Edwards: Fergie soha nem volt a kirúgás szélén

A Manchester United korábbi elnöke, Martin Edwards ragaszkodik ahhoz, hogy Sir Alex soha nem volt a kirúgás szélén, megcáfolva azon mítoszokat, miszerint a skót menedzsertõl meg akartak válni az 1990-es, Nottingham Forest elleni FA-kupa találkozó elõtt.


A labdarúgás mítoszai között régóta kering, hogy a United vezetõsége 23 évvel ezelõtti FA-kupa párharc elõtt szeretett volna megválni Sir Alex Ferguson szolgálataitól, ám Edwards a Sky Sportsnak elmondta, ezek a pletykák soha nem álltak közel a valósághoz.

Míg a klub megerõsítette a menedzser helyét azok után, hogy az elsõ három szezonjában nem nyert semmit a klubbal, Edwards véleménye szerint az 1990-es, Crystal Palace elleni FA-kupa siker Ferguson megmentõjévé vált és ezután indult be a trófeák könyörtelen bezsebelésének idõszaka.

"Valójában azon a héten odamentem hozzá és elmondtam neki, hogy mindegy, ha nyerünk vagy veszítünk a Forest ellen, a munkáját nem fogja elveszíteni egy meccs miatt" - mondta a korábbi elnök. "A hét során beszélgettünk, úgyhogy határozottan nem volt menesztésrõl szóló eset."

"Ha úgy ment volna a következõ szezonra, hogy nem nyert semmit, a nyomás ott lett volna rajta, hogy tegyen valamit, de szerencsére õ fordított ezen."

 


"Nagy nyomás volt akkoriban rajtunk egy esetleges változtatás miatt. Az emberek azt mondták, úgy jött el Skóciából, mint a megfelelõ ember arra, hogy egy ilyen nagy klubot vezessen Angliában, szóval volt rajtunk nyomás kívülrõl rendesen."

"De tudtuk, milyen keményen dolgozott a színfalak mögött és milyen keményen dolgozott az utánpótláson. Idõt kellett adnunk neki és a kupasiker megmentette. Aztán '91-ben megnyertük a Kupagyõztesek Európa Kupáját, '92-ben a Ligakupát, '93-ban a bajnokságot, '94-ben dupláztunk, szóval folytatódott ez."

"Amint sikerült bajnoki címet nyernie, majd azt követte a '94-es és '96-os duplázás és a triplázás 1999-ben, megkapta a tiszteletet, ami járt már neki. Egyre több tiszteletet kapott, amivel könnyebb dolga lett. Olyan, mint Matt Busby volt az idejében, a szerkezet része, a Manchester United történelmének része. A siker sikert szül."

Edwards rámutatott arra, hogy Ferguson több idõt kapott az építkezésre, mint a legtöbb menedzser, hiszen majd hét év telt el, mire bajnokságot tudott nyerni a Uniteddel.

"Ha belegondolsz, 1986 végén érkezett és 1993-ig nem nyertünk bajnokságot, szóval hat vagy hét szezont adtunk neki, hogy bajnok legyen csapatával" - folytatta Martin Edwards. "Fontos, hogy adj idõt a menedzsernek építkezésre és nézd meg, ez a döntés mennyire volt hasznos. Óriási volt. Ha valaki azt mondta volna akkor, amikor kineveztük õt, hogy 12, sõt talán 13 Premier League trófeát nyerünk az elkövetkezendõ 26-27 évben, soha nem hittem volna el. Teljességgel lehetetlennek tûnt, de õ megcsinálta!"

 


ESPN

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!