Üdv a jövõben: Javier Hernandez

Képes lennél megbocsátani Chicharitonak, ha épp kevésbé elszántnak érezné magát. Elvégre egy nemzet elvárásait cipelte a vállán, miközben reflektorfénybe került.


Az elsõ mexikói játékosként, aki a Unitedben szerepelhet elhatározta, felírja nevét arra a listára, ahol a Vörös Ördögök legendái szerepelnek.


Hogyan jellemeznéd magad a szurkolóknak, mint személy és mint játékos?
Szeretek focizni és mindig boldog ember szeretnék lenni. Gyors vagyok és imádok gólt szerezni, de mindig a csapat a legfontosabb számomra. Családcentrikus vagyok, az életben mindent pozitívan próbálok felfogni és ami lehetõséget Isten adott nekem, teljes mértékben szeretném kihasználni. Ez azt jelenti, keményen dolgozom, hogy profi legyek pályán belül és pályán kívül is, valamint jól kívánom érezni magam.


Mikor hallottad elõször, hogy a United le szeretne igazolni?
Jim Lawlor (United játékosmegfigyelõje - a szerk.) beszélt nekem errõl egy évvel ezelõtt. Azt mondta, megnézett engem, hogy játszom a Chivasban és beszélt a United érdeklõdésérõl. Nagyon izgatott voltam. Ezt megelõzõen beszélt édesapámmal is és mikor megtudtam édesapámtól a hírt, elsírtam magam, mert olyan hihetetlen volt. Mexikói gyerekként az volt az álmom, hogy az ország legjobb csapatában játszhassak, majd el tudjak szerzõdni Európába. De nem csak egy akármilyen európai csapat jött szóba, hanem a Manchester United érdeklõdött irántam, hihetetlen volt.


Bámulatos, hogy 18 hónappal ezelõtt még be akartad fejezni a futballt, most pedig itt vagy. Tudnál beszélni errõl?
Nem kaptam elég szerepet a Chivas elsõ csapatánál és ez egy idõ után odáig vezetett, hogy feltettem magamnak a kérdést: "Ez az élet kell nekem egyáltalán?". Kételkedni kezdtem abban, hogy jó futballista vagyok. De beszéltem a családommal, akik azt tanácsolták legyek türelmes, dolgozzak keményen és élvezzem a játék minden részét. Nem csak a mérkõzéseket, de az edzéseket is, a pihenéseket és a média szerepléseket is, mindent, ami ehhez a szakmához tartozik. Amikor játszol, megtanulod elfogadni a rosszat is ugyanúgy, mint a jót. A bizalom a futball egyik legfontosabb része. Senki nem képes 38 mérkõzésen keresztül nagyszerûen teljesíteni, vannak jó és rossz napok. De a legfontosabb dolog az, hogy amikor valaki nem játszik éppen a legjobban, megtudja miben kell javulnia, ezáltal napról napra jobb lesz.


Ez figyelemre méltó, ami az utóbbi években történt veled...
Igen, valóban elképesztõ, mennyire megváltozott az életem. Sokat játszottam Mexikóban, majd kimentem a világbajnokságra is és most itt ez a hihetetlen lehetõség a Uniteddel. Tényleg hihetetlen és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki hitt bennem, fõleg a családomnak, akik nélkül nem lennék itt.


Volt már idõd, hogy berendezkedj. Milyen benyomásaid vannak a Unitedrõl?
A legnagyobb dolog, ami szíven ütött, hogy a világ minden táján ismerik a Manchester Unitedet. Kivülrõl nézve egy hatalmas klubnak tûnik, de most, hogy részese vagyok, nem tûnik olyan nagynak. Kényelmesen érzem magam, olyan ez, mint egy család. Nagyon boldog vagyok.


Milyen érzés volt, amikor elõször találkoztál Sir Alex Fergusonnal és mit mondott neked?
A mexikói média mindig ezt mondta róla: "Olyan, mint egy igazi "sir", egy úriember a pályán és azon kívül is. Ezért azt hiszem, a modern kor legnagyobb menedzserérõl van szó. Amikor elõször találkoztam vele, csak annyit mondott, érezzel jól magam itt. Ez segített abban, hogy ne nyomja teher a vállamat és csak a kemény munkára tudjak koncentrálni, valamint hogy jól teljesítsek.


Idegörlõ találkozni és játszani olyan United legendákkal, mint Ryan Giggs vagy Paul Scholes?
Természetesen, kicsit ideges voltam az elsõ alkalommal. Újságokban és magazinokban láttam õket vagy a televízióban, amikor néztem mérkõzésüket, aztán hirtelen a csapattársuk lettem. De az idegesség ilyenkor normális és szerencsére nem nyomasztó, mert hamar rájöttem, mi mindannyian csapattársak egy célért küzdünk, hogy a United újabb trófeákat nyerjen.


Ki volt az elsõ United játékos, aki üdvözölt a csapatnál?
Nani volt az elsõ, mert õ beszél kicsit spanyolul, Da Silva ikrek, Ando és Valencia is hamar üdvözöltek, mert hasonló nyelvet beszélünk. De tényleg mindenki nagyon sokat segített, hogy minél gyorsabban beilleszkedjem és mindig boldogan segítenek, adnak tanácsot, ha szüksége van rá az embernek. Fõleg a tapasztaltabb játékosok, mint Scholes, Giggs, Rio, Wes és Sheasy.

 

 




Ryan Giggs azt mondta, egy született góllövõ vagy, pedig õ aztán sok játékost látott pályafutása során. Hogy érezted magad ettõl?
Természetesen nagyon boldog voltam, hgy olyan játékos, mint Ryan így beszél rólam, aki mindent elért karrierje során és hatalmas sikernek örvendhet. A szavai a kemény munkára motiválnak. A csapat többi támadója is rendkívüli játékos, Wayne Rooney és Dimitar Berbatov is. Mindig magas szinten teljesítenek, nagyon sokat tanultam tõlük.


Segít neked az, hogy két fiatal - Smalling és Bébé - is ugyanakkor csatlakozott a csapathoz, amikor te?
Persze, hogy segít, mert ez azt jelenti, vannak olyan játékosok, akik velem együtt tanulnak még. Mindannyian jó fejek és a közös bennünk az, sokáig szeretnénk a Manchester Unitednél maradni és kiérdemelni a megelõlegezett bizalmat. Bébé egy nagy tehetség, sok remek képességgel és gyorsasággal. Chris pedig egy nagy védõ, aki nagyon erõs és nyugodt a labdával is, a következõ szezonokban sokat fog fejlõdni. Mindannyian élvezzük az itt létet és javulni akarunk, ez a legfontosabb.


Mindig mosollyal az arcodon látunk játszani. Mindig ilyen vagy?
Egyfolytában így közelítek a játékhoz, mert a világban vannak olyan emberek, akiknek sokkal nagyobb problémáik vannak. Jól kell éreznünk magunkat, mert kiváltságosak vagyunk, amiért futballozhatunk és amiért a Manchester Unitedben játszhatunk. Néha mérges is vagyok - ez a játék része - de akkor is próbálok valami pozitívumot keresni.


Az édesapád és a nagypapád is futballisták voltak. Milyen tanácsokat adtak neked?
A játékról több aspektusban is beszéltek nekem, elmondták mire számíthatok, így felkészült és éber lehetek. Örülök, hogy két ilyen nagy játékos és edzõ van a családomban. De persze a családom nõi tagjai, mint az édesanyám és nagymamám is adtak tanácsokat, csak más dolgokban.


Mik az elvárásaid a szezonban és azon túl?
Sokszor feltettem ezt a kérdést Mexikóban és a válaszom az volt, nem az a célom, hogy mindig gólt rúgjak. Legfontosabb dolog mindannyiunknak, hogy a csapat nyerjen, mindegy ki szerzi a gólokat. Személyesen azt szeretném, hogy a képességeim legjobbját mutassam, megfelelõ hozzáállással dolgozzam és azt tegyem, amit a menedzser mond. Természetesen annyit szeretnék játszani, amennyit csak lehet és segíteni akarom a csapatot. Ha emellett még gólt is szerzek, az már csak a bónusz. Nincs hosszú távú tervem, csak arra fókuszálok, hogy segíteni tudjam a csapatomat annyi trófeát nyerni, amennyit csak lehet. Keményen kell dolgoznom, türelmesnek kell lennem és élveznem kell a játékomat. Akár játszom, akár csak a padon ülök, mindig támogatnom kell a csapatot.


 


Inside United

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!