Janko beilleszkedett a Unitednél

Az Inside Unitednek adott exkluzív interjúban Saidy Janko mesélt fejlõdésérõl, illetve, hogy mennyire sikerült beilleszkednie Manchesterben....


Az átigazolásodat csak tavaly szeptemberben az utolsó pillanatokban szentesítették - tisztában voltál korábban ennek a bekövetkeztével?

Nem. Nem tudtam, mert a próbajátékom után a Unitednél azt mondták, majd tesznek egy ajánlatot az FC Zürichnek, de igazából ebben a részében már egyáltalán nem voltam érintett. Úgyhogy az utolsó pillanatig várnom kellett ahhoz, hogy megerõsítésre kerüljön ez a dolog.

 

Mikor voltál próbajátékon a klubnál, és hogy alakult?

A nyár folyamán történt. Nehezek voltak számomra az elsõ napok, mivel minden új volt, a United pedig egy hatalmas klub. De aztán az elsõ két edzést követõen sikerült ugyanazt a szintet hoznom, mint amire képes vagyok, és hozzászoktam az itteni ritmushoz is.

 

Tavaly, a Blue Stars elnevezésû tornán tûntél fel, az FC Zürich színeiben...

Igen, a Zürich meg is nyerte azt a tornát. Ez volt az elsõ alkalom, hogy ilyen nagy közönség elõtt játszhattam. Adnan Januzaj-t válaszották a torna legjobb játékosának - kimagaslott a mezõnybõl.

 

Meglepetésként ért a United érdeklõdése?

Rengetegen odajöttek hozzám, akik azt mondták, hogy jól játszottam, de arra soha nem számítottam, hogy ehhez hasonló dolog történik majd velem. Soha nem hallottam arról, hogy a Unitednek tetszett volna a játékom, vagy hogy érdeklõdnének felõlem. Természetesen mindent tudtam a Unitedról, mert követem a Premier League eseményeit és mindent, ami a bajnoksággal kapcsolatos - bár azt el kell ismernem, hogy Arsenal szurkoló voltam!

 

Volt olyan játékos, akire kimondottan felnéztél?

Mindig élveztem nézni Thierry Henry játékát, de ugyanez igaz Didier Drogbára a Chelseabõl. Azonban én soha nem akartam csatárként játszani. Tudtam, hogy nem vagyok az a típusú játékos, akinek megvannak a megfelelõ képességei a helyzetek befejezéséhez.

 

 

Mindig is ilyen gyors, és erõtõl duzzadó játékos voltál?

Nem. Mindig is a legkisebb játékosok közé tartoztam a csapataimban, és emellett még a legvékonyabb is voltam. Csak 15-16 éves korom körül kezdtem ilyen drámai növekedésbe, minden nagyon gyorsan történt. Amikor alacsony voltam, akkor is megvolt a sebességem, de az U13-as idõszak után egy-két évre kicsit mintha megkopott volna ez a képességem. Továbbra is alacsony voltam, de ezt okosan kellett kihasználnom. Amint elkezdtem újra nõni, úgy lettem újra egyre gyorsabb, és aztán pedig már minden a helyére került.

 

Köszönhetõen nemzetközi tapasztalataidnak, könnyû volt alkalmazkodnod az UEFA Youth League küzdelmeihez?

Nagyon jó volt, és szerintem a nemzetközi tapasztalataimból sokat tudtam kamatoztatni. Balszerencsések voltunk, mert U19-es csapatként még korábban soha nem játszottunk együtt. Két csapat vegyítésébõl jött létre egy harmadik együttes, de remélem a fiatalabb társaim jövõre jobban muzsikálnak, ha újra lehetõségünk lesz elindulni ebben a sorozatban.

 

Jó tapasztalatot jelentett számodra, hogy elutazhattál a felnõtt kerettel az európai túrákra?

Mindig látom õket, és ilyenkor csak egy dolog lebeg a szemem elõtt, 'egy napon szeretnék a legelsõ sorban ülni a repülõgépen a felnõtt csapattal'.

 

Paul Scholes segítõként mellettetek volt az UEFA Youth League-ben, és azt nyilatkozta, hogy te a jövõ felnõtt csapatának egyik tagja leszel....

Ha egy olyan legenda, mint Paul Scholes ilyet mond rólad, akkor arra nagyon büszkének kell lenned. Ez még nem jelenti azt, hogy mindent elértél és sínen vagy, de önbizalmat ad.

 

Leginkább a védelem jobb oldalán kerültél eleddig bevetésre, de a jövõdet inkább a középpálya szélén látod?

Nem számít, hol játszom. Jó dolog különbözõ pozíciókban is megmutatni magamat. Szerintem nekem a védelem jobb oldal egy kicsit jobban fekszik, de Warren Joyce szeret engem a középpályán, vagy a szélen játszatni. Jobboldali védõként több helyem van az elõrejátékra.

 

 

Ebben a szezonban Antonio Valencia pontosan ezt a két pozíciót tölti be a felnõtt csapatban - mint olyant, aki ugyúgy rendelkezik megfelelõ sebességgel, és energiával, jobban követed a játékát?

Õ egy nagyon jó játékos, de én minden felnõtt csapatban játszó játékosra nagyon figyelek, és ugyanúgy árgus szemmel követem õket az edzõpályán, mint a mérkõzéseken. Néha extra munkát végeznek az edzõteremben, vagy kint maradnak az edzõpályán gyakorolni a beadásokat, esetleg a védõk vagy a csatárok külön gyakorolnak egymástól. Nagyszerû nézni õket és tanulni tõlük.

 

A tény, hogy jól beszélsz angolul, segített, hogy beilleszkedj Manchesterben?

Más játékosok egy mondatot se tudnak angolul, mikor ide jönnek, úgyhogy számukra nyilván nehezebb. Mivel apám mindig is nagyon jól beszélt angolul és németül, illetve ezeknek a nyelveknek a keverékét, ezért nem okozott számomra különösebb nehézséget a beilleszkedés, amikor ide kerültem. Sok idõt szoktam eltölteni a külföldi fiúkkal, és segítem õket, amiben csak tudom, hogy könnyebben beilleszkedhessenek.

 

Sok olyan dolog van, amit nagyon várhatsz még ebben a szezonban, köztük az U21-es bajnoki mérkõzéseket az Old Traffordon...

Már nagyon várom az elsõ mérkõzésemet az Old Traffordon, mert emögött a stadion mögött hihetetlen történelem és misztikum áll. De itt nem csak a pályáról és a stadionról szól minden, sokkal inkább egy álom beteljesülésérõl. Szerintem nem csak a futballról szól ez - a hely szelleme és történelme, illetve az, hogy itt lenni olyan érzés, mint ha egy nagy család tagja lennék, leírhatatlan dolgok.

 

Mik a céljaid a szezon hátralévõ részére nézve?

Szeretnék sikeres lenni az U21-es csapattal, mert még nem volt túl sok mérkõzésünk ezen a szinten. Úgyhogy már nagyon várom.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!