Hogyan tovább a Bajnokok Ligájában?

Minden bizonnyal senkinek nem újdonság, hogy a Manchester United a Leverkusenben elért 5-0-val már biztosan ott van a Bajnokok Ligája tavaszi folytatásában.


Maga a tény, hogy a manchesteri klub továbblépett csoportjából szintén nem új dolog, hiszen mióta Bajnokok Ligájának hívják Európa legrangosabb sorozatát, a Vörös Ördögök ritkán buktak el a csoportkör során. Azonban érdemes körbenézni, hogyan áll a többi csoport, hogy lássuk, milyen utakat választhat David Moyes és csapata, milyen ellenfeleket kaphat attól függõen, hol végez a 'Group A'-ban.

A Bajnokok Ligája ezen szakaszában azonos nemzetbõl még mindig nem kaphat ellenfelet egy klub sem, valamint az azonos csoportból továbbjutó másik csapatot is elkerüli a nyolcaddöntõk során.

Az elsõ verzióként nézzük meg azt a lehetõséget, hogy a United csoportelsõként lép tovább a legjobb 16 közé. Ez azt jelenti, hogy csak csoportmásodik lehet az ellenfele és mivel õ jutott be elsõként, így a visszavágót hazai pályán játszhatja. 

Ebben az esetben mivel az A-csoportból lépett tovább az angol bajnok, a csoportmásodikat (Shakhtar vagy Leverkusen) semmiképp nem kaphatja a februári párharcra.

A csoportok jelenlegi állása szerint ezen ellenfelek közül jöhet ellenfél:

B-csoport: az olasz Juventus(2. hely, 7 pont) vagy a török Galatasaray(3. hely, 6 pont). A két csapat Torinóban 2-2-es döntetlent játszott, az utolsó fordulóban Galata-Juve párharc lesz a második helyért. A törököknek mindenképp gyõzniük kell, egyéb eredmény Európa-liga indulást jelentene minden bizonnyal (bár ha kikapnak a Juvétõl és a Koppenhága hazai pályán pontot/pontokat csen a toronymagas csoportelsõ Real Madridtól, még az EL sem lesz meg Drogbáéknak.

C-csoport: Olympiacos(2.hely, 7 pont) vagy Benfica(3. hely, 7 pont). Az utolsó forduló sorsolása alapján a görögök az esélyesebbek a második helyre, hiszen hazai pályán fogadják az utolsó Anderlechtet, amely csak egy pontot szedett eddig össze és amely csapat otthon 3-0-ra kapott ki az Olymiacostól. A Benfica a már tuti elsõ PSG-t fogadja. Egymás elleni párharcból is a görögök kerülnek ki gyõztesen (1-1 és 1-0-ás sikerrel), így a Benfica csak az Anderlechtben bízhat, feltéve ha megnyerik a PSG elleni meccsüket.

D-csoport: itt már eldõlt a két továbbjutó és 99%-ban az elsõ két hely is. A Bayern csak akkor csúszna le az élrõl, ha a jelenleg második Man City legalább három góllal legyõzné õt otthon. Elég kicsi az esély erre, a bajorok nem sûrûn kapnak ki így hazai pályán. Így szinte biztos a München elsõ, City második hely, akit azonban nem kaphat, hiszen azonos nemzetbõl még nem sorsolnak össze csapatokat.

E-csoport: jelenlegi állás szerint a Chelsea 9 pontos, a Basel 8, a Schalke 7 pontos, így itt még bárki lehet elsõ. Legnagyobb esélye a londoniaknak van arra, hogy a négyes élén végezzenek, hiszen az utolsó Steaua gárdáját fogadják a csoportkör utolsó párosítása alapján, míg valószínûleg a Schalke-Basel meccs esetleges gyõztese Mourinho csapata mögött végezhet. A Baselnek egy döntetlen is elég lenne Gelsenkirchenben, Szalai Ádámék azonban hazai pályán esélyesebbnek tûnnek, látva azt, hogy idegenben is le tudták gyõzni a svájciakat. Így innen várhatóan a németek jöhetnek szóba a sorsoláskor, hiszen ha a Chelsea második helyen végezne csoportjában, úgy õ kiesne, mint lehetséges ellenfél.

F-csoport: a legnagyobb csata ebben a csoportban várható. A jelenleg éllovas Arsenal három ponttal elõzi a második és harmadik helyen álló Dortmund-Napoli kettõst, azonban Wenger csapata az utolsó fordulóban Nápolyba utazik. Ha a Napoli három góllal legyõzi az Ágyúsokat, úgy pontszámban beéri az angolokat és egymás elleni mérlegük alapján az olaszok kerülnének elõbbre, hiszen az Arsenal 2-0-ra nyert hazai pályán. Eközben a Dortmund egymás elleni mérleg tekintetében éppen csak, de mindkét riválisa elõtt áll, így ha a Napoli legyõzi az Arsenalt, a Borussia pedig idegenben a Marseille-t, úgy a németek a csoportelsõk. Azonban ha az Ágyúsok egyetlen pontot is szereznek, már õk állnak elsõ helyen és így a United az itteni csoportmásodikat (Napoli v. Dortmund) is kaphatja.

G-csoport: az Atletico Madrid már csoportelsõ. A második helyért a Zenit(6 pont) és a Porto(5 pont) harcol. Az utolsó fordulóban Atletico-Porto és Austria Wien-Zenit párosítást rendeznek. A Unitedet összesorsolhatják a portugálokkal is és az oroszokkal is.

H-csoport: a Barcelona már biztos továbbjutó, hiszen bár elméletileg pontszámban az Ajax befoghatja, de a katalánok egymás elleni mérlegben jobbak a hollandoknál, tehát maguk mögött tartanák az Ajax-ot. Ráadásul a Barca hazai pályán fogadja az utolsó Celtic-et és bár a skótok nagy harcosok - a Barcelona ellen pláne - valószínûsíthetõ Messiék elsõ helye. Így a második helyért nagy csata lesz a Milan (8 pont) és az Ajax(7 pont) között, akik Milánóban csapnak össze. A hollandoknak nyerniük kell, ha tovább akarnak jutni. Innen tehát várhatóan a Milan-Ajax kettõs közül kerülhet ki a második és így a United lehetséges ellenfele.


De mi lesz, ha a Manchester United második helyen lép tovább?

A-csoport: innen értelemszerûen nem kaphat ellenfelet.

B-csoport: a Real Madrid biztos elsõ, a királyiakat így összesorsolhatják a Vörös Ördögökkel.

C-csoport: a PSG szintén biztosan csoportelsõ, õket is megkaphatja David Moyes csapata.

D-csoport: 99%, hogy a Bayern lesz a csoportelsõ, így õket is megkaphatná a United. Ha óriási csoda folytán a Manchester City végezne az élen, úgy a két manchesteri klub a nyolcaddöntõk során még nem kerülhetne össze.

E-csoport: a Chelsea, Schalke, Basel trióból a Chelsea nem futhatna össze a Manchesterrel.

F-csoport: ha az Arsenal végez az élen, nem kerülhet össze a Uniteddel, a Dortmund és a Napoli azonban igen.

G-csoport: Atletico Madrid biztos elsõ, a Uniteddel is összesorsolhatnák.

H-csoport: bármelyik klub is végezne az élen (Barca, Milan), a Uniteddel összefuthatna már a legjobb 16 között.
 


A névsort látva könnyen kijelenthetõ, úgy futhat össze könnyebb ellenféllel a manchesteri alakulat, ha csoportja élén végez. De talán az elsõ helynek sokkal inkább nagyobb jelentõsége van abban, hogy a visszavágót játszhatja hazai pályán a csoportgyõztes. Hogy végül ki lesz az ellenfél, decemberben kiderül, de a nevek láttán van néhány olyan csapat, akiket talán szívesen "húzna" a United.



 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!