Ismerkedjünk!

David Moyes már 2002 óta áll az Everton élén, mely idõ alatt igen csak sikeresnek bizonyult Merseyside kékebbik felében.


Mi, a Manchester United rajongói már mindent tudunk Sir Alexrõl, amit illik tudni, de mit tudhatunk az új fõnökrõl?

 

Gyökerek:

Ahogyan Sir Alex, úgy David Moyes is a munkásosztály fellegvárában, Glasgowban látta meg a napvilágot. Mindketten játszottak a Dunfermline Athletic csapatában, bár 23 év különbséggel. Továbbá skót riválisainknál, a Rangersnél (Sir Alex) és a Celticnél (Moyes) is megfordultak.

 

Játékos karrier:

Moyes összesen hét csapat mezét öltötte magára pályafutása során. Nemzetközi elismerést ugyan nem szerzett, de összesen 535 mérkõzésen át belsõ védõként 46 gólt is szerzett.

 

Edzõi ambíciók:

Moyes már 22 évesen edzõi szemmel kezdte vizsgálni a labdarúgást. Jegyzeteket készített az alkalmazott technikákról és taktikákról. Ez lehet a magyarázata annak, hogy már viszonylag korán, 35 évesen az akkor másodosztályban játszó Preston North End csapatát irányította. 

 

A Preston élén:

Amikor elõször vette kézbe a gyeplõt 1998 januárjában, a csapatot a negyedosztályba való lecsúszás fenyegette. Alig két évvel késõbb Moyes irányítása alatt a másodosztályban címet nyertek, majd egy évvel késõbb hajszál híján feljutottak a Premier League-be.

 

Tapasztalat és lojalitás:

Moyes már több, mint 11 éve irányítja az Everton csapatát, így õ a Premier League harmadik leghosszabb ideje egy klub élén álló menedzsere, Sir Alex Ferguson és Arsene Wenger után. Ez idõ alatt folyamatos küzdelmet kellett vívnia a pénzhiány miatt. Csodálatos munkát végezve a lehetõ legjobbat hozta ki csapatából.

 

Elismerések:

Moyes több egyéni díjat is kapott munkája elismeréseként. Megkapta a League Managers’ Association díjat a edzõi szövetség szavazatai alapján és az "Év menedzsere” díját három alkalommal 2003-ban, 2005-ben és 2009-ben. Ezt a díjat rajta kívül egyetlen edzõnek sikerült három alkalommal elnyernie, mégpedig Sir Alexnek. A hónap menedzsere elismerést 10 alkalommal zsebelte be, amit Sir Alex múlt felül 15 elismeréssel, persze nem idõarányosan.  

 

Fej-fej mellett:

A két menedzser 24 alkalommal csapott össze, és ahogy az általában lenni szokott, Moyes is többször vesztett Sir Alex ellen, mint amennyi gyõzelmet sikerült elérnie. Valójában a kékek mindössze háromszor tudtak vele felülkerekedni a Uniteden, igaz ezek közül az egyik egy fájó FA-kupa búcsút jelentett a 2009-es elõdöntõben, ahol 11-esekkel dõlt el a továbbjutás sorsa. Moyes csapatának tavaly szintén sikerült borsot törniük a Vörös Ördögök orra alá, amikor 4-2-es hátrányból 4-4-es döntetlenre hozták fel a meccset az Old Traffordon, mint ahogyan késõbb kiderült, bajnoki címet jelentõ pontokat elrabolva az Old Traffordról. 2010. szeptemberében is történt egy hasonló eset, akkor hazai pályán 3-1-rõl, 3-3-ra egyenlített az Everton az utolsó pillanatokban. Ebbõl látszik, hogy Moyes is képes az utolsó csepp erõfeszítést is elõcsalni játékosaiból. Így hát pont jó helyre került, mivel drámai gyõzelmek tekintetében itt sem szenvedhet majd hiányt.

 

A City elleni mérlege:

Moyes kiemelkedõ eredményekkel büszkélkedhet a „újkori" Manchester City ellen. A két gárda 10 alkalommal csapott össze, mióta Mansour sejk felvásárolta a City-t, ebbõl 7 alkalommal is gyõzni tudott Moyes csapata, 1 döntetlen és 2 vereség mellett. Két szezon során oda-vissza is megverték a világoskékeket, hazai pályán pedig négyszer gyõzött az Everton. A United és az Arsenal mellett csak az Evertonnak sikerült gyõzedelmeskedni az arab tulajdonú City felett az Etihadban. Mancinit ez annyira feldühítette, hogy majdnem nekiment Moyesnak, aki nem hátrált meg a rátámadó menedzsertõl és kis híján tettlegességig fajult a dolog. Ezután Mancini elnézést kért az Evertontól, de a büntetést így sem úszta meg. Utoljára két hónappal ezelõtt gyõzött Moyes gárdája a City ellen, ami a Reading legyõzésével 15 pontos elõnyt jelentett a Unitednek.

 

Rooney mentora:

Moyes volt, aki felfedezte Rooneyt. Meghatározó szerepet játszott a fiatal játékos fejlõdésében. Akkori edzõjeként így emlékezett vissza Wayne korai éveire: „Nagyon félénk volt, de az edzõtáborban és az edzéseken olyan lelkesedéssel focizott, ahogy a fiúk a grundon szoktak a haverokkal. Egy edzõmeccsen hihetetlen szögbõl emelte át a kapuson a labdát, a stábnak a lélegzete is elakadt. Egymásra néztünk és tudtuk, hogy fenomenális tehetséggel van dolgunk.” Mellesleg Moyes is igazolt a Unitedtõl, mégpedig Phil Neville-t, aki jelenleg is az õ játékosa.

 

Egyhangúlag megválasztva:

Peter Schmeichel: "David Moyes több, mint egy évtizede van az Evertonnál, ahol korlátozott források álltak rendelkezésére, mégis fantasztikus munkát végzett. Ránézel és stabilitás, valamint hosszú élet jut róla eszedbe és ezek fontosak a Unitednél."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!