Rooney kiváltsága

A Manchester United vezetése úgy döntött, hogy különleges betekintési joggal hatalmazta meg Wayne Rooneyt.


A Vörös Ördögök csatárával a jövõben a klubvezetése megosztja a csapatot érintõ rövid és hosszútávú terveit, ahogyan tették ezt legutóbb Juan Mata igazolásával kapcsolatban is. David Moyes és Ed Woodward a 37.1m fontos transzfer részleteibe is beavatták a játékost, és egy hosszas beszélgetés alkalmával tájékoztatták õt a klub hosszútávú terveirõl, melyek között az is szerepel, hogy a jövõben Rooney kiérdemelheti a csapatkapitányi karszalagot.

 

Az angol válogatott tizedik évét tölti az OldTraffordon, és nem igazán az a fajta futballista, aki csendben teszi a dolgát. Bár ritkán nyilatkozik a sajtónak, de a kulisszák mögött gyakran hangot ad véleményének, ha úgy érzi nem jól mennek a dolgok. Távol állnak tõle a hangzatos szónoklatok, inkább a pályán szeret bizonyítani. A klubon belül viszont igen vehemensen hangoztatja véleményét, amiért meg is gyûlt a baja néhány alkalommal elõzõ trénerével. 
 
Bár a sajtó szereti kicicomázni a dolgokat, de mint Sir Alex önéletrajzi írásából is kiderült, 2010 októberében Rooney azért adta be transzferkérelmét, mert nem érzett ambíciót a klubban és szerette volna, ha új igazolásokkal erõsítenek. 
 
Ferguson elismerte, hogy  teljesen elképedt amikor Rooney benyújtotta átigazolási kérelmét anno.
 
"Teljesen ledöbbentem. Pár hónappal azelõtt  még azt mondta nekem, hogy  mennyire szeret itt lenni, ez a legnagyobb klub a világon, és innen szeretne visszavonulni a pályája végén.  Fogalmam nincs mi ment végbe a fejében" - árulta el Ferguson önéletrajzi könyvének bemutató körútján. 
 
"Amikor az ügyvédje is megerõsítette Wayne távozási szándékát, behívattam magamhoz és beszéltem a fejével. Úgy érezte, hogy nem lát ambíciót a klubban, és hogy új igazolások nélkül nem fogunk elõre lépni. Erre azt mondtam neki: Ez nem a te dolgod, az én feladatom, hogy döntéseket hozzak, a tied pedig az, hogy betartsd az utasításokat és a legjobb tudásod szerint teljesíts a pályán. De egy dolgot sose felejt el! Tartsd tiszteletben ezt a klubot! Ne hozz elhamarkodott döntést! Amit most készült tenni, az egy nagyon kiábrándító dolog. Mindent megkaptál tõlünk, hogy az lehess aki most vagy. Mindenben segítettünk, hogy Wayne Rooney lehess."
 
Moyes lágyabban közelíti meg ezt a kérdést és a csatár most boldog, hogy trénere beavatta szerkezet átalakítási terveibe, és különösen örül Juan Mata érkezésének is, mely nagy dopping lehet a jelenleg 7. helyen álló klub számára.  
 
Bár a Unitedre eddig nem volt jellemzõ, hogy bevonjanak a csapatépítéssel kapcsolatos terveik megvitatásába bárkit a játékosok közül, de lehet Moyes úgy érzi, hogy a Rooneyba vetett bizalma megtérül, ha ettõl a csatár jobb teljesítményre képes.
 
Ahogyan láthattuk az elõzõ szezon végén Sir Alex és Rooney között nem volt teljesen felhõtlen a viszony. Bár a skót tréner önéletrajzi írásában megerõsítette, hogy a játékos kérte, hogy elhagyhassa a klubot, de a könyv kiadását követõ, Sky Sporsnak adott interjújában elmondta: " A lényeg, hogy nem mindegy szóban, vagy hivatalosan írásban nyújtja be valaki az átigazolási kérelmét. Nem ugyanaz a kettõ. Ha hivatalosan beadja a kérelmet, azzal minden egyéb juttatástól elesik. Valójában soha nem adta be hivatalosan írásban a kérelmet, és valószínûleg  nagyon meg is bánta volna, ha megteszi.
 
Rooney pedig a következõket nyilatkozta: "Nyilván megvan (Fergusonnak) errõl a személyes véleménye, de szerencsére elmondta, hogy nem nyújtottam be átigazolási kérelmet, így teljes a történet. Örülök és hálás vagyok azért, hogy ezt megtette."
 
De mindez már a múlté. A United csatára idén remekül teljesített, bár sérülések  nehezítik a szezon eleje óta szereplését, de szemmel láthatóan keményen küzd, hogy csapata elõrébb léphessen a tabellán.
 
Sokak szerint az egyik legsokoldalúbb játékos. Aki nyolcasként kezdett, majd  átvette a  játékmesteri szerepkört, de ha jobban megnézzük, nincs olyan mérkõzés, amelyiken ne rohanna vissza védekezni, az ellenfél veszélyesebb támadásainál. Ugyanezt soha nem fogjuk látni Ronaldótol, Messitõl vagy Suareztõl. Õk csak a gólokra koncentrálnak, bár el kell ismerni ebben hatalmasak, de soha nem fognak a pálya egész hosszában robotolni, nem fognak veszélyes védekezésekbe belemenni, nem fognak besegítsenek a védelem munkájába, ha a szükség megkívánja. 
 
 
Rooney az egyensúlyt, az erõt és az elszántságot képviseli a pályán. Fantasztikus megoldásokra képes, tõle bármikor számíthatunk a csodára. Elmondható, hogy 208 góljával igazi húzóembere a csapatnak, aki idén 10. éve szolgálja a klubot és csak 42 találatra van attól, hogy minden idõk legeredményesebb játékosa lehessen a Vörös Ördögöknek.
 
Szerzõdéshosszabbításának kapujában, talán nem meglepõ, hogy trénere ama kiváltsággal ajándékozta meg, hogy betekintést nyerhet a csapat szerkezetét érintõ változtatások tervezeteibe. 
 
Források:givemesport.com, theguardian.com, dailymail.co.uk
 


manutdfanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!