Kérdezz-felelek Sir Alex Fergusonnal

Sir Alex Fergusont az Év játékosa díjátadó gálán, Jim Rosenthal faggatta a színpadon.


Épp most láthattunk egy videómontázst az MUTV összeállításában. Milyen érzés visszatekinteni? A videó megtekintehetõ itt.

Nagyon élvezetes. Ez egy másik perspektívából mutatja meg a dolgokat. Én mindig elõre nézek, sosem visszafele, de miután sikerült ilyen hosszú idõn keresztül irányítanom a klubot, jó volt így visszatekinteni és talán, egy kicsit tükrözi a karrierem is.

                         

De még nincs vége, még lesz egy játék vasárnap...

Pontosan. Van még egy játék elõttünk, amit meg kell nyernünk. A West Brom biztosan szeretne gyõzni az utolsó hazai találkozón, de én sem akarom elveszíteni az utolsó meccsemet, az biztos!

 

Gyõztesként tervezte a visszavonulást?

Igen ez volt a tervem.  Amikor Cathyvel megbeszéltük karácsonykor, hogy visszavonulok, öt ponttal vezettünk. Úgy gondoltam, hogy ez egy remek eredmény és innen meg kell nyernünk a bajnokságot. A tavalyi csalódás miatt, képtelen lettem volna még így dönteni, de bíztam benne, hogy idén sikerül visszaszereznünk a címet.

 

És sikerült megszerezni a címet a végére...

Nem hiszem, hogy a végére szereztük meg, végig jól álltunk. Nem akartuk, hogy a City megközelítsen bennünket, mert ha kicsi a különbség és mondjuk, mi csak hétfõn játszunk, akkor, mindenki azt mondja: "Krisztus, megelõztek bennünket" és akkor nehéz helyzetbe kerülhettünk volna.

 

Nehéz volt titokban tartani a visszavonulással kapcsolatos döntést?

Nem. Néha magam is teljesen megfeledkeztem róla és már a jövõ évi terveimrõl beszéltem. Inkább attól tartottam, ha elmondom másoknak, valaki véletlen kikotyogja, ezért a fiammal is csak márciusban közöltem. A bátyámnak is csak kedden este mondtam el, kaptam is tõle ezért. A klub szûk vezetõi testületének márciusban jelentettem be, hogy mindent tisztázni tudjunk a szezon végére. David [Gill] visszavonulásának híre egy kicsit elgondolkodtatott, hogy helyesen döntöttem-e, nem lesz-e nagyon nehéz a klubnak mindkét poszton váltani, de remek ember veszi át a helyét és így rendben lesz minden.

 

Könnyebb volt, hogy nagyrészt sikerül kizárni a médiát?

Persze. Kinek hiányzik a pletykaáradat? Az évek során mindig arra törekedtem, hogy a fontosabb eseményekrõl saját magam számoljak be, ne pedig a kiszivárgott hírek alapján kezdjen spekulálni a sajtó. Ez senkinek sem jó. Nem jó a klubnak és nagyon nem jó a szurkolóknak sem. Elismerem, hogy fontos a tájékoztatás, de különbséget kell tennünk a valós hírek és a spekulációk között. Én mindig arra törekedtem, hogy a szurkolók valós hírekhez jussanak a klubról, de a mai világban nagyon nehéz ezt megvalósítani.

 

Milyen tulajdonságai miatt, eset David Moyesra a választás?

Tudtam Davidrõl, hogy õ keményen dolgozik, és hosszútávra tervez. Remek munkamorállal rendelkezik és kiváló szakember.  Azt hiszem, ezek azok a tulajdonságok, amire legnagyobb szüksége van egy jó vezetõnek. Mindemellett pedig rendkívül kitartó. Csak meg kell nézni mit tett az elmúlt 11 évben az Evertonnál. Rendkívül szûkös anyagi körülmények között, kitartó munkával sikerült létre hoznia, egy erõs csapatot az elmúlt évek során. Igazi sikert, az alázat és a kitartás eredményez, nem pedig a gazdagság. Mindig vannak nehéz idõszakok minden klub történelmében, fõleg az utolsó másodpercben elveszíteni a címet. De a nehéz megpróbáltatásokhoz hozzá szokott ez a klub a történelme során. Ezeket velünk együtt megszenvedték a szurkolók is, de azt hiszem sok örömöt is sikerült szereznünk nekik.

 

A tavalyi szezonzáró interjú alkalmával úgy zártuk a beszélgetést, hogy a harcot máris elkezdik a trófea visszaszerzésére...

Ez így is volt. Nem volt semmi szégyenkezni valónk az elmúlt évben, sajnos hajszálhíján lemaradtunk a címrõl. Elemeztük a szezont sok szempontból és felkészültünk a trófea visszaszerzésére.  Amikor idén novemberben a Norwich ellen veszítettünk, azt mondtam magamban, "Jézusom, ez még a címbe kerülhet." Azt gondolom természetes reakció volt, hogy a minél nagyobb arányú vezetésre törekedtünk. A tavalyi szezonunk nagyon szerencsétlenül alakult, de idén már jobban mellettünk állt Fortuna. Így kiegyenlítõdött a dolog. A futballban sok váratlan dolog történhet, de a játék lényege, hogy minél több ponttal elõzd meg a többieket, így nem mondhatja senki, hogy csak a szerencsén múlott.

 

Megviselték az elmúlt napok eseményei?

Lelkileg mindenképp. Elég nehéz volt átélni ezt a pillanatot és különösen nehéz volt palástolni az érzelmeimet, de úgy gondolom, jól döntöttem, eljött az idõ és ezt meg kellett tennem. Amikor bejelentettem a stábnak, volt egy kis pezsgõzés, tudod… Aztán nagyon kemény volt a hétfõ este is. A felvonulás után totál kimerült voltam. Életemben talán elõször 10 órát aludtam egyhuzamban és dolgozni sem mentem be. Nem tudom hány óra lehetett, de már világos volt, Cathy pedig állandóan bejárkált a hálószobába. Szerintem ellenõrizte, hogy élek-e még.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!