Egy korszak vége

Sir Alex Ferguson, a mester, a fõnök, az öreg, a legenda, szóval Fergie visszavonul.


A hír, amit idõbe telik felfogni. Pedig mindenki tudta egyszer eljön a nap, amikor szögre akasztja a hajszárítót, mégis lehetetlen erre készülni. Furcsa lesz, hogy majd nem rágózik ott a kispadon, nem látjuk felugrani a góloknál, nem látjuk ahogy magyaráz a bírónak. Hely és idõ hiányában nem akarok az életrajzával foglalkozni. A 25. évforduló kapcsán már megtettem. Mindenki tudja hogyan lett Govan munkásosztály világából a legnagyobb menedzser. Azóta szobrot is kapott, nyert egy újabb bajnoki címet és az utolsó meccse az ezerötszázadik lesz a United kispadján. Szinte felfoghatatlan mennyi emléket köszönhetünk neki. Bíztam benne akár 80 évesen is dolgozhat még, viszont igazából már az elképesztõ, hogy 70-71 évesen is csinálta. És hol vannak azok, akiket 2002-ben tippeltek lehetséges utódként?

 

 

„I did it my way”

 

Mondogatta még pár év, amíg az egészsége engedi stb. ez mind egy utolsó mind game volt. Darren Ferguson a spekulációkat megelõzve gyorsan elmondta, nincs semmi baja az apjának, a nyári csípõmûtét egy rutin dolog. Egyszerûen úgy érezte most megfelelõ az idõ. Állítólag már tavaly is gondolkozott rajta, csak a drámai módon elvesztett bajnokság miatt meggondolta magát. Talán majd elmondja egyszer pontosan. Jól tette, hogy titokban tartotta a döntését. Nyilván a felesége Cathy és a fiai tudták már egy ideje. A szintén leköszönõ David Gill elmondta megegyeztek titokban tartják, mert amikor Fergie közölte vele a döntését a bajnoki cím még nem volt bebiztosítva. A csapat érdekében muszáj volt, milyen cirkusz lett volna a médiában. A játékosokra is hatással lett volna, ha tudják elõre. Így utólag más megvilágításba kerül a Real Madrid elleni fájó kiesés is. Korábban is esett ki a csapat a bíró miatt, de most azért volt képtelen megjelenni a sajtótájékoztatón, mert tudta az volt az utolsó esélye az újabb Bajnokok Ligája gyõzelemre. Azért küldte Phelant a kamerák elé.

Bár voltak pletykák május 7-én egy közös golfozás alatt, Meulensteen elárulta õk is csak május 8-án reggel tudták meg ezúttal a pletyka igaz. Fergie közölte velük és a játékosokkal, szakmai stábbal, egyéb személyzettel a döntését. Volt olyan titkárnõ, aki sírva fakadt és Fergie is nehezen tartotta magát. Mindent elmond az emberrõl, hogy a bejelentés után az elsõ mondata az volt, sajnálja, ha valaki a változások következtében elveszíti az állását. Igaz, szerintem Moyes van annyira okos, hogy a rengeteg tapasztalattal rendelkezõ szakmai stábot, akik ismerik a játékosokat, nem forgatja fel. Egy-két személycsere érthetõ lenne, de komoly változásokra nem számítok. Aztán a játékosokat elküldte egy lóversenyre, ahol az egyik általa részben tulajdonolt versenyló, Butterfly McQueen második lett.


Az idõpont megfelelõ, ahogy a közleményében írta. Visszaszerezte a bajnoki címet, kiváló körülményeket hagy az utódjára, akit régóta azonosítottak és David Moyes szerzõdése is lejár, Gill-Woodward váltás, szóval minden passzolt most. A United klasszis módon vezényelte le a váltást. Semmi cirkusz, 24 óra alatt bejelentették Ferguson visszavonulását és Moyes kinevezését. A tulajdonos Glazer testvérek profin csinálták.

Mi Fergie legjobb tulajdonsága?

Mindig meg tudott újulni. Hány csapatot épített fel, milyen játékosokat nevelt, igazolt? A semmibõl építette újjá a klubot és folyamatosan a csúcson tartotta. Mindig alkalmazkodott a kihívásokhoz, legyen az a Liverpool letaszítása a trónról, vagy ki beszél már a komoly költekezéssel és Cantona eltiltásával bajnoki címet szerzõ Blackburnrõl? Aztán a nagy csaták az Arsenallal. Fergie nyert. Jött a Chelsea kihívás, Fergie alkalmazkodott és zsínórban háromszor nyert a United bajnokságot. Jött a City kihívás, Fergie ismét megmutatta. A Bajnokok Ligája, FA kupa kicsit más a bajnokságnál, többet számít a pillanatnyi forma, szerencse, büntetõ párbaj, sorsolás, sérülés, eltiltás, bírói ítélet. Említhetném a Bayer Leverkusen elleni kiesést, Scholes meg nem adott gólját a Porto ellen, Fletcher hiányzását két döntõrõl, Rafael és Nani kiállítását a Bayern illetve a Real Madrid ellen. Az utolsó években még egy korszakos Barcelonát is kifogott, akiktõl nem szégyen kikapni. Igazából soha nem tudjuk meg mi lett volna ha. Mindenesetre a drámai 1999-es triplázás és a hasonlóan drámai 2008-as duplázás felejthetetlen élmény. Veretlenül Bajnokok Ligája gyõzelem bajnokként. Az egyik Sir Matt születésnapján, a másik München után 50 évvel.


Fergie régi vágású és modern menedzser egyszerre. Kemény döntéseket hozott, legyen akárkirõl szó, de mindig a klub érdekében. Akármekkorára nõtt a United a pályán és az üzletben elért sikerek után, mégis egy családi klubról van szó. Fergie mindig ügyelt erre, ezért dolgoznak vele sokan tíz vagy annál is több éve: Fogaskerekek a gépezetben. Az állandóság mellett ugyanakkor mindig nyitott volt az újításokra. Ez látszik Carrington folyamatos fejlesztésén, az Old Trafford átalakulásán, a sporttudományos módszereken, a nyári felkészülési terveken, a modern eszközökön, egyénre szabott edzéseken, étrenden, statisztikák felhasználásán. Felépített egy százfõs szakmai stábot az akadémiai csapatoktól az elsõ csapatig. Megértette, a United nemcsak futball klub, hanem üzlet is és a szponzori események fontosak. Tehát 27 év alatt annyi változáshoz alkalmazkodott, hogy felsorolni is nehéz lenne, a játékosok, a média, ügynökök, tulajdonosváltások (riválisoknál is) és így tovább. Ferguson mégis sikeres volt folyamatosan.


Nemcsak nagyszerû menedzser, annál is nagyszerûbb ember. Kirúgták egy kollégáját? Õ telefonált elõször. Mindig volt ideje régi ismerõsök temetésére elmenni. Szívesen látott mindenkit Carringtonban vagy az Old Traffordon, aki tanácsért fordult hozzá. Évek óta nem látott kollégák, volt játékosok gyerekeinek nevére emlékszik. Szívesen adott kölcsön United játékosokat, vagy szervezett jótékonysági meccset bajba került kluboknak. Hány levelet írhatott beteg gyerekeknek, hányat hívhatott meg az edzõközpontba és a stadionba az évtizedek során? Hány volt játékosát hívta edzeni, hányat ösztönzött az edzõi vizsgákra? És hát a humora, azok a sajtótájékoztatók, interjúk!

Fergie Time

Szerencsére lesz hosszabbítás, mint igazgató és nagykövet marad a klubnál. Gill és õ szépen eltervezték. Neki is bizonyára furcsa lesz, hogy nem kell reggel hatkor már Carringtonban lennie és tervezni az ázsiai túrát, igazolásokon törni a fejét, melyik játékos mit mûvelt megint a sportkocsijával, melyik újságírót tiltsa ki éppen, Twitter-õrület, pletykák stb. Az irodája nyitva lesz Moyes elõtt, ha tanácsot kér, de õ nem fog beleszólni a munkába. Õ sem tûrte senkitõl. Megérdemelt pihenés vár rá, annyi év után elõször hosszabb nyaralásra is mehet a kedvelt francia riviérára és az Egyesült Államokba. A klub alapítványa, Unicef, lóversenyek, golfozás és 11 unoka mellett nem fog unatkozni. Talán új befektetésekbe fog Mark fiával, aki a pénzügyeit intézi. Biztosan újabb egyéni elismerések várnak rá. Pl. Ferguson elkötelezett munkáspárti támogató és szavazó, Tony Blair, Gordon Brown barátja és a Munkáspárt képviselõi kezdeményezni fogják, hogy Sir Alex bekerüljön a parlament felsõházába. (House of Lords) Remélhetõleg Lord Ferguson majd megírja a Managing My Life második részét.

Nagy változások nyara

Nem Fergie az egyedüli, aki visszavonul. Testvére, a játékosmegfigyelõ Martin Ferguson is úgy érzi ez a megfelelõ idõpont a visszavonulásra. Scholes is befejezi most már végleg, elég sokat bajlódott a térdével az elmúlt hónapokban. Gill átadja az irányítást Woodwardnak. Mindenki kedvence, a kit man Albert Morgan is nyugdíjba megy. Szóval a Moyes-Woodward kettõssel tényleg egy teljesen új korszak kezdõdik. Van Persie talán nem gondolta, csak egy évet dolgozhat Fergusonnal, de ez az egy év is valóra váltotta az álmát: végre bajnok lett. Talán Giggs se gondolta volna, hogy a fõnök elõbb megy és 40 éves fejjel életében elõször új edzõvel fog dolgozni. Aki szerintem is a megfelelõ személy. És nemcsak azért mert skót és utálják a Liverpool drukkerek. Az évek során akárhányszor felmerült a téma, mindent összevetve én mindig Moyes-ra tippeltem. Mint mindig Sir Bobby fogalmazta meg a legjobban: Moyes illik a United szellemiségéhez, érti a klubot. Nem 2-3 szezonra keresett a United edzõt és olyanra van szükség, aki épít a fiatalokra és jó szeme van az igazolásokhoz. Moyes több mint 10 év Premier League tapasztalattal, hasonló filozófiával megfelelõ. Megvan az oka miért õt ajánlotta Fergie.

 

 

Mourinho stílusa inkább az, hogy 2-3 évre szerzõdik, az akadémia mellékes, hiszen kész játékosokat igazol, kidolgoz egy nyerõ taktikát és csak a jelen sikereivel foglalkozik. Aztán továbbáll és igaz, hogy trófeákat, de káoszt is hagy maga után. A BL döntõ és a Dortmund látványos játéka miatt Klopp is felkapott név, de ha azt mondják Moyes-ra nincs BL tapasztalata, a németnek nincs PL tapasztalata. És a skótot már évek óta azonosították, mint utód. Egyébként sem fogadott fel a United külföldi edzõt a történelme során, mindig angol, skót, vagy ír irányított. Talán Solskjaer lesz az elsõ? Szurkolói szempontból õ álomszerû lett volna, de õ is tudja még nincs meg a szükséges tapasztalata. Ezért nem fogadta el például a Blackburn lehetõséget. Jelenleg tehát David Moyes a megfelelõ választás, ezzel Sir Bobby-tól Schmeichelen át a Neville testvérekig mindenki egyetért. Lehet nem nyert trófeát (elvesztett FA kupa), de amit a bajnokságban kihozott az Everton anyagi lehetõségeibõl, amilyen játékosokat kinevelt és igazolt az felér egy trófeával. Anélkül, hogy elemezzem az Everton gazdasági hátterét, Moyes a lehetõségekhez képest tényleg kiválót alkotott a Goodison Parkban. Szóval a United részérõl lényeges szempontok alapján Moyes illik a legjobban a klubhoz. A szakma is elismeri, háromszor választották az év menedzserének. A Unitednél majd lesz BL tapasztalata, rendelkezésére állnak az anyagi források és a 6 éves szerzõdéssel bizalmat, türelmet is kapott. A Fergie által hátrahagyott körülmények, a keret összetétele, a fiatalok, kibõvített Carrington, a kiváló üzleti háttér, a tapasztalt szakmai stáb mind biztosítja, hogy nem ismétlõdik meg a Sir Matt Busby utáni helyzet. Természetesen elõször nehéz lesz az új menedzsernek, hiszen ott lesz a média és a szurkolók részérõl: Fergie is ezt a kezdõt állította volna össze? Fergie is XY-t cserélte volna be? Fergie is XY-t igazolta volna? Ezt Moyes kezelni fogja, aztán amikor a magasba emeli az elsõ PL trófeáját, akkor majd elcsendesednek a kételkedõk.

Nekünk szurkolóknak nincs más dolgunk, mint megköszönni az emlékeket Sir Alexnek és bízni a jelöltjében: sok sikert David Moyes! 


A ManUtdFanatics.hu köszönettel tartozik tiszteletbeli szerkesztõjének, nistelrooynak ezért a cikkért és ezzel köszöni meg Sir Alex Ferguson 26 és fél évét!
 


ManUtdFanatics.hu - nistelrooy -

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!