Ole: Búcsú a Unitedtõl 1.rész

Majdnem másfél évtizedet töltve a Unitednél, Ole Gunnar Solskjaer immár búcsúzik klubjától és csatlakozik elsõ csapatához, a norvég FK Molde-hez, mint menedzser.


A ManUtd.com utolérte Ole-t egy hosszú beszélgetésre... 

 

Milyen érzés, hogy elhagysz minket?
Mostmár kezd feltûnni, hogy tényleg elmegyek. Egy kicsit furcsa. Mindig, ha valamit teszek itt, azt utoljára teszem. Az is kezd feltûnni, hogy a családom is szétszakad most. A feleségem és én megyünk haza, de a gyerekek távol lesznek az otthontól. Õk itt élték egész életüket. Nagyon izgatottak vagyunk. Ha nem éreznénk így, nem is tettük volna meg ezt. Számomra mindenképp jó lépés ez munka szempontjából, mert sokkal nagyobb felelõsséggel jár majd ez és csak én hibázhatok. Ami a családot illeti, meg kellett tennünk ezt, hogy lássuk, mi még mindig norvégok vagyunk-e vagy teljesen elangolosodtunk.


Lesz idõd pihenésre, mielõtt elkezdenél Moldeban dolgozni?
Pár hétre elutazunk olyan helyre, ahol melegebb van, mielõtt elkezdeném a munkát. Január 3-án megyek vissza Norvégiába és január 10-én már kezdek is. Lesz egy hetem felkészülni, ami valószínûleg a dobozokból való kipakolással telik majd. Egy bõrönddel érkeztem, most pedig öt-hálószobás háznyi cuccot pakoltunk. Hihetetlen, ez idõ alatt mennyi mindent halmoztunk fel, amiket most legszívesebben kidobálnék.


Furcsa lesz búcsút mondani ilyen hosszú idõ után?
(nagy csend) Azt kellett volna tennem, mint Cantona. Nem vagyok egy búcsúzkodó ember, tényleg. Az csak még szomorúbbá teszi a helyzetet.


Jól esett, hogy fontosnak tartották a klubnál, hogy a szurkolók is el tudjanak köszönni tõled hétfõ este?
Igen, nagyon értékeltem ezt és igazán különleges volt ez számomra. Az emberek nem igazán veszik észre, mennyire értékelik õket. Boldog vagyok, hogy ennyi mindent tett értem a klub, teljesen elképesztõ. Az elsõ napomtól fogva mellettem álltak és most kaptam egy ilyen mûsort, ha úgy tetszik már harmadjára. Azt hiszem, ez az az idõ, mikor tényleg mennem kell - a harmadik alkalom szerencsés!"Rendben Ole, ezúttal tényleg menned kell!"


Volt olyan napod, mikor nem állított meg egy United szurkoló sem?
Biztosan vannak olyan napok, mikor edzés után egybõl mentem haza és ki sem mozdultam otthonról. De mindig találkoztam emberekkel. Rengetegen ott voltak a Nou Campban, mert többükkel találkoztam, akik mesélték ezt. Zseniális, anélkül nem tudom mi lennék. Tudom, hatalmas részük voltam az életüknek, mikor ilyeneket mondanak "Az életem legjobb éjszakája volt az miattad!". Volt aki azt mondta, elvált miattam, vagy "Nem mentem haza Barcelonából" és sorolhatnám. Rengeteg történet volt már arról az éjszakáról.


Hatalmas a népszerûséged annyira, hogy egy lapon emlegetnek Cantonával vagy Keanenel. Mit jelent ez számodra?
Nem tartom magam egyenrangúnak velük, de nagyon büszke vagyok arra, hogy a szurkolók szerették azt, amit tettem. Úgyhogy ezt bóknak veszem természetesen. Ha azt mondod Keane, Cantona...szerencsés lehettem, hogy játszhattam a legjobbakkal együtt. Beckham, Scholesy, Giggsy, Keane, Cantona, Gary Neville... A klub történelmének legjobb játékosaival játszhattam együtt, nagyon büszke vagyok erre.


Fog bármi is hiányozni Manchesterbõl?
Egyértelmûen. Rájöttem, mikor a gyerekeket vittem az iskolába, Wilmslow-ba vagy Manchesterbe mentem, hogy ezek már nem lesznek az életem részei. De az itteni házamat mindenképp megtartom. Csak most lett kész, három évig tartott. Nem tudhatod, mi lesz a jövõben. Ambíciózus ember vagyok, ha sikeres leszek a norvég bajnokságban, talán majd egy itteni klub megkeres engem. Egyszer szeretnék visszatérni valamilyen formában.


Az angol életstílusból megtartasz valamit?
Persze, csomó dolgot viszünk magunkkal. Az apró élvezetek, mint például egy gyümölcskosár. Ezek hiányoztak Norvégiából, az apró részletek. És ez fog hiányozni a manchesteri életbõl is. Hiányozni fognak a barátok is. Nagyon sok barátra tettünk szert a futballon kívül is, akik nagyon hiányoznak majd. Rájössz, hogy itt kell hagynod õket, nem lesznek többé a szomszédaid, nem találkozol velük nap mint nap, de fogjuk még látni õket. Az angol ember nagyon udvarias és nyitott. Nagyon barátságos és jól nevelt, ezekbõl is viszünk magunkkal Norvégiába.


Mi fog hiányozni a carringtoni munkából?
Minden! Minden nap bejönni, nagyon élveztem. Amikor Carringtonba mentem, mindig tudtam, hogy jó napom lesz. A személyzet fantasztikus, egész nap a futballról beszéltünk, ezt a környezet próbálom majd a Moldenál is kialakítani. Az edzõközpont környezete fantasztikus, a teljesítmény központú kultúra látszódik itt. Mindannyian azon voltunk, hogy a játékosok minél jobbak legyenek, ez nagyon fog hiányozni. És persze az emberek is. A stáb fantasztikus, a recepciós Kath-tõl kezdve a média személyzetig bezárva. A menedzser, a titkár, a felszerelésért felelõs személy és a stáb többi tagja minden nap azon dolgozott, hogy próbálja javítani a játékosok teljesítményét. Fantasztikus kapcsolatom lett Warrennel (Joyce) az utóbbi két és fél évben. Furcsa lesz, de biztosan tartani fogjuk a kapcsolatot egymással és talán beszélünk is majd hetente három-négy alkalommal.


Jó páros lettetek, igaz?
Teljesen elképesztõ személy és nagyon boldog voltam, hogy velem akart dolgozni. Amit Warrentõl kaptam, azt semmilyen tanfolyamon nem szerezhettem volna meg. Nem ismertük elõtte egymást, de emlékszem az elsõ telefon beszélgetésünkre, amiben arról beszéltünk, hogyan tudjuk a srácokat profivá alakítani. Rengeteg dologban felnyitotta a szemem. Hihetelen jó szeme van a játékosokhoz, nagyszerû edzõ, remek taktikai ismeretekkel megáldva, nem tudom eléggé dícsérni. A klub nagyszerû edzõvel rendelkezik, aki tudja tanítani a játékosokat, még szörfözni is tanított. Egy remek napunk volt Davonban az elõszezonban a Yeovil Town elleni meccsre készülvén. Három-négy alkalommal feltett a deszkára, hogy próbáljak a hullámokon szörfözni. Valószínûleg soha többé nem próbálom meg, de ebben is volt részem. Ha szeretnétek, itt ülök egész nap és mesélek a Warrennel közösen átélt sztorikról. Lisszabonban a Valentin-napot is együtt töltöttük! (hatalmas nevetésben tör ki)


Talán ezt nem kellene felvennünk...
Átugrottunk meglátogatni Carlost (Queiroz). Meghívott minket, mi pedig természetesen elfogadtuk a meghívást. Mire odaértünk, akkor tudatosult bennünk, hogy Valentin-nap van. A hotelben közös szoba volt foglalva nekünk, de sikerült megoldanunk. A Valentin-nap estéjét nem együtt töltöttük. Láthatod, felvehetted ezt a sztorit.


Mennyire volt élvezetes, hogy a tartalékokat menedzselhetted?
Nagyon élveztem. Mert õk kivételes fiatal tehetségek és remek hozzáállással dolgoztak. Jöttem dolgozni és semmi problémám nem volt, komolyan. Voltak olyan napok, mikor rosszabbnak gondolták magukat, akkor nekem kellett lelket öntenem beléjük. A valóságban soha nem tudhatod, mennyi játékosod lesz a tartalékoknál. Lehet csak nyolc, de az is lehet, hogy húsz. Rengeteg variáció volt, amikhez gyorsan kellett alkalmazkodnom. Nagyon sokat tanultam és nagyon élveztem.


Milyennek értékeled a játékosaidat?
Nagyon jók, azt hiszem kapnak esélyt. Egy-két éven belül közülük 2-3 személy az elsõ csapat tagja lehet, talán még elõbb is. Van néhány izgalmas, fiatal tehetségünk, azt gondolom mindannyian tudjuk, kik õk. Nehéz feltenni pénzt arra, hogy ezek a játékosok meg is teszik, amit várunk tõlük, mert nem tudhatjuk, hogy kezelik a sikert és a kudarcot. De mindegyikük tehetséges, ez nem kérdés. Rajtuk múlik minden, nekik kell megragadniuk a lehetõséget.


Mit tanultál a Unitedrõl, amíg itt voltál?
Mindig elõre mennek. Mindig próbálnak fejlõdni. A menedzser fantasztikus, ahogy megújul, mindig kora elõtt jár. A klub mérete sokat változott azóta, mióta én ide kerültem, de mindig megbírkózott a fejlõdéssel és a siker, valamint a teljesítmény a legfontosabb. Hétfõn legyõztük az Arsenalt, kedden már senkit nem látsz, aki arról a mérkõzésrõl beszélne. Elképesztõ. Amikor elõször megérkeztem és gólt szereztem, az újságokat olvastam, keresve a reakciókat. Senki nem beszélt már arról, hanem a következõ találkozó volt a téma. Ez az, amit nagyon jól tesznek a Unitednél és ezt szeretném átmenteni Moldeba is.


 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!