RvP: Álmaim szezonja

A gólkirályi címre hajtó Robin van Persie több bajnoki gólt lõtt bemutatkozó szezonjában, mint bárki más a Manchester United történelme során. A United Review-nek adott interjújában a holland beszélt a szezonról, mely során bajnoknak mondhatja magát...


Robin, immár bajnok vagy. Olyan érzés ez, amilyennek elképzelted?
Még szebb is. Régóta vártam erre. Még a Feyenoorddal közel voltam hozzá, de nem lettem bajnok akkor. Még fiatalként nyertem serlegeket U12-tõl egészen U18-ig. Majd három hónapra rá, hogy bemutatkoztam, a Feyenoorddal megnyertük az UEFA-kupát és emlékszem, arra gondoltam: 'Oké, minden évben ez történik - trófeák megnyerése is a labdarúgó élet része.' De azóta rájöttem, ez nem ilyen egyszerû. Sokat kellett várni, mire bajnok lettem, de nagyon kellemes ízlelgetni. Úgy érzem magam, mintha a felhõk között úszkálnék.

Minden kétséged elszállt afelõl, hogy megfelelõ döntés volt a Unitedhez igazolni?
Ha kétségeim lettek volna, nem igazolok ide. Ehelyett az elsõ naptól kezdve majdnem biztos voltam abban, hogy trófeákat nyerünk - nem pár év múlva, hanem idén. Láttam a játékosokat edzeni, láttam a viselkedésüket, láttam ahogyan élnek, a mentalitásukat, láttam hogyan dolgozik a stáb, hogyan intézkedik a menedzser és a személyzet. Ha ezek az elemek egyesülnek, bajnokok csapatánál kötsz ki. Az is segít, ha sok olyan játékos van, akik tudják, hogyan kell nyerni. Miután a Manchester City kikapott a Tottenhamtõl, igazi koncentrációt vettem észre a csapaton és hirtelen a Villa elleni találkozó olyan volt, mintha egy döntõ lett volna: nyerd meg a meccset és tiéd a trófea! Mindenki arcán láttam, mennyire eltökéltek.

 


Mit gondolsz, mitõl sikerült ilyen gyorsan alkalmazkodni az itteni élethez?
Mindenki nagyon kedves volt hozzám, mindenki segíteni akart nekem és mindenki szerette volna megosztani velem a sikereket. Olyan csapattársakkal szerepelni, akik segíteni akarnak neked, akik örülnek neked, ha gólt szerzel kulcsfontosságú összetevõ. Azt is el kell mondanom, hogy a szurkolók is nagyszerûek voltak velem a kezdetektõl. Hatalmas bizalmat adtak. Azt hiszem, ez segített, hogy a hazai bemutatkozáson gólt szerezzek, de úgy érzem, azonnal remek kapcsolatunk volt. Imádom a United szurkolóit.

És meg akarod nyerni az Arany Cipõt?
Jó lenne, de a fõ cél az volt, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ha csak a góljaim felét szereztem volna, de úgy is megnyertük volna a bajnokságot, akkor is boldog lennék. Az Arany Cipõ amolyan bónusz lenne. Bizonyos értelemben ez nem egy valódi díj - még ha a szezon végén te lövöd a legtöbb gólt, azok a gólok a csapat góljai, mert a többi játékos is rengeteget tett hozzá. Az egész csapat érdemelné az Arany Cipõt.

Fejlõdtél játékosként azóta, hogy a Unitedhez csatlakoztál?
Minden egyes nap, minden hónapban, minden évben javulni próbálok. Ez a célom. De vannak olyan idõszakok, amikor nem mennek jól a dolgok, amikor nem szerzel annyi gólt. Ebben a szezonban is volt ilyen idõszakom. De még ekkor is kifejeltem a labdákat a szögleteknél, tisztáztam a gólvonalról és gólpasszokkal segítettem a csapattársaimat. Soha nem aggódtam azon, hogy soha az életben nem lövök gólt ismét. Ez a 10 meccses góltalanság is úgy tûnt, nagyobb dolog volt a média számára, mint számomra.

Említed a védekezõ feladataidat - a szögletek kifejelését, a gólvonalról való mentést...
Ez a munkám része. A kívülállók nem ezek alapján ítélnek meg, de biztosíthatlak, hogy a csapattársaim és a menedzser ezek alapján is megítélnek engem. Ez olyan valami, aki a csapatért van, ugyanolyan fontos, mint gólokat lõni. Nagyon fontos szerepem van, amikor védekezni kell szögletnél, szabadrúgásoknál, pontrúgásoknál. Imádom ezt is. Nagyon feldob, amikor egy szögletet sikerül kifejelnem és kontrával indulhatunk belõle. Nem vagyok az a játékos, aki csak a góllövésre gondol, sokkal többet akarok adni. A labdarúgás sokkal többrõl szól, mint a góllövésrõl.

 


A legtöbb gólt szerezted a szezon során, a legtöbbet az Old Traffordon, de csak egyet a Stretford End elõtt...
Igen, tudom! De nem tudom, miért van ez. Szereztem több gólt is az Old Traffordon a második félidõben, de azokon a meccseken változott a térfél felosztás és akkor az elsõ félidõben támadtunk a Stretford End felé. Nem értem ezt, de több gólt akarok szerezni ott. Megígérem, hogy több gólt szerzek a Stretford End elõtt. Tisztában vagyok a statisztikával és itt az idõ változtatni ezen!

Végezetül lehet, hogy már bajnoknak mondhatod magad, de még nem foghattad a kezedben a trófeát. Mit gondolsz, milyen érzés lesz?
Ez az az érzés, amirõl álmodsz. Minden arról szól, hogy felemeld a magasba a serleget. Néhány nagyszerû kép készült az Aston Villa elleni meccs után a pályán és az öltözõben, de mindegyikrõl hiányzott valami: a trófea. Ez lesz az a kép, amit be fogok kereteztetni: én, ahogyan felemelem a Barclays Premier League serlegét. Alig tudom kivárni azt a pillanatot.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!