Van Gaal vajon a saját eszén is képes lenne túljárni?

És vajon honnan tudták a Manchester Unitednél, hogy a holland tréner lesz a 2014-es labdarúgó világbajnokság legfurfangosabb, legcsavarosabb eszû stratégája?


Nem tudni, kié volt az ötlet, de kétségtelen, hogy  pont egy ilyen karakterre van most szükség a Vörös Ördögök háza táján, az elmúlt szezon mélyrepülését követõen.

 
Bár van Gaal már bizonyított több alkalommal a nemzetközi színtéren, de talán kicsit másképpen néz rá a közvélemény, mióta a United menedzsere lett. Nagy beszédtéma szakértõi körökben, hogy vajon megállja-e a helyét az Old Traffordon. Gyakori érvek mellette: a fiatalokba vetett hit, a fegyelem, a határozottság és elszántság, de nézzük mit láthattunk tõle eddig, a saját szemünkkel a vb-n.
 
 
Menetelése Braziliában, eléggé biztató a jelekkel szolgál.
 
A holland válogatott ugyanis fantasztikus teljesítménnyel robbant be, nem csak legyõzték a címvédõ spanyolokat, de 5-1-es zakót raktak Xaviék vállára. Van Gaal a 4-3-3 helyett, egy furcsa 3-5-2-es felállással vágott neki a meccsnek, amely alkalomadtán 5-3-2-vé alakult. Ez persze még nem a 'Totális futball', de bevált.  Strootman sérülése miatt, Louis van Gaal több mint fél éve kísérletezik a helyes hadrend megtalálásával. Úgy látszik most sikerült neki, és feltehetõen a spanyolok minden gyengeségét szem elõtt tartva, jól megtervezve, "elõre megfontolt szándékkal" használta is azt. 
 
Tehát az elsõ biztató jel, ami jól jön majd az Old Traffordon is, hogy nem ragaszkodik mereven egy bevált taktikához, nem fél változtatni és az ellenfél gyengeségeit is figyelembe véve választja meg stratégiáját.
 
Majd jöttek az ausztrálok, akiktõl úgy gondolták nincs sok félnivalójuk. Az elsõ negyedórában nem igen törték össze magukat a hollandok, látszott hogy lazán álltak a meccshez, de a végére ugyancsak össze kellett szedniük magukat a gyõzelem érdekében. Van Gaalnak gyorsan kellett döntenie. Egy jó csere, egy gyors taktikai váltás és megszerezték második gyõzelmüket is a narancssárgák. Úgy tûnik a rögtönzés is megy a hollandnak. A második biztató jel: képes gyorsan, az adott helyzetnek megfelelõen hadicselt váltani.
 
Chile ellen a tét, már a brazilok elkerülése volt, amit a holland trénernek "Supervan Persie" nélkül kellett megoldania. Bár Robbenéknek elég lett volna egy döntetlen is, hogy csoportelsõként jussanak tovább, de a csereként beálló Depay bebiztosította a házigazdák elkerülését. A harmadik biztató jel arról árulkodik, hogy nem dõl össze a világ, ha egy topjátékost kell nélkülöznie.
 
Majd Louis Van Gaal, akinek szinte mindig van valami terve, Mexikóval az elsõ hatvan percben nem igazán boldogult. A játék nemcsak eredménytelen volt, de teljesen ötlettelen is. Aztán mégis, mire a végére értünk, az internet már Van Gaal taktikai húzásával volt tele. Aki a legjobb pillanatban lépte meg, hogy levette a pályáról Van Persie-t, és beküldte az állást megfordító Huntelaart. A negyedik biztató jel, ami nagyon elfér majd a Vörös Ördögök irányítása alatt: nem fél lehozni egy topjátékost sem, ha valami váratlannal akartja meglepni az ellent.
 
A fentieken kívül megtudhattuk azt is a holland trénerrõl, hogy edzésmódszereiben szívesen alkalmazza a legújabb technikákat. A világbajnokságra készülve ugyanis a legújabb fejlesztésû Oculus Rift virtuális headsetet húzta fiai fejére, hogy minél pontosabban gyakorolják be a különbözõ helyzeteket és a taktikai utasításokat. (Lehet Van Persie is innen merített repülõ fejeséhez?)  
 
Ahogy mondani szokás, minden nagy klubnál eljön idõnként egy mélypont. Remélhetõleg az Old Traffordon a tavalyi szezon volt az, és Van Gaal lendületével vissza áll a természet rendje, újra csúcson lesz a United.
 
Források: si.com, goal.com,444.hu


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!