Hol játsszon Mata?

A Manchester United valószínûleg az egyetlen olyan klub a Premier League történelmében, ahol a széljátéknak évtizedes hagyománya van (Beckham, Ronaldo, Giggs, Best).


Vajon Moyes folytatja a tradíciókat, vagy kísérletezni fog, esetleg teljes mértékben szakít a hagyományokkal és merõben más taktikán gondolkodik? 

 

Az egyértelmû, hogy Mata egy klasszis játékos. Bármelyik csapat teljesítményére képes azonnali pozitív hatást gyakorolni, ha megfelelõ módon használják. De mi lenne a legjobb taktika Mata tehetségének kamatoztatására? 
 
"Ha megnézed a Manchester United történelmét, akkor láthatod, hogy mindig szélsõkkel operáló támadó futballt játszott. Ez a filozófia nem változott az idõk során, mindig is a támadó 4-4-2-es felállásra épült a csapat. Természetesen Mata ebben a formációban is tud teljesíteni. Úgy gondolom, hogy elég jó játékos ahhoz, hogy akár 4-4-2-ben, akár 4-5-1-ben is maradandót alkosson" - mondta Andy Cole a napokban.
 
Mata egy igazán kreatív játékos, akinek az érkezése valóban több lehetõséget is ad Moyes kezébe a United taktikáját illetõen.
 
Nézzünk ezen taktikai lehetõségek közül néhányat!
 
Elõször is adott a tipikus 4-4-2-es formáció, ahol Matát lehetne használni hagyományos balszélsõként, mint például Ryan Giggset, a pontos keresztlabdák gyártására.
 
 
Aztán azonos formációban mûködhetne a másik oldalon, úgymond fordított szélsõként, ahogyan Arjen Robben játszik a Bayern Münchenben. Folyamatosan befelé sodródva használhatná az erõsebb lábát.
 
 
Sõt Rooneyt is sokkal többet játékba kapcsolva a legjobbat hozhatná ki társából. Moyes tehát használhatja Matát hamis szélsõként is. Ilyenkor a szélsõ csak a kiírás szerint helyezkedik el az adott poszton, de bárhol felbukkanhat, mint például Andres Iniesta vagy Marco Reus.
 
Majd ott van a 4-2-3-1, mely egy összetettebb formáció, de a legideálisabb Mata számára, ahol a legtöbbet tudná hozzáadni tehetségébõl a játékhoz. Egyetlen probléma ebben a felállásban: Rooney vagy van Persie? A kettõjük közötti választás pedig nagy terhet róna Moyesra, aki mindkét játékosának állandó szereplést ígért.
 
 
De az is lehet, hogy Moyes elég bátor lesz ahhoz, hogy váltogassa a taktikát és kipróbálja mondjuk a gyémánt alakzatot, amivel Ferguson is kísérletezett néha. Semmi kétség, Mata a gyémánt csúcsán is remekül megállná a helyét.
 
 
Tehát a spanyol játékmester érkezése rengeteg kecsegtetõ igéretet rejt magában. Annyi biztos, hogy Mata helyének megtalálása nagy rugalmasságot követel Moyestól, ha teljes mértékben ki akarja használni új igazolásának tehetségét.


soccerlens.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!