Carrick a csúcson van

Michael Carrick eddigi legkiegyensúlyozottabb szezonját mutatta manchesteri pályafutása alatt, amivel az év végi egyéni elismerések esélyesévé nõtte ki magát. Azonban még így sem domborít a rivaldafényben...


Michael, a szezonban szerzett elsõ bajnoki gólod - a Stoke ellen - azt jelentette, te lettél a 18. játékos, aki betalált idén. Ez klub rekord, amit ráadásul Antonio valencia még tovább növelt 19-re. Mit mond ez a csapat erõfeszítéseirõl?
Sok gólt szereztünk és megosztottuk ezeket. Rengeteg támadó játékosunk szerzett gólt, miközben olyanok, mint Jonny [Evans] és Patrice [Evra] is beszúrt párat. A szezon korábbi szakaszában volt olyan idõszakunk, amikor õk ketten osztoztak a gólokon és nagyon élvezték is ezt! Rafa szintén lõtt gólokat, így szinte mindenki betalált. Ha pedig mások is kiveszik a részüket, az leveszi a nyomást a csatárokról.

Te voltál a United egyik legkiegyensúlyozottabb játékosa idén. Minek lehet ezt betudni?
Játékosként mindig próbálsz javulni és tanulni folyamatosan. Ezt próbáltam én is mindig, majd egyszer eljön az az idõszak, talán különbözõ okok miatt, hogy formába kerülsz és biztosnak érzed magad azáltal, ahogyan a dolgok mennek. Valószínûleg ez tapasztalati dolog is. Tudom, hogyan mûködnek számomra a különbözõ meccsek és helyzetek, hogyan tudok megbirkózni velük és hogyan tudok alkalmazkodni hozzájuk.

Az olyan stílusú játékosoknak, mint amilyen te vagy, akik ezen a poszton játszanak, kell ez a tapaszatalat ahhoz, hogy a csúcson legyenek? Például Andrea Pirlo, aki néhány évvel idõsebb nálad...
Lehetséges, de nem lehet biztosra mondani, mert vannak más hasonló középpályások, akik viszonylag fiatalon is nagyon jók. Nézd csak meg [Sergio] Busquetset a Barcelonánál. Õ 24 éves és bár nagyszerû játékosokkal van körbevéve, igazán jól teszi õ is a dolgát. Minden játékos más, néhányan fiatalon a csúcsra érnek, aztán kipukkadnak, mások pedig idõsebb korban lesznek erõsebbek.

 


Úgy érzed, a csúcson vagy most?
Igen. Úgy érzem, amióta a Unitednél vagyok, mindvégig javultam. Mindig lesznek jobb idõszakaid másoknál, ez a természetes, de nem tudsz állandóan javuló ívet mutatni, vagy a legjobb teljesítményt nyújtani minden egyes alkalommal. De ahogy telt az idõ, javultam játékosként és továbbra is ezt akarom. Itt ezt kell tenned.

Évek óta kiegyensúlyozottan szerepeltél a Unitednél, de az emberek idén jobban értékelik és elismerik a befolyásodat. Van ötleted, ez miért van így?
Tényleg nem tudom és olykor nevetek is ezen, ha olvasok vagy hallok errõl valamit. Talán mert többen is azt mondják a foci körül, szép dolog, amit csinálok és erre ugranak az emberek. De boldog voltam a formám miatt.

Gondolod, hogy esetleg a Barcelona sikeressége a labdabirtoklás terén hozta elõ azt, mennyire nagy hatással lehet a te stílusod a játékra?
Lehetséges. A foci mindig változik, különbözõ irányzatok és stílusok kerülhetnek elõtérbe vagy válhatnak népszerûvé, amit aztán több csapat is alkalmaz. Talán most abban az idõszakban vagyunk, amikor az emberek jobban értékelik a középpályások ilyen típusát is.

Szereted a rád szegezõ figyelmet?
Ez mutatja azt, hogy jól teszed a dolgod és ebbõl az értelembõl élvezni kell ezt, mert elégedettséggel tölt el. Jó dolog, ha remekelsz egy siekres csapatban, minden játékos ezt akarja. De a figyelem nem az, amire nekem szükségem van.

Te vagy a csapat egyik legtapasztaltabb játékosa immár. Sõt, a Sunderland ellen te voltál a legidõsebb is a csapatban...
[Nevet.] Igen, engem is meglepett, amikor hallottam ezt, mert az idõsebb, tapasztaltabb játékosokra felnéznek. Vannak idõsebb játékosok, akik nálam is idõsebbek és nem mindig látod magad közéjük tartozónak. De ez a természetes, az idõ utolér és az egyik legidõsebbé válsz te is. Mindenesetre meglepett ez a dolog!

 


Érzed azt, hogy hatással vagy a csapatra, mint idõsebb játékos?
Van egy feladatunk, példát kell mutatnunk. Nem vagyok egy olyan, aki dirigál vagy kiabál. Olyanok, mint Giggsy és Scholesy sem teszik ezt. Sokkal inkább példát mutatnak és nem csak a pályán. A Manchester Unitednél különösen nagy az elvárás feléd, hogy helyesen élj, megfelelõen végezd az edzéseket és figyelj magadra. Nincs másik ilyen klub ebbõl a szempontból. Fontos, hogy idõsebb játékosként a megfelelõ dolgokat tedd, amit a fiatalok követhetnek.

Ez kulcsfontosságú tényezõje volt ennek a szezonnak?
Azt hiszem, igen. Köteles vagy a szezon azon részén is átjutni, amikor nem igazán mennek jól a dolgok. Minden csapattal ez történik. Kiderül, hogyan birkózol meg vele és természetes, hogy figyeled az idõsebb, tapasztaltabb játékosokat, hogyan csinálják õk és követed õket. Ezt tettem fiatalon és ezt teszem most is Giggsy-vel szemben. Soha ne hagyd abba a tanulást és fontos, hogy meghatározz egy példát, amit a többiek követni tudják.


 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!