Ole: Vissza Moldéba 2.rész

Ole Gunnar Solskjaer búcsú interjújának második felében a jövõben megvalósítandó terveirõl mesél a norvég legenda.


Mi volt az az ok, amiért elfogadtad a Molde ajánlatát és állást vállaltál náluk?
Egész évben beszéltem velük. Egész szezonban szenvedtek és mikor nyáron menesztették az edzõjüket, én nem vállaltam el a felkérést. Októberben is találkoztam velük, akkor sem mondtam igent, nemet mondtam, mert úgy éreztem ez a legjobb nekem és a családomnak. A találkozó után haza mentem és megbeszéltük a családommal ezt és arra jutottunk, sokkal reálisabb lehetõség ez, mint gondoltuk. Siljenek és nekem is nagyon fontos, hogy megadjuk a lehetõséget a gyerekeinknek, hogy norvégként nõjenek fel. Több klubbal is beszéltem, a menedzser azt mondta, menjek el minden interjúra, mert soha nem tudhatom, mi jön ki belõlük. Vannak barátai, akik rengeteg állásinterjún vettek már részt, ám még mindig ugyanabban a munkakörben dolgoznak. Több klubbal is tárgyaltam, de a legjobb döntés az volt, hogy otthon vállaljak munkát.


Nagyon nagy beszélgetést folytattál Sir Alex Fergusonnal?
Nem volt annyira nagy, mivel amikor vázoltam neki, hogy mennyire hiányzik az otthonunk - fõleg mivel tizennégy és fél évet töltöttünk itt - azt gondolta, a pályafutásom legjobb lépése az lenne, ha Norvégiában folytatnám.


Mennyire volt lázas a nap, mikor aláírtál a Moldehoz?
Nagyon vártam, hogy haza térhessek ez alkalomból és essünk túl rajta. Nem igazán élveztem, amikor csak ülni kellett és beszélni a sajtónak két és fél órán keresztül, de jól ment. Nagyon fontos volt, hogy Richard (Hartis) és Mark (Dempsey) velem tartottak és beszéltek a norvég sajtóval, nagyon örülök, hogy megkaphattam õket. Dempsey már két éve van Norvégiában. Tizenhat év alatti utánpótlás edzõ volt, fantasztikus ember, remek tanító és edzõ és tudom, hogy a norvég játékosok szeretni fogják az sajátos edzései miatt. Richarddal három évet dolgoztam együtt, mint edzõ. Megkérdeztem, érdekelné-e a dolog, mivel kiváló a munkakapcsolatunk. Nagyon jó módszerei vannak, amivel sokat adhat a kapusoknak, valamint a védelem és kapus közti kapcsolatnak. Megkérdeztem a "Gaffer"-t (Sir Alex beceneve - a szerk.), mit szólna, ha Richard velem tartana és õ belement.


A sajtótájékoztató után a Molde drukkereivel találkoztál egy pubban...
Elmentünk megnézni néhány szurkolót, mert szerettem volna jól nyitni náluk is. Fontos a szurkolók lelkesedése és az egész nap jól telt, mert láttuk a reményt bennük. Fontos ez, mert erre kell építkeznünk!


A Molde egy klub, melynek megvan a maga történelme. Próbálsz bármilyen United szellemiséget alkalmazni majd?
Határozottan. A Unitedet kell példaként vennünk, úgy kell a mindennapokban felépíteni és futtatni egy klubot. Ez az, ahogy a saját klubomat is akarom futtatni. Ez a megfelelõ sablon egy tökéletes klubhoz. Ez az, amiért magammal hoztam Markot és Richardot, mert mindhárman nagyon szorosan kapcsolódunk a Unitedhez. A United három játékost igazolt a Moldebõl, Mame-t (Diouf), engem és Magnust (Eikrem), ez hatalmas bók egy ilyen klubnak, de hiszem, hogy elõrébb tudunk lépni. Remélem fogunk mi még együtt szerepelni a Bajnokok Ligájában. Sosem tudhatod!


Szeretnél Sir Alex-szel szemben állni? Milyen hatással volt rád?
Teljesen hihetetlen a "Gaffer". Tizennégy és fél évet töltöttem itt és azzá tett, aki most vagyok. Csak tanulni lehet tõle. Fiatal novégként jöttem ide, figyeltem õt és megtanultam, hogyan legyek profi és hogyan viselkedjem.


Lassan negyed évszáda van a Unitednél. Hogyan tartja ezt ilyen jól?
Élvezi az egészet. Élvezi, hogy ide jöhet és dolgozhat. Remek stáb van körülötte, köztük fiatal alkalmazottak is, lelkesebb, mint valaha, több energiája van, mint bármikor és természetesen nyerni akar. Szüksége van arra, hogy nyerjen. Olyan mérkõzések kellenek neki, mint a hétfõi, Arsenal elleni is volt. Új csapatot épít jelenleg, biztosan tudom ez a csapat is nagyszerû lesz.


Rögtön versenyezni akarsz Sir Alex-szel és egy meghatározó klubot akarsz a Moldeból?
Amikor elvállalsz egy munkát tudod, hogy egyszer távozol majd - két év, õt év, egy évtized múlva - és örökséget hagysz magad után tudván, hogy elkezdtél egy folymatot, amivel új történelmet is írtál. A Molde jövõre lesz 100 esztendõs. Kétszer nyerte meg a kupát, de bajnokságot egyszer sem. Természetesen az a célom, hogy az elkövetkezendõ években bajnokságot nyerjek, de alulról kell építkeznem. A klub szerkezeti felépítésén kell dolgoznom, valamint az utánpótláson, ugyanis a helyi fiataloknak meg kell tudniuk, hogy kaphatnak itt egy esélyt. Ha sikeresen akarsz vezetni egy klubot, muszáj olyanokat figyelni, akik ebben már sikeresek és a menedzser az egyik legsikeresebb. Lehetetlen most megmondani, 10-15 év múlva hol leszek menedzser. Ha jól csinálod, valami biztosan történik veled. Ugyanazt mondom, mint bárki más, aki játszott valaha itt és menedzsernek állt, ha elég jól csinálod és megkapod az esélyt, hogy a Unitedet vezetheted, természetesen el kell vállalni.


Rosenborg az utóbbi 21 évben 17 alkalommal nyerte meg a bajnokságot. Ez az a klub, akik fölé akarsz kerekedni?
Õk a viszonyítási alap. Nagy kultúrájuk van, tudják hogyan tartsák fenn a folyamatos sikereket. Hosszú távon gondolkodnak, profi játékosaik vannak, akik tudják, áldozatokat kell hozni a futballért és természetesen pénzügyi hátterük is megvan, amit a Bajnokok Ligája szereplés adott meg nekik. Célom, hogy egyre közelebb legyünk hozzájuk, majd egyszer csak elmenjünk mellettük.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!