Ferguson és Benitez már 2007 óta nagy szópárbajokat vívnak egymással, bár a United fekete öves mesterével kesztyût húzni - micsoda képzavar - ezen a téren sem érdemes.


Benitez utoljára három éve került szemtõl szembe Fergusonnal, de ez nem akadályozta meg abban, hogy ez idõ alatt is cincogjon az oroszlán fülébe. Legutóbb az FA vizsgálatát sürgette, mivel szerinte a skót tréner nyomást gyakorolt a United-Spurs mérkõzés közben Simon Beck partjelzõre. Erre Ferguson legyintett egyet és azt mondta: "Engem nem érdekel Rafa." Sir Alex szerint ugyanis a spanyol tréner: "Mindig mond valamit, csak hogy beszéljen, pedig jobban tenné, ha akkor beszélne, amikor mond is valamit."

 

Perpillanat viszont a Chelsea új vezetõje síri csendben várja a vasárnapi összecsapást, ha van esze, most nem köt bele Fergusonba, mivel valószínûleg meglehetõsen csípõs lenne a válasz.

 

 

Miután a Manchester United hatalmas csalódást élt át a keddi Bajnokok Ligája találkozó során és egy vitatott bírói döntést követõen kiestek a versenysorozatból, így most még inkább ki vannak éhezve a hazai kupa dicsõségre.

 

Lássuk mi a helyzet csapatszinten!

 

United: Függetlenül a keddi eredménytõl, nem kétséges, hogy remek formában játszottak a Real ellen a  Bernabeuban és az Old Traffordon is. Az elsõ egy órában határozottan a kezükben tartották az irányítást, majd a sokkoló bírói döntésbõl magukhoz térve, a mérkõzés utolsó 15 percében is több helyzetet teremtettek. Bár a szezon elején a United védelme hagyott némi kivetni valót maga után, a legutóbbi négy mérkõzésüket kapott gól nélkül sikerült megnyerniük, egyértelmû jeleit mutatva annak, hogy a védelem megerõsödött és egyensúlyba került támadóerejükkel. A Real elleni játék elõtt a United 18 meccses veretlenségi sorozatnál tartott. Jelenleg pedig 12 ponttal vezetik a bajnokságot.

 

Hiányzók: Phil Jones és Paul Scholes még nem állnak készen.

 

Chelsea: Benitez valószínûleg ellenséges fogadtatásban részesül majd az Old Traffordon, de ez nem igen zavarja, hisz már a Chelsea szurkolóktól is hozzászokhatott.

 

 

A Kékek jelenleg a bajnokság negyedik helyén állnak 5 ponttal megelõzve az Arsenalt. Legutóbb csütörtökön játszottak a Európa Ligában és 1-0-ra legyõzte õket a bukaresti Steau. Két legutóbbi hazai szereplésükön a West Bromwich Albion és a Middlesbrough ellen sikerült eredményesen szerepelniük.

 

Hiányzók: Az egyetlen várható hiányzó Oriol Romeu.

 

Feltételezett kezdõk:

 

United: Sir Alextõl már megszokhattuk, hogy gyakran áll elõ meglepõ kezdõvel, különösen az FA- kupában és majdnem teljes kerete kellõ lehetõséggel látja el rotálás téren. Így nehéz kitalálni az edzõpápa milyen kezdõvel áll fel a Chelsea ellen. Némi támpontot adhat, hogy Ferguson már több alkalommal hangsúlyozta az FA-kupa fontosságát. Mivel legutoljára 2004-ben nyerte meg a United ezt a sorozatot, így feltehetõen Ferguson egy erõs csapattal fog felállni.

 

Ezért valószínûleg David de Gea lesz a kapuban, míg Rafael a jobboldali védõ poszton, Evra pedig a baloldalon kezd. A védelem közepe már nem egyértelmû, újra remekel a Rio-Vidic páros, de Evans vagy akár Smalling is kezdhet ott.

 

A középpályán Carrick mellett Cleverley, vagy esetleg Anderson a lehetséges partner, míg jobbszélre Nani vagy Vale várható. Vale javára dönthet, hogy tavaly remekül szerepelt Ashley Cole ellen. A baloldalon, ismét bõséges a repertoár. A választott taktikától függõen: Nani, Young, Kagawa, Welbeck, vagy akár Wayne Rooney is lehetséges kezdõ ezen a poszton, de õ inkább az elsõ csatár mögött jut majd szerephez a Kékek ellen, de nem kizárt Chicha vagy Welbs szereplése sem azon a poszton.

 

Robin van Persie várható az élre, de elõfordulhat az is, hogy a szezon elsõ felében fantasztikusan teljesítõ csatárt Ferguson pihenteti. Mostanában ugyanis kiapadni látszik Robin kezdeti gólzáporos teljesítménye, mivel legutóbbi 8 mérkõzésén egy alkalommal sikerült gólt szereznie, viszont Chicha a legutóbbi 6 szereplése során 5 góllal remekelt a Chelsea ellen.

 

 

Chelsea: Várhatóan Benitez az Old Traffordon a nemrég visszatérõ Demba t teszi az élre, fõleg a Wigan elleni bajnoki gólját követõen, mivel Torresnek ez a féle megoldás eddig nem nagyon jött össze a kapu elõtt, mióta a Chelseat „erõsíti”.

 

 

A kapuba egyértelmûen Peter Cech várható, a védõnégyesben pedig a szintén visszatérõ John Terry mellette esetleg David Luiz és Gary Cahill, míg a balhátvéd poszton Ashely Cole, jobb oldalon pedig Ivanovic szereplése valószínû.

 

Benitez legutóbb a Wigan ellen a "három gráciát" (Oscar, Hazard és Mata) választotta, de ezen, biztosan változtatni fog az Old Traffordon. A 4-2-3-1-es felállásban Frank Lampard, John Obi Mikel, Ramires és Oscar várható Juan Mata irányításával.

 

Taktika:

 

United: A lehetséges kezdõket figyelembe véve valószínûleg Ferguson is a 4-2-3-1-et választja majd, bár Sir Alex ezen a területen is gyakran szolgált meglepetésekkel az idei szezonban. Az októberi bajnoki találkozón a Vörös Ördögök a jobb szárnyon remekül teljesítettek a Chelsea ellen. Ahogyan arról már szó esett, Valencia sikeresen vette fel a harcot Cole ellen, és Rafaellel kiválóan szerepeltek legutóbb a Bridge-en. Ferguson valószínûleg megbízik majd ebben a forgatókönyvben, viszont Benitez dönthet úgy is, hogy Hazard helyett Oscar, vagy Bertrand személyében védekezõbb szellemû játékossal próbálkozik.

 

Ferguson megbízható taktikája jól mûködik a baloldalon, Evra ebben a szezonban bárkivel remek összhangban tudott játszani, így remélhetõleg az ellentámadásokban erõs Ramirezzel is megbirkózik majd. 

 

Mikel teljesítményét néhányan alul értékelik, pedig õ jobb játékos, mint ahogyan általában jellemzik. Rooney viszont - mivel kevés szóhoz juthatott a Real ellen - valószínûleg rendkívül motivált lesz, így a kettõjük közötti párharc az utóbbi javára dõlhet majd el. A United idei támadó ereje nyilvánvalóan rendkívül domináns ebben a szezonban, négy fantasztikus csatárral és gólerõs játékosokkal a képpályán, a 4-2-3-1-es formáció kedvez a legjobban támadásaiknak. Rooney gyakran játszik ebben a szezonban mélyebb pozícióban és legutóbbi stamford bridge-i 3-2-es gyõzelemhez is nagyban hozzájárult ezen a területen végzett munkájával. Viszont vasárnap valószínûleg elõrébb jön majd.

 

Kulcsfontosságú lesz a Carrick - Lampard párharc is. Az idei szezonban Carrick fantasztikusat alakított, briliáns összhangot teremtve irányít és egyébként is remekelni szokott a Chelsea ellen. Carrick helyzetét a támadások segítésében Mata felügyelete nehezítheti majd, de a bajnokság 3. legjobb passzerja képes megoldani ezt az összetett feladatot is.

 

 

Az elõzmények azt mutatják, hogy a Manchester United nem csak hazai pályán, de idegenben is kiváló formában játszik, míg a Benitez irányítása alatt lévõ Chelsea az utóbbi idõben nem igazán remekel. Továbbá a Vörös Örökök tûzereje kimagasló az idei szezonban, míg a Kékek védelme igen gyengén teljesített mostanában. Persze azt is meg kell említenünk, hogy az utóbbi években a Chelsea rendkívül eredményesen játszott az FA-kupában, viszont a United már nagyon ki van éhezve a világ legrégebbi versenyének trófeájára és a legutóbbi igazságtalan bírói döntés miatti csalódottságuk hatalmas bizonyítás vággyal kiegészítve igen nagy motivációt fog jelenteni az Old Traffordon Sir Alex fiainak. 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!