Sólyomszem a PL-ben

A Premier League klubok tegnap megszavazták a gólvonal-technológia alkalmazását a 2013/14-es szezontól.


A brit érdekeltségû cég, a Hawk-Eye Innovations Ltd. „sólyomszem” elnevezésû rendszerét fogják alkalmazni a klubok. A rendszernek hét kamera képére van szüksége ahhoz, hogy milliméteres pontossággal megállapítása, áthaladt-e a labda a gólvonalon vagy sem. Az FA bejelentette, hogy a rendszert a Wembleybe is telepítik, így a nyári Community Shielden már alkalmazzák "sólyomszemet".

 

Az új technika alkalmazása már bevált módszer a profi teniszben és a krikettben. A labdarúgásban a játékvezetõk közvetlenül az órájukra kapnak jelet, a másodperc töredéke alatt, amely segít az ítéletalkotásban.

 

A feltaláló Paul Hawkins szerint: "A új technológia alkalmazása nem fogja lassítani a mérkõzést. A futball egy nagy játék, tele izgalmakkal, a technológia pedig segíti a helyes döntések meghozatalát."

 

Anglia menedzsere, Roy Hodgson is üdvözölte a Gólvonal-technológia bevezetését a Premier League-ben, mondván: "Ezt már régóta sokan szerették volna elérni a labdarúgásban. Az új technológiával elkerülhetõ néhány súlyos igazságtalanság a mérkõzéseken."

 

Richard Scudamore, a Premier League vezérigazgatója szerint: "Ha olyan technológia áll rendelkezésre, amely segíti a játékvezetõt a minél pontosabb döntésben, akkor azt feltétlenül alkalmazni kell."

 

 

A West Ham társtulajdonosa, David Gold is üdvözölte a gólvonal-technológia bevezetését és nyitott minden további felhasználására a technikai vívmányoknak, melyek igazságosabb játékvezetést eredményeznek.

 

"Ez csak a kezdet, és ki tudja, hol fogunk tartani pár év múlva. Jó lenne elérni, hogy kizárjuk a futballból az igazságtalan vagy téves bírói döntéseket és ebben a technika nagy segítségünkre lehet. Ez egy nagy nap a futball számára."

 

Elképzelhetõ, hogy a "sólyomszem" megszavazása kinyitotta Pandora szelencéjét és technikai forradalmat indít majd el a labdarúgásban. A gólvonal-technológia bevezetését néhányak szerint majd a les és a vitatott szabálytalanságok azonnali videó elemzése követi.

 

Míg az angol futballban láthatóan szívesen fogadják a változásokat, a Bajnokok Ligája továbbra is mellõzi a játékvezetõk digitális segítését. 

 

Michel Platini szerint a rendszer ugyanis túl költséges.

 

"Túl drága ahhoz, hogy 40 évenként megtörténõ hibákat próbáljunk kiküszöbölni vele. Én inkább, az utánpótlásra és az infrastruktúra fejlesztésére fordítom a pénzt, mint hasztalan technológiákra. Lassítja a játékot, kétszer kel fel a hold mire elér a játékvezetõhöz az információ."


bbc.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!