Miért nem mûködik a United szentháromsága?

Robin van Persie, Juan Mata és Wayne Rooney eddig nem voltak képesek nagyot alkotni azalatt a rövid idõ alatt amíg együtt voltak fent a pályán - most megnézzük, hogy mi ennek az oka.


A várakozások szerint Juan Mata érkezése majd megadja a megfelelõ lökést a United számára, ami segít nekik beférni az elsõ négy csapat közé.

 
Wayne Rooney és Robin van Persie mellett, a 37 millió fontot érõ játékossal úgy számoltak mint a támadó alakzat kirakójának utolsó darabjával, és abban reménykednek, hogy õk majd véget vetnek a United vesszõfutásának.
 
Egy gyõzelem, két döntetlen és egy vereség után úgy tûnik, hogy ezek az elvárások egy kissé merészek voltak.
 
De vajon mi a probléma ezzel a triumvirátussal, és miért nem ütik meg egyelõre azt a szintet amit elvárnak tõlük?
 
Itt most megnézzük, hogy mik az új 'Szentháromság' problémái.
 
Alakzat
 
David Moyes máris számos kritikát kapott amiért Matát kitolta a szélre, annak érdekében, hogy mind a három játékosnak lehetõséget biztosítson, de az Arsenal elleni szerdai talákozóval kapcsolatos átlagos helyezkedési statisztikák azt bizonyítják, hogy nem csak errõl van szó.
 
Mata legtöbbször a kezdõkörben volt megtalálható, közel Rooney-hoz és és szorosan a csatár, Van Persie mögött.
 
A Chelsea egykori játékosa lehet, hogy a bal szélen kezd, de meg van engedve a számára, hogy befelé kalandozzon és csatlakozzon Rooney-hoz a hagyományos tízes pozícióban.
 
Ez a szerep semmiben sem különbözik attól amit David Silva tölt be a City-nél, és úgy tûnik, hogy nem okoz sok gondot a számára, hogy befolyásolja a játékot, gólpasszokat adjon, és gólokat szerezzen ebbõl a pozícióból.
 
 
Hasonló volt a helyzet a Stoke ellen is, amikor Moyes arra kérte Matát, hogy ugyanezt tegye a jobboldalról - ismételten komolyabb eredmény nélkül.
 
Ennek ellenére muszáj rámutatni, hogy a szélsõ hátvédek minõsége a támadásban kiemelkedõ fontosságú egy ilyen rendszerben.
 
Patrice Evra és Rafael gyatra beadásai a Fulham elleni döntetlen alkalmával jól példázta, hogy miben rejlik a probléma gyökere.
 
Leegyszerûsítve, ha Mata helyet csinál a társainak a kitûnõ mozgásával, akkor képesnek kellene lenniük a legtöbbet kihozni ezekbõl. 
 
Összjáték
 
Olyan állítások is napvilágot láttak, amik szerint Van Persie, Mata és Rooney között nincs annyi összjáték ami veszély tudna okozni.
 
Ezt az állítást viszont ismételten megdöntik a statisztikák.
 
Az Opta szerint a trió 20 passzt hajtott végre egymás között a szerdai döntetlen alkalmával az Emirates-ben.
 
Összehasonlításképpen a Liverpool támadó hármasa, Daniel Sturridge, Luis Suarez és Philippe Coutinho 17-szer találták meg egymást a múlt héten az Arsenal ellen.
 
A merseyside-i csapat 5-1-re nyerte meg a találkozót, az pedig, hogy a United támadóharmadban mutatott játéka jelentõsen javult az Ágyúsok ellen, mindenképpen jót sejtet.
 
Lehet, hogy csak még több idõ kell, hogy három játékos összeszokjon?
 
 
Forma
 
Azt az elképzelést, hogy a Vörös Ördögök támadóinak formája óriásit esett volna Sir Alex Ferguson távozása óta, szintén el kell felejteni.
 
Van Persie gólszerzési probálkozásai 26%-ban góllal zárultak az idei szezonban, amíg ez a szám csak 22% volt a 2012-13-as szezonban.
 
Eközben Rooney adatai minimálisan lecsökkentek 18%-ról, a még mindig lenyûgözõ 16%-ra. 
 
Talán Mata a legnagyobb fekete bárány ebbõl a szempontból, ugyanis amíg tavaly 12 gólig jutott, addig az idei bajnokságban még nem sikerült betalálnia, de a 25 éves játékos statisztikáit nagyban befolyásolja, hogy Jose Mourinho nem sok esélyt adott neki a bizonyításra a Chelsea-nél.
 
Ha ezeket a számokat fenn tudják tartani, akkor jönni fognak a gólok.
 
 
Helyezkedés
 
Akkor most mi a probléma?
 
Ha van egy különösen aggasztó szempont a Vörös Ördögök alakzatát illetõen az utóbbi meccseken, akkor az az, hogy a játékosok túl mélyen helyezkednek.
 
A Stoke elleni mérkõzés hõtérképe alapján azt látjuk, hogy Mata, Van Persie és Rooney általában túl messze vannak a kaputól ahhoz, hogy eléggé hatásosak tudjanak lenni.
 
A három közül vitathatóan Rooney rendelkezik a megfelelõ sebeséggel ahhoz, hogy rendszeresen labdát szerezzen, ez pedig azt jelenti, hogy a labda és a területbirtoklás a kulcs.
 
A középpályán érzékelhetõ problémáknak köszönhetõen a United ezt rendre elbukta, ez pedig katasztófális hatással van a támadásokra.
 
Ha ezt Moyes megtudja oldani - valószínûleg egy nyári igazolással - sokkal, de sokkal jobban fognak majd alakulni a dolgok a Vörös Ördögök számára.
 
Majd ekkor, és csakis akkor fogják majd fenyegetni az eredeti, George Best, Bobby Charlton és Denis Law alkotta 'Szentháromságot' a potenciális örököseik.


manchestereveningnews.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!