Sir Alex felfedte a módszereit

Sir Alex Ferguson lerántotta a leplet vezetõi módszereirõl, de szerinte azok a körülmények amik lehetõvé tették, hogy ilyen sikeres legyen Manchester Uniteddel nem valószínû, hogy megismétlõdnének.


Anita Elberse, a Harvard Business School professzora még 2012-ben készített interjúsorozatot Fergusonnal, aki részletesen beszélt azokról a pontokról amelyeket kulcsfontosságúnak tartott a munkájában. 
 
Ez egy szerkesztett verzója Ferguson elméleteinek, ami októberben fog megjelenni teljes terjedelmében a Harvard Business Review-ban.
 
1. Kezdj az alapokkal
 
"Attól a pillanattól fogva, hogy a Manchester Unitedhez kerültem, egyetlenegy dolog járt a fejemben: futball csapatot akartam építeni. Az alapoktól akartam elkezdeni az építkezést. Az újonnan kinevezett menedzserek 99 százalékának az az elsõ gondolata, hogy biztosítaniuk kell a gyõzelmet ahhoz, hogy ne rúgják ki õket. Elkezdenek tapasztalt játékosokat igazolni. Néhány klubnál elég három mérkõzést elveszteni és már repülsz is. A mai futballban, az új igazgatókkal és tulajdonosokkal kétlem, hogy bármelyik klubnak lenne ahhoz türelme, hogy megvárja amíg a menedzser négy évig csapatot épít. Egy mérkõzést megnyerni csak egy rövid távú elõnyt jelent - a következõt máris elveszítheted. Ha felépítesz egy klubot az stabilitást és állandóságot fog eredményezni."
 
2. Merd újraépíteni a csapatodat
 
"Három kategóriába soroltuk a játékosokat: harmincéves vagy idõsebb, huszonháromtól harmincévesig és az ennél fiatalabbak. Az volt az elképzelés, hogy a fiatalabb játékosok majd fejlõdnek és majd megütik azt a szintet amit az idõsebbek már fölállítottak. Úgy hiszem, hogy egy sikeres csapat idõszaka négy évig tart, utána pedig szükséges valamilyen fajta változás. Ez alapján megpróbáltuk elképzelni a csapatot három vagy négy év múlva és ehhez viszonyítva hoztuk meg a döntéseket. Azért tudtam mindig elõre tervezni, mert sokáig maradhattam a Unitednél. Nagyon szerencsés voltam ilyen szempontból. A legnehezebb dolog viszont az amikor remek emberektõl kell elvállnod - de a teljesítménynek kell magáért beszélnie."
 
 
3. Tedd magasra a lécet - és mindenki ehhez tartsa magát 
 
"Minden amit csináltunk, arról szólt, hogy fenntartsuk az a színvonalat amit futball klubként fölállítottunk - ez vonatkozott a csapatépítésre, a felkészülésekre, a motivációs beszédekre és a taktikai megbeszélésekre is. Fel kellett fokoznom a játékosok elvárásait. Sohasem adhatják fel. Mindig azt mondtam nekik: 'Ha egyszer föladjátok, kétszer is fölfogjátok adni.' Régen mindig én voltam az elsõ aki reggel megérkezett. Az utolsó éveimben a stáb nagy része már elõttem ott volt amikor reggel hét órakor megérkeztem."
 
"A játékosoktól még többet vártam el. Egyesek azt hiszik, hogy a szupersztárokkal akiknek nagy egójuk van, nincsen semmi gond. Gyõztesnek kell lenniük, mert az simogatja az egójukat, tehát megteszik ami ahhoz szükséges, hogy nyerjenek. Én azt láttam, hogy Ronaldo, Beckham, Giggs és Scholes hosszú órákat gyakoroltak. Felfogták, hogy nem egyszerû munka a Manchester United játékosának lenni."
 
4. Soha, de soha ne engedd át az irányítást
 
"Ha eljönne az a nap amikor Manchester United menedzserét a játékosok irányítanák - ha a játékosok döntenék el, hogy milyen legyen az edzés, melyik napon szeretnének pihenni, hogyan történjen a fegyelmezés és milyen legyen a taktika -  akkor a Manchester United nem az a Manchester United lenne amit mi ismerünk. Nem engedtem meg, hogy akárki is erõsebb legyen nálam. Nagyobb személyiséggel kell rendelkezned mint amilyennel õk rendelkeznek. Alkalmanként meg kell kérdezned magadtól, hogy vajon egyes játékosok befolyásolják-e az öltözõ hangulatát, a csapat teljesítményét, és a te befolyásodat a játékosokra és a stábra. Ha a válasz igen, akkor ennek véget kell vetned. Egyáltalán nincs más megoldás. Az se számít, ha a személy a világ legjobb játékosa. Néhány angol klub annyiszor vált menedzsert, hogy az lehetõséget biztosít a játékosoknak, hogy õk diktáljanak az öltözõben. Ez nagyon veszélyes. Ha az edzõnek nincs a kezében a gyeplõ, akkor nem fog sokáig maradni."
 
5. Passzoljon az üzenet a pillanathoz
 
"Senki sem szereti ha kritizálják. Legtöbben a bátorításra reagálnak. Akármelyik emberrõl beszélünk - nincs jobb mint azt hallani, hogy "szép munka". Ez az két legjobb szó amit valaha kitaláltak. Ugyanakkor a hibákat is ki kell emelned amikor a játékosok nem teljesítenek megfelelõen. Ilyenkor fontos a helyreigazítás. Ezt rögtön a mérkõzés után csinálnám. Nem várnék hétfõig, nem lenne értelme. A meccs elõtti beszédeim az elvárásokról szóltak, a játékosok hitérõl önmagukban, és egymásban. A félidõben talán nyolc perced van, hogy elmondd amit szeretnél, ezért fontos jól kihasználni az idõt. Amikor nyerésben vagy minden könnyebb, Amikor vesztésre állsz muszáj hatnod a játékosokra. Erre a félelmet is fel lehet használni, de nem lehetsz túl kemény. Ha a játékosok állandóan félnek, akkor nem fognak jól játszani. Mindig különbözõ szerepeket kell betöltened. Valamikor orvosnak kell lenned, valamikor tanárnak, valamikor pedig apának."
 
6. Készülj fel a gyõzelemre
 
"A gyõzelem a természetemben van. Nincs más lehetõség a számomra. Még ha az öt legfontosabb játékos volt is sérült, én akkor is gyõzelmet vártam. Szeretek kockáztatni, ami abból is látszik, ahogyan a mérkõzések utolsó szakaszaiban játszottunk. Ha már csak 15 perc volt hátra és még mindig hátrányban voltunk, hajlandó voltam még többet kockáztatni. Tökéletesen boldog voltam, ha 3-1-re kikaptunk abban az esetben, ha megadtuk magunknak arra a lehetõséget, hogy döntetlent hozzunk ki a mérkõzésbõl, vagy akár nyerjünk. Szóval az utolsó 15 percben mindent feltettünk egy lapra. Földobtunk még egy támadót, a védekezés miatt pedig már kevésbé aggódtunk. Tudtuk, hogy ha 3-2-re nyerünk, az fantasztikus érzés lesz. Ha pedig kikaptunk 3-1-re, így is - úgy is kikaptunk volna. Mindegyik csapatomban megvolt a kitartás - soha nem adták fel. Ez egy fantasztikus tulajdonság, ami jó ha megvan a csapatban."
 
 
7. Támaszkodj a megfigyelés erejére
 
"A megfigyelés az utolsó pontja a taktikámnak. Egyik délután az Aberdeennél, volt egy beszélgetésem a másodedzõmmel és egy másik edzõvel is, akik rámutattak arra, hogy elõnyömre válna, ha nem mindig én vezetném az edzést. Elõször nemet mondtam, de legbelül tudtam, hogy igazuk van. Végül átadtam az edzést. Ez volt a legjobb dolog, amit valaha csináltam. Továbbra is én irányítottam, a jelenlétem és a képességem, hogy felügyeljek mindig megvolt, az pedig amit abból nyersz, hogy csak figyelsz, valami elképesztõen értékes. Az, hogy láthattam egy játékos szokásainak a változását, vagy a lelkesédésének a lelankadását, lehetõséget nyújtott nekem, hogy tudjak neki segíteni. Valamikor még azt is észrevettem, hogy egy játékos sérült, amíg õ azt gondolta, hogy rendben van."
 
8. Folyamatosan alkalmazkodj
 
"Amikor még kezdõ voltam, nem voltak ügynökök, a meccseket ugyan közvetítették, de a média nem emelte olyan szintre a játékosokat, mint a filmsztárokat, és nem kerestek mindig új sztorikat velük kapcsolatban. A stadionok fejlõdtek, a pályák tökéletes állapotban vannak, a sporttudománynak pedig nagy befolyása van arra, hogy hogyan készülünk fel a szezonra. Az orosz és a közel-keleti, vagy máshonnan származó tulajdonosok rengeteg pénzt pumpáltak ebbe a sportba, és nyomást helyeznek a menedzserekre. A játékosokat pedig jobban kontrollálják, így sokkal törékenyebbek, mint a 25 évvel ezelötti futballisták."
 
 

 


skysports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!