Van Gaal eddigi története

Louis van Gaal úgy érkezik a Manchester United menedzseri székébe, hogy elõször hazájában, majd a világ legnagyobb klubjai közül néhánynál ért el sikereket.


Menedzserként három különbözõ országban nyert bajnoki címeket, a megfiatalított Ajax csapatát Bajnokok Ligája elsõségig vezette, mint ahogy az UEFA-kupát is elhódította, valamint a 62 éves menedzser jelenleg a holland válogatottat irányítja, melyet egyszer már vezetett és most arra törekszik, hogy Brazíliában elhódítsa a címet velük.

 

Aloysius Paulus Maria van Gaal 1951. augusztus 8-án született Amszterdamban, 20 évesen csatlakozott az Ajax-hoz és bár soha nem mutatkozott be a nagymúltú holland klub elsõ csapatában, az ott eltöltött idõ hatása meglátszik a totális futball kultúrájában, ami soha nem hagyta el õt.

 

Rövid amszterdami pályafutása után átköltözött a határ túloldalára és a Royal Antwerpnél négy évet töltött, majd visszatért Hollandiába, rövid ideig a Telstar-nál, majd nyolc éven át a Sparta Rotterdamnál játszott, pályafutását pedig az AZ-nél eltöltött kis idõvel zárta.

 

Játékoskarrierje után van Gaal az AZ-nél maradt, ott kezdte edzõi karrierjét, ahol a folyékony labdajáratás jellemzõi, a tehetséges fiataloknak adott esély és a ravasz taktika során minden részletre kiterjedõ figyelem nagy hatással volt rá egészen a legmagasabb szintig.

 

Miután elhagyta a klubot, edzõi tanulmányait a legendás Ajax menedzser, Leo Beenhakker alatt folytatta, akit végül 1991-ben váltott az amszterdami klub élén. A klub sikerei megcsappantak az 1970-es évek sikertörténete óta, ám van Gaal egymás után három bajnoki címet, valamint egy UEFA-kupát gyûjtött be a gárdával. De még ennél is fontosabb, hogy több mint húsz év után az Ajax ismét megnyerte a legrangosabb - immár Bajnokok Ligája néven futó - európai kupasorozatot.

 

Az akkori csapat, melyben olyanok játszottak, mint a késõbbi United-kapus Edwin van der Sar, a de Boer-fivérek, Frank Rijkaard, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Marc Overmars és Patrick Kluivert, a bécsi döntõben az AC Milant gyõzte le, van Gaal számára pedig elkerülhetetlenné vált, hogy Európa több topcsapatával is szóba hozzák. Végül 1997-ben Bobby Robsont váltotta a Barcelonánál, ahol olyan stábot örökölt, melyben Jose Mourinho is szerepelt. A katalánokkal elsõ évében bajnoki címet tudott nyerni, amit a következõ szezonban meg is védett.

 

Van Gaal négyszer találkozott a Manchester Uniteddel, elõször a Barcelona menedzsereként szerepelt a Vörös Ördögök ellen, amikor 3-3-as döntetlent ért el a katalánokkal az Old Traffordon. Ekkor debütált nemzetközi porondon az akkor 18 esztendõs Xavi. És ki szerezte az elsõ gólt azon a találkozón? Ryan Giggs!

 

 

A Barca után a holland nemzeti csapat irányítása, majd ismét a katalán klub vezetése következett, és azután, hogy egy rövid ideig az Ajax technikai igazgatói posztját töltötte be, visszatért az AZ Alkmaarhoz, amit 2009-ben holland bajnoki címig vezetett.

 

A drámai siker azt jelentette, hogy a Bayern München lecsapott rá, van Gaal pedig az elsõ holland edzõ lett, aki megnyerte a Bundesligát. Pályafutása során másodszor ért el csapatával a bajnoki címig bemutatkozó szezonjában és a United szurkolói remélik, ez harmadik alkalommal is sikerülni fog neki.

 

2010-ben jött a második BL-döntõje, ám a korábbi segítõje, Jose Mourinho vezette Inter megállította õt és csapatát. A Bayerntõl való távozást követõen ismét a holland válogatott élére került és sikeresen kivezette az Oranjét a 2014-es világbajnokságra. Brazília után lezárul számára az a korszak és sikeres pályafutásának egy új fejezete kezdõdik Manchesterben.

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!