Amerikai cég vásárolja a klub részvényeit

Egy amerikai befektetési cég megszerezte a Manchester United New-York-i Értéktõzsdén kínált részvényeinek negyedét.


Nevezetesen a Baron Capital nevû cég vásárolta fel a részvényeket, és így már a Manchester United 2012-ben a Glazer család által tõzsdére vitt részvényeinek 24 százalékát birtokolják, bár ezzel így is csak 2,5 százalékos részesedéssel rendelkeznek a klubban.

 

Elemzõk szerint ez a fajta részvényhalmozás sokkal inkább arra utal, hogy a befektetõi csoport potenciálisan jó jövõbeli befektetésként tekint a Manchester Unitedre, sem mint hogy a Baron Capital ezzel bármilyen lépést tenne a klub érdekeltségeinek saját hatáskör alá vonásához.

 

A Glazer család csak a klub részvényeinek tíz százalékát tette piacra - továbbra is a klub részvényeinek 90 százalékával rendelkeznek, és a szavazatok nagy többségét is õk birtokolják.

 

Mindazonáltal a Baron Capital Unitedben szerzett részesedése magyarázatként szolgálhat arra, hogy ha lassan is, de miért növekedett a klub részvényeinek értéke a csapat gyenge pályán nyújtott teljesítménye ellenére. Ráadásul a Nikeval tervezett új mezszállítói szerzõdés bejelentésének közeledte is ezt az irányt magyarázza, ugyanis ez a megállapodás több száz millió fonthoz juttathatja a klubot a következõ években.

 

A Baron Capital részvényvásárlását egyébiránt a Manchester United befektetõi kapcsolatok oldala is megerõsítette, és felvezette rendszerébe. Ennek értelmében a Baron Capital jelenleg 9 millió 581 ezer 636 részvénnyel rendelkezik a klubban, amely a tõzsde hétfõi zárásakor 90 millió fontnyi összeget tett ki.

 

 

Saját weboldalán a Baron Capital pozitívan nyilatkozott a Manchester United jövõjét illetõen.

 

"A Manchester United részvényeinek értéke csökkent... köszönhetõen a Nikeval aláírandó globális mezszállítói szerzõdés aláírásának elhúzódásának és a csapat pocsék pályán nyújtott teljesítményének" - áll nyilatkozatukban.

 

"Elõreláthatólag a Nikeval kötendõ szerzõdés hamarosan aláírásra kerül, de ebbõl a pénzügyi évbõl már mindenképpen ki fog csúszni. De mi pozitívak vagyunk azt illetõen, hogy a cég jövõje a megfelelõ irányba, azaz elõre tart."

 

A londoni illetõségû pénzügyi elemzõ, Andy Green, aki blogot vezet a futball pénzügyek kapcsán és tanácsadója a Manchester United Supporters Trustnak, úgy véli, a Baron Capital lépese pusztán csak befektetései jellegû, nem egy hatalomátvel kezdõlépése.

 

"Ez egyáltalán nem egy tulajdonosváltási folyamat kezdete. Megvásárolhatod a tõzsdén szereplõ összes részvényt, de akkor is csak a részvények 10, illetve a szavazatok 1,3 százalékával rendelkezel" - tette hozzá.

 

"Biztos vagyok benne, hogy befektetései lehetõségként tekintenek erre a Nike szerzõdés pletykáját hallva. Hosszú távon befektetõ cégként szereztek maguknak hírnevet."

 

Hétfõn 15,84 $ volt a Manchester United részvényeinek árfolyama a piac zárásakor - ez a legmagasabb érték november óta.


Sky Sports

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!