Minden idõk egyik legkeményebb fináléja

Mielõtt a United tizenkettedik FA-kupa trófeájának megszerzése érdekében a Swansea gárdájával száll szembe az Old Traffordon, idézzük fel a klub 1909-es elsõ FA-kupa gyõzelmét!


A Manchester United csapata Ernest Mangnall irányítása alatt szerezte meg elsõ FA-kupa trófeáját az 1908-as bajnoki cím nyerteseként, amikor is Usain Bolt sebességével érkeztek meg a tabella elsõ helyére.

 

Az Old Trafford legénysége elsõ bajnoki címét az akkor rekordnak számító, 52 pont begyûjtésével szerezte meg (két pont járt a gyõzelemért), kilenc ponttal megelõzve az Aston Villát, 81 gólt szerezve a szezonban, melyhez  Sandy Turnbull 25, míg George Wall 19 találattal járult hozzá.
 
A következõ szezon öt bajnoki gyõzelemmel indult, de azt követõen teljesen kiszámíthatatlan formába kerültek Mangnall fiai, rendkívül ingadozó teljesítményt produkálva. Elõbb 6-3-ra gyõztek a Middlesbrough felett, majd a visszavágón rémálomszerû 5-0-ás vereséget szenvedtek, és közben becsúszott egy Sunderland elleni 6-1-es zakó is. Nem csoda hát, hogy oly örvendetes esemény volt az elsõ FA-kupa megszerzése, mely valamelyest kárpótolta a szurkolókat a bajnokságban elszenvedett kudarcért.
 
Az FA-kupa elsõ fordulójában a Brightont gyõzte le 1-0-ra Mangnall gárdája, majd megtartva lendületüket 1-0-ra gyõztek az Everton ellen. Ez után következett a skót csillagok, Sandy Turnbull és Jimmy Turnbull (csak névrokonok) mesterhármasaival a Blackburn Rovers felett aratott 6-1-es diadal.
 
 
Aztán a negyeddöntõben Mangnall régi klubja, a Burnley volt az ellenfél, a játékvezetõ pedig Herbert Bamlett, aki késõbb a United menedzsere lett. A mérkõzést félbe kellett szakítani egy hóvihar miatt, ami a Unitednek kedvezett, mivel a következõ találkozón sokkal jobb formában lendültek neki a találkozónak, melyen Turnbull (2) és Halse góljaival 3-2-es gyõzelmet arattak. Ezt követõen már csak a Newcastle állt az útjukban, és 1-0-ás gyõzelmüket követõen 1909. ápilis 24-én a Bristol City elleni döntõben a Manchester United megszerezte elsõ FA-Kupa trófeáját.
 
A kupaláz elragadta Manchestert. Több tucat különvonatot indítottak Londonba, ahol a Crystal Palace stadionjába sorra kerülõ döntõt több mint 70.000 rajongó szurkolta végig. 
 
Mangnall, mint  ravasz öreg róka, jóval megelõzve korunk sportpszichológiáját, felkérte a legendás komikust, George Robeyt hogy szórakoztassa csapatát, amolyan feszültség oldóként a nagy esemény elõtt. Emellett a játékosok a mérkõzést megelõzõ héten könnyített edzéseken készültek, és a golfpályán is lehetõségük volt kikapcsolódni. A feszített tempó és a magas fizikai követelmények korában Mangnall eljárása sokakat meglepett. 
 
Aztán eljött a nagy nap, és a mérkõzés minden idõk egyik legdurvább fináléjaként vonult be a történelemkönyvekbe. Turnbull már eleve fájó térddel lépett pályára. Elõbb nem is akarta vállalni a szereplést, de a csapatkapitánynak, Charlie Robertsnek sikerült rávennie társát. Egyre csak azt mondogatta neki, hogy játszania kell, mert az õ góljával fogják megnyerni a döntõt. 
 
Robertsnek igaza is lett. A mérkõzés gyõztes gólját ugyanis a 22. percben Turnbull lõtte, Harold Halse lécrõl lepattanó labdáját értékesítve.
 
De nemcsak a középcsatár kínlódott sérüléssel, hanem a balhátvéd, Hayes is. Õ például törött bordával játszotta végig a mérkõzést. A mezõny legjobbja azonban Billy Meredith volt. Tõle indult szinte minden akció, jobbnál jobb labdákat osztott középre, miközben bohócot csinált a Bristol City balhátvédjébõl.
 
Az elsõ FA-kupa trófeájával a United legénysége egy lóvontatta, nyitott tetejû busszal indult Manchesterbe.
 
 
A United 1909-es FA-kupa gyõztes csapata: Harry Moger; George Stacey, Vince Hayes; Dick Duckworth, Charlie Roberts, Alex Bell; Billy Meredith, Harold Halse, Jimmy Turnbull, Alexander 'Sandy' Turnbull, George Wall.
 
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!