Moyes Time:Taktika

Vajon David Moyes a Manchester United új menedzsere, hogyan valósítja meg saját elképzeléseit az Álmok Színházában?


Valamelyest illeszkedik majd a United hagyományos taktikájához, vagy elõnyben részesíti saját taktikai elképzeléseit, esetleg mindkettõhöz nyúlva, gyakrabban váltogatja majd az alkalmazott taktikákat, a bõ keret adta lehetõséggel élve?
 
Nos, erre pontos választ csak az elõttünk álló évadot követõen adhatunk majd, de az átigazolási szezon közepén a ránk zúduló pletykaárad elõl menekülve játszunk el egy kicsit a lehetõségekkel!
 
Feltehetõen sokan vagyunk úgy azzal, hogy aki a Unitednek szurkol, nem csak kedvenc csapata mérkõzéseit követi nyomon, de szeret tisztában lenni a riválisok teljesítményével, ezért idõnként szívesen megnéz a tévében más Premier League meccseket is. Így feltételezhetõ, hogy David Moyes neve nem volt teljesen ismeretlen a United szurkolók körében, és ha sokkal több nem is, de az biztosan köztudott róla, hogy már hosszú ideje õ állt az Everton élén.
 
Mielõtt a lehetséges alkalmazott taktikák fejtegetésébe belemennénk, nézzük miért eshetett Moyesra Sir Alex választása!
 
Moyes 2002 óta, képes volt elõkelõ helyen tartani csapatát a bajnokságban. Bár ellenérvként a sajtó nem késlekedett felhozni, hogy egyetlen alkalommal sem sikerült trófeát nyernie és kevés tapasztalattal rendelkezik az európai porondon, de mégis sokkal több érv szól amellett, hogy a Manchester United szurkolói hamar megkedvelik majd õt.
 
 
A szakmában ugyanis köztudott Moyesról, hogy szeret közvetlen kapcsolatban lenni a szurkolókkal, szívesen beszél a sajtónak terveirõl, remekül használja a szavakat. Kivételes karakterrel rendelkezik, fáradhatatlan munkaerkölccsel bír, és még az Everton szûkös anyagi keretein belül is képes volt remek igazolásokra szert tenni. Mindemellett, hasonlóan Fergusonhoz, õ sem csak az elsõ csapat edzõje, hanem a klub egészének irányításában is részt vesz, és szintén nagy szerepet tulajdonított a fiatal tehetséges futballisták felkarolásának.
 
De nézzük, akkor mit várhatunk Moyestól, aki eddig nem igazán variálta az alkalmazott taktikákat, hosszú idõn keresztül a 4-4-1-1-es rendszert alkalmazta, mivel szûkös kerete nem is igazán engedte, hogy kísérletezzen. Leginkább az elsõ csatár mögötti játékos fizikumára és levegõbeli erõsségeire épített, a támadásoknál a szélekkel operált, a masszív védelmi rendszerre támaszkodva, amelyet már a középpályán is érvényesített.
 
 
Általában ennek a taktikának volt köszönhetõ, hogy az Evertonnal a nagyobb csapatok sem bírtak el, de egy kreatív visszavont ék nélkül kevésbé voltak veszélyesek a támadásoknál. Most viszont egy olyan támadó sorral, mint Van Persie, Rooney, Welbeck, Hernandez és Kagawa a középpályán mérhetetlen tárháza tárul fel a lehetõségnek Moyes elõtt, és akár a Ferguon által próbálgatott 4-1-2-1-2-es gyémánt alakzatot is bevetheti, ha olyan három nagyágyút akar egyszerre játszatni, mint Van Persie, Rooney és Kagawa.  
 
Bár a keskeny gyémánt alakzat alkalmazása úttörõ lenne Moyes részérõl, aki inkább a széles játék híve és megköveteli játékosaitól, hogy a posztjukon belül is, a teljes játék területet használják ki, minél többet mozogva, minél inkább megdolgoztatva az ellenfél játékosait. Kedvenc hadicsele, folyamatosan az egyik oldalra kihúzni a játékot, majd egy váratlan gyors támadást indítani a másik szélen.
 
Mivel Moyes is nagy hangsúlyt fektet a szélsõjátékra, nagy elvárasai lesznek Luis Nani, Ashley Young és Antonio Valencia irányában, és nem kizárt, hogy még a Ferguson által beígért egy-két nagy név közül az egyik, egy szélsõ lesz. Ha a Moyes által is szívesen alkalmazott szélsõ játék kiegészül egy kreatívan védekezõ középpályával, igazán remek kilátásokkal kecsegtethet, akár az Everton egykori menedzsere által is szívesen alkalmazott 4-4-1-1-es taktika is, amelyrõl menet közben könnyen átállhat 4-5-1-re.
 
 
David Moyes a szilárd védelem híve, ahogyan az elmúlt szezonban is remekül érvényesítette ezt, és mindössze 40 gólt kapott csapata, kevesebbet, mint a bajnok Manchester United.  Michael Carrick ugyan remek munkát végzett a  United középpályáján, de meg lennék lepve, ha a másik nagy igazolás a nyáron, nem egy védekezõ középpályás lenne az Old Traffordon.
 
Az Evertonnál Moyes többnyire ugyanazzal a kezdõvel játszott, így egyelõre rotálási készségei rejtve maradtak. Minden bizonnyal érdekes lesz látni, vajon hogyan használja majd a United bõséges keretét. Ferguson egyenesen a mûvészi fokon volt képes forgatni csapatát, de vajon Moyes is hasonló hangsúlyt fektet majd arra, hogy minden játékosa elégedett legyen?
 
Azt már tudjuk, hogy Moyes a szélsõ játék és a szilárd védelem híve, de vajon ezzel a kerettel is kitart taktikája mellett, és az eddig a Unitedet jellemzõ támadóbb szellemû játékból, a szurkolók bánatára visszavesz majd? Esetleg Valencia, Nani és Young tavalyi gyengébb teljesítménye miatt a következõ szezon elején talán õ is a gyémánttal kísérletezik, vagy a fiatal Zaha és egy profi szélsõ igazolással, a 4-4-1-1-bõl 4-5-1-re váltva variálja majd a felállást? Vagy  a United tavalyi modernebb felfogású  4-2-3-1-es taktikáját választja majd? A hosszú szezon alatt, az sem teljesen kizárt, hogy a legtöbb United szurkolóban kedves emlékeket idézõ 2007/08-as szezon 4-3-3-as felállásához nyúl, melyben anno Carlos Tevez, Wayne Rooney és Cristiano Ronaldo hármasa mért pusztító csapást az ellenfél védelmi vonalára. (Fõleg, ha Ronaldo esetleg visszatérne, vagy ami valószínûbb, Moyesnak sikerül megcsípnie Gareth Bale-t.)
 
 
Nos mindez a jövõ titka. De mivel általános, hogy az egy csapat élén hosszúidõt eltöltõ edzõk pályafutásuk során egy bizonyos sémát követnek, amitõl néha, inkább csak nagy taktikai meccseken hajlandóak eltérni, nagy valószínûséggel Moyes is folytatni fogja a szélsõkkel operáló játékot a Vörös Ördögök élén. Feltehetõen egy bizonyos taktikai stabilitásra törekszik majd az elsõ idõkben és megpróbál a bajnoksághoz igazodni. De mindenek elõtt biztosítania kell a United egységét, ami rengeteg apró részlet kidolgozásából áll, és csak ezután gondolkodhat azon, milyen taktikát válasszon majd a Bayern és Barcelona ellen.
 
Források: thebusbybabe.com, squawka.com, beyondtheninetyminutes.com
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!