Zseni, vagy õrült?

Vajon a természet ajándékba adja a zsenialitást, vagy mindenért benyújtja a számlát?


Sokak szerint Van Gaal észjárása kiismerhetetlen, a reakciói kiszámíthatatlanok, módszerei vitathatók, pályafutása hatalmas sikerekkel és csalódásokkal tarkított, egy igazi megosztó személyiség, csak imádni vagy utálni lehet, de zsenialitása vitathatatlan.

 
Ahhoz, hogy megértsük e csavaros elme járását, vissza kell mennünk a kezdetekhez.
 
Louis van Gaal kilencgyermekes katolikus családban nõtt fel, és már hatévesen csapatot verbuvált a szomszéd gyerekekbõl, melyet természetesen õ vezényelt. Apját tizenegy évesen veszítette el, édesanyja viszont szigorú, vallásos felfogásban nevelte tovább gyermekeit. A fegyelem és a tisztelet nagy szerepet játszott a holland kamasz életében. Nem követte a divatot, nem növesztett hosszú hajat és nem járt farmerban.
 
 
Szigorú neveltetése a késõbbiekben is alapvetõen meghatározta karakterét. Lányai a mai napig magázzák, és azt a játékost, aki nem ül egyenesen a menzán az asztalnál, saját kezével egyengeti ki.
 
Az Ajaxba jelentkezett, de az Antwerpenhez került kölcsönbe, majd visszatért Hollandiába a Telstarhoz, legtovább viszont a Sparta Rotterdamnál játszott félprofi játékosként. Közben pedig testnevelõtanár is volt, és tanulási problémákkal küzdõ gyerekekkel foglalkozott. Imádta munkáját, a diákok meg õt imádták. Sokan nem hinnék,  a szigorú tekintet mögött, milyen érzõ lélek rejtõzik. Remekül bánik a fiatalokkal, legjobban velük érti meg magát.
 
A Sparta után az AZ Alkmaarnál fejezte be játékoskarrierjét, és itt kezdett másodedzõként dolgozni, majd Leo Beenhakker mellett folytatta az Ajaxnál, aztán a Real Madridhoz távozó menedzser helyére lépett. 
 
Nem ragaszkodik ahhoz, hogy csapata fiatalokból álljon, de többször került olyan helyzetbe, hogy kevés pénzbõl kellett gazdálkodnia, és mivel szívesen merít az ifik közzül, a Barcelonában Puyolt, Xavit és Iniestát, a Bayernben pedig Müllert, Badstubert és Alabát építette be az elsõ csapatba. De attól sem riadt vissza, ha csikókat kellett befognia a legnagyobb csapatok ellen.
 
"Ha egy fiatal játékos meg tudja csinálni azt, amit kérek, egy tapasztal sztár pedig nem,  nem fogok azon gondolkozni, melyikük kezdjen."  
 
Például a BL-gyõztes Ajax átlagéletkora 23 év volt, de csak azért nem alacsonyabb még ennél is, mert a harminc évet már betöltött Rijkaard és Blind fölhúzták az átlagot. Fontosnak tarja az utánpótlás nevelést, nagy figyelmet fordít a legfiatalabb korosztályokra is.
 
 
 
"Imádok fiatalokkal dolgozni. Nem kell felesleges köröket futni, elmondom mit szeretnék, õk pedig minden vita nélkül teszik a dolgukat."
 
Persze a rutinosabb játékosokkal is remekül megérti magát, ha azok elég nyitottak és képesek egy hullámhosszra kerülni vele. Viszont vannak, akik célratörõ, egyenes és szókimondó stílusát, arroganciaként élik meg. Egy biztos, a vitát nem tûri és képes a legnagyobb sztároktól is szívfájdalom nélkül megválni, ha nem követik az utasításait.
 
Mivel kívülrõl sokszor csak a diktátori énjét lehet látni, talán nehéz elhinni róla,  milyen fontosak számára az õszinte emberi kapcsolatok. Amilyen arrogáns tud lenni, éppen olyan közvetlen, jó kedélyû és figyelmes azokkal, akikkel jól kijön. Például a játékosok feleségeinek születésnapját sosem felejti el, sõt a gyerekeik nevét is fejbõl tudja.
 
Az Ajaxnál elsõ szezonjában megnyerte az UEFA-kupát, de a bajnoki címére három évet kellett várnia, amit rögtön követett másik kettõ is, és közben a Bajnokok Ligája-gyõzelem, 1995-ben Fabio Capello Milanja ellen, amely egy évvel azelõtt szedte szét a Cruyff féle Barcelonát. 
 
Közben senki sem tudta, hogy hasnyálmirigy-rákban szenvedõ feleségét ápolja, és amikor 1994-ben elhunyt Fernanda, két lányuk, Brenda és Renate nevelése is Van Gaalra maradt. A korábban rendszeresen templomba járó tréner változtatott életszemléletén, hátat fordított hitének, mondván: semmi köze egy olyan Istenhez, aki ilyen szenvedésnek tette ki kedvesét.
 
Rajmond Verheijen holland erõnléti edzõ a tragédiával kapcsolatban a következõket mondta: "Ez a legfõbb jellemzõje egy igazán profi vezetõnek. Van Gaal a legnagyobb fájdalmat élte át, amit ember átélhet, és mégis képes volt a munkájára koncentrálni. Azt hiszem ekkor került a legszorosabb kapcsolatba a játékosokkal. Láttuk, milyen szenvedésen megy keresztül a felesége elvesztése miatt, de mégis végig ott volt a srácok mellett, amikor szükségünk volt rá." 
 
Ahogy a nagy közönség körében, úgy az irányítása alatt lévõ játékosok között is igen megosztó a holland tréner. Azokkal a futballistákkal, akik hajlandóak feltétel nélkül alávetni magukat az elképzeléseinek, megértõ apaként bánik és a bajban is mindig számíthatnak rá, de nem tûr ellentmondást és ha valaki megpróbál felülkerekedni rajta, annak hamar a talpára köti az útilaput. 
 
Ha pedig támadás éri, a legextrémebb válaszoktól sem riad vissza. Utálja a sajtót, utálja az alaptalan spekulációikat, a szenzációhajhász pletykákat. Gyakran kíméletlenül leteremti a riportereket, és egy pillanat alatt elhagyja a stúdiót, ha megsértik kicsinek nem éppen nevezhetõ egóját.
 
 
Bõven lehetne szemezgetni aranyköpéseibõl is, például egy sajtótalálkozón a riporter nem értette a holland tréner válaszát, mire van Gaal élõadásban a következõt kérdezte tõle: "Most én vagyok ennyire okos, vagy te vagy ennyire hülye?"  
 
Nem áll tõle távol az sem, hogy a pálya szélén felülbírálja a játékvezetõt, vagy odamondja a magáét a FIFA-nak, UEFA-nak.
 
 
Mindenesetre Van Gaal hirtelen haragú oldala nagy valószínûséggel rengeteg mulatságos és izgalmas jelenetet tartogat még a Manchester United sajtótájékoztatóira  is.
 
Nagyképûnek tûnõ kijelentéseirõl pedig azt mondják, akik közel állnak hozzá, hogy nem gondolja mindig komolyan, amit magáról mond, csak szereti cukkolni az ellenfeleit, riválisait és kritizálóit.
 
Visszatérve pályafutására, Van Gaal sikereit sokan a Cruyff által lehelyezett alapoknak tulajdonítják, persze õ ezt kikérné magának. Pedig tény, hogy Cruyff vezette be az Ajaxnál a nyolcvanas években azt a 3-4-3/4-3-3-at, amelyben a három mozgékony védõ elõtt, gyémánt alakban áll fel a középpálya, az ellenfél védelmét pedig a csatársorban lévõ vonal-szélsõk húzzák szét.
 
 
Van Gaal viszont azt vallja, a futballfilozófia az elsõdleges, míg a taktika csak másodlagos helyet foglal el. 
 
"A futballfilozófia több, mint hideg taktika. A felállás sok mindentõl függ. Alkalmazkodnia kell az ellenfélhez, a bajnoksághoz és az adott játékosállományhoz. Tehát egy mindig változó rugalmas dolog. Például 4-3-3-ban játszottunk az Ajaxnál, 2-3-2-3-ban a Barcelonánál, 4-4-2-ben az AZ-nál. A filozófiám viszont mindig ugyanaz marad, kreatív, technikás támadójáték, amiben a taktika kulcsfontosságú, a megvalósításához pedig olyan játékosok kellenek, akik megértik a pályán betöltendõ szerepüket, és maximálisan el is tudják látni azt."
 
Van Gaal mélyen hisz  filozófiájában, módszereiben, alapelveiben, de legfõképp saját magában és az irányítása alatt lévõ csapatban. Nem csak magával, de játékosaival is el tudja hitetni, hogy õk a legjobbak. 
 
"Nem vagyok az a fajta edzõ, aki ha nem sikerül elsõre egy játékossal, megy és ész nélkül vásárol egy másikat, azért lettem tréner, hogy megtanítsam nekik azt, amit elvárok tõlük."
 
Ha megnézzük edzõi karrierjét, sok hasonlóságot fedezhetünk fel van Gaal és Cruyff munkájában. Ugyanazok a klubok (Ajax, Barcelona) és ugyanaz a játékrendszer. Már csak a világbajnoki cím és a Premier League siker hiányzik a holland repertoárjából, hogy utolérje örök riválisát.  
 
Most a vb aranyról kis híján, de lecsúszott, viszont az elmúlt szezonban gyakran hangoztatta, hogy szívesen dolgozna angol csapattal. Egyes vélemények szerint azért nem írt alá a Tottenhamhez, mert Moyes bukására várt. Nyílt titok volt, hogy vágyott a United karmesteri pálcájára, fõleg azok után, hogy 2002-ben Fergie elhúzta elõtte a mézesmadzagot, de a skót edzõpápa aztán meggondolta magát, így Van Gaalnak még 12 évet kellett várnia Sir Alex trónjára. Most pedig, hogy végre megkapta, remélhetõleg nem mulasztja el a lehetõséget, hogy a Premier League-ben is begyûjtsön jó néhány trófeát. 
 
 
És, hogy zseni vagy örült? Kicsit mélyebben a dolgok mögé nézve, talán mindkettõ. A természet ugyanis mindenért benyújtja a számlát. Van Gaal zsenialitásának ára az örült megszállottság, a kitartó, kemény munka és az önfeláldozás.  
 

Források: huffingtonpost.co.uk,independent.co.uk,theguardian.com,telegraph.co.uk,manchestereveningnews.co.uk, thefightingcock.co.uk,livelifeunited.com, firstpost.com,strettynews.com

 
Welcome to Manchester United Mr.Van Gaal!


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!