Örökségünk a felemelkedés

50 éve annak, hogy Best, Charlton és Law elõször játszott együtt a Vörös Ördögök színeiben, és közremûködésükkel az Old Trafford legénysége az elsõ osztályból való kiesés peremérõl a csúcsra emelkedett.


Boszorkányos, könyörtelen, burjánzó és fenséges volt, ahogy George Best, Denis Law és Sir Bobby Charlton együtt tudtak mûködni. 50 év elteltével is ugyanolyan dicsõségben õrizzük emblematikus alakjaikat, mely körül övezte egykor a triót. 

 

A sikert, talán kicsit másképpen értékelték akkoriban. A Szentháromság hatása a United történelmében túlmutatott mindenen. E különleges fõzete az elszántságnak és a tehetségnek, egy ragyogó és rendkívül élvezetes játékot produkált, de ami még ennél is fontosabb, visszahozta az életörömöt a klubba a müncheni tragédiát követõen, és bebizonyította, hogy a Manchester United képes felülemelkedni és újjáépülni a csaknem teljes megsemmisülést követõen is.
 
 
Charlton volt az egyetlen tagja a Szentháromságnak aki személyesen is megélte az 1958-as tragédiát. Alig 18 hónappal azután, hogy az elsõ csapatban debütált,  a még csak 20 éves támadó középpályást a lángoló roncsok közül mentette ki Harry Gregg.  
 
Egy érthetetlen mészárlás sebeinek az emlékével harcoltak tovább a Vörös Ördögök, és hihetetlen, de a második helyen sikerült végezniük a következõ szezonban. A  borzalmas tragédia azonban a következõ években rányomta pecsétjét a United teljesítményére. Idõbe telt újraépíteni a csapatot. Az 1962-63-as szezonban az elsõ osztályból való kiesés peremére került a klub. A 19. helyre való lecsúszás pánik szerû hangulatot váltott ki a rajongók körében, melyet azonban egy   FA-kupa trófeával enyhíteni tudtak Busby fiai. 
 
Ez volt az elsõ trófea amit a Vörös Ördögök megszereztek a légi katasztrófát követõen. Sikerük kulcsa az 1962-ben érkezõ Law volt. Eltekintve nyitótalálatától a Wembleyben, a skót még öt góllal járult hozzá a Vörös Ördögök Fa-kupa sikeréhez. 
 
Természetesen az újjáépítésnél Busby is használta az átigazolási piacot. Az erõsítés érdekében, Lawon kívül, Pat Crerandot és másokat is igazolt, de nem mondott le a saját nevelésû fiatalok fokozatos beépítésérõl sem.  Law és George Best csatlakozásával 1964-ben összerakta a United történelmébe, Szentháromság néven bevonuló varázslatos triót.  
 
"Emlékszem, beszélték az öltözõben, hogy érkezett  az ificsapatba egy új srác Írországból, a kis Best. Valahogy egybõl felfigyeltem a nevére. Gondoltam nagy név ez egy kis legénynek. Aztán hamar bebizonyosodott, hogy illet hozzá a neve." (Sir Bobby Charlton) 
 
"A legmeglepõbb dolog az volt számomra, hogy mennyire könnyen bekerültem az elsõ csapatba." (Best)
 
Georget az Ír Ligában ugyanis visszautasították, mert túl kicsinek és gyengének találták. A Uniedben viszont megkapta az esélyt, és az elkövetkezendõ években csodálatos stílusával világhírûvé vált. Az 1963 szeptember 14-i debütálását követõen, jellemzõen még az ifi csapatban játszott, majd  1964 január 18-án, Best csatlakozott Lawhoz és Charltonhoz a United kezdõjébe.
 
A trió elsõ közös mérkõzésén, négy gólt (Law2) szerzett a  West Bromwich elleni 4-1-es gyõzelemre végzõdõ találkozón. A  szezon második felében 20 mérkõzésen szerepeltek együtt, 37 találatot szerezve,  és csak három vereséggel, a Vörös Ördögök a bajnokságban, a második helyen végeztek. Hatalmas teljesítmény volt ez, az elõzõ évad 19. helyéhez képest.
 
Az ígéretes hármas együtthatója már a második közös szezonjukban meg is hozta a várva várt eredményt. A Busby Bébik elvesztését követõen az Old Trafford legénysége elsõ bajnoki trófeával. 
 
"Azonnal látni lehetett, a kémia robbanásszerûen mûködött közöttük", emlékszik vissza Paddy Crerand. "Az igazán nagy játékosok tudják, hogyan kell játszani együtt. Bobby akkorákat lõtt, hogy csak a jóisten tudja hol állt volna meg a labda, ha nem akad a hálóba, Denis a semmibõl szerezte csodás találatait, míg Best  szó szerint varázsolt a pályán. Istenem, mekkora játékosok voltak..."
 
1964-ben Law aranylabdás lett, és mintha két társa ûberelni akarták volna teljesítményét, 66-ban Charlton,  68-ban pedig Best nyerte el, Európa legjobb futballistájának járó díjat.
 
 
Busby elõszeretettel alkalmazta a középen változó, képlékeny taktikát, amit Best a sorok között kanyarogva fantasztikusan érzett, de ez nagy rugalmasságot igényelt társaitól is.
 
"Csodálatos összhangban voltunk  Bestievel, bár lehet egy kicsit nehéz volt õt követni," ismerte el Law. "Befutott szinte minden pozíciót,  kívülrõl talán õrültnek tûnt a mozgása, de sikerült leráznia mindenkit és végén egy szenzációs gólt szerzett. Nem tehettél mást, csak figyelni kellett rá és követni a mozgását."
 
A trió egyéni  európai sikereinek szinte elengedhetetlen következménye, a United 68-as Európa Kupa diadala. A Benfica elleni döntõben, Charlton virtuóz góljához, a hosszabbításban csatlakozott Best és Brian Kidd majd a 99. percben ismét Charlton következett, aki megadta a kegyelemdöfést Eusébio gárdájának, a 4-1-es  európai diadal során. Sajnos Law nem szerepelhetett a mérkõzésen, mivel a Real Madrid elleni sérülését követõen, hónapokra kiesett a játékból. Best a rossz hír okozta feszültséget enyhítésére a következõképpen nyilatkozott. "A sors akarta, hogy Bobby, Denis és én, ne tudjunk együtt játszani, hogy  legyen némi esélye másoknak is Európában."  
 
 
10 évvel a tragédiát követõen Busby Európa csúcsára repítette a Manchester Unitedet. Ezt követõen a trió tagjainak saját, egyéni csatáikat kellett megvívniuk. Law sérüléssel, Charlton az évekkel, míg Best személyes démonjaival küzdött.  
 
Bronzba öntött alakjuk viszont az idõk végezetéig õrzi a Szentháromság csodálatos varázslatát az Álmok színháza elõtt, Sir Matt Busby felejthetetlen alakja pedig ott õrködik felettük, idõtlenül ragyogva, a Manchester United csodálatos történelmében.
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!