Beckham után is van élet a Galaxisban

A Manchester United magyar idõ szerint csütörtökön, hajnali 5 órakor barátságos mérkõzést játszik a négyszeres MLS-bajnok Los Angeles Galaxy ellen, a kaliforniai Rose Bowl Stadionban.


Két hónap szünet után újra United-meccset nézhetünk, ráadásul beindul a nagyüzem, hiszen sorra jönnek a felkészülési találkozók. A sort az LA Galaxy elleni összecsapás nyitja, melynek nyertese megnyeri a Chevrolet Cup trófeáját. 

 

A magyar drukkerek talán keveset tudnak a csütörtöki ellenfélrõl, épp ezért felkértük az ország legnagyobb, amerikai labdarúgással foglalkozó oldalát, a Jenkifocit, meséljen nekünk, mit lehet tudni a Galaxyról. A Jenkifoci fõszerkesztõjének átfogó írását olvashatjátok:

 

Az amerikai klubot szoros szálak kötik az angol együtteshez, hiszen a Unitedben nevelkedett és vált világhírû játékossá a Galaxy és az MLS történetének legnagyobb sztárja, David Beckham!

 

Beckham rengeteget adott az amerikai labdarúgásnak. Népszerûsége vonzotta a befektetõket, a reklámozókat és a nézõket is. Az angol középpályás 2007-ben szerzõdött a Galaxy-ba. Akkor a liga csak 13 csapatot számlált. Ma már 19-en vannak és három új klub csatlakozása már biztos (Orlando, New York City, Atlanta), Beckham pedig tulajdonosként saját csapat indítását is tervezi Miamiban. 

 

 

A meccsek átlagos nézõszáma Beckham 2007-es érkezésekor 15504 fõ volt. Ezzel szemben az átlagnézõszám ma már 18700 fõ, amivel a világ hetedik legnézettebb bajnoksága az MLS. Az elõzõ fordulóban a Seattle-Portland rangadóra 64 ezer nézõ látogatott ki, néhány hete a San Jose-Los Angeles Galaxy meccsen pedig 50 ezren voltak.

 

Az utóbbi években hat új, kifejezetten labdarúgásra optimalizált stadion épült Amerikában. Egy friss felmérés pedig kimutatta: a 12-24 évesek között az labdarúgás a második legnépszerûbb sport. Tehát a Beckham-korszak elhozta a Kánaánt az amerikai labdarúgásnak...és nagynehezen a Galaxy szurkolóinak is. Az angol játékos hatéves ciklusa ugyan döcögõsen indult a pályán, de a sikertelen elsõ két évet követõen 2009-ben már összejött a Nagydöntõ a csapatnak, majd 2011-ben és 2012-ben már a bajnoki címet is bezsebelték.

 

"Húsz év múlva, amikor MLS történetét elemezzük, még mindig David Beckhamrõl fogunk beszélni. Mint arról a valakirõl, aki segített minket egy következõ szintre lépni" - mondta Beckham utolsó amerikai meccse után Bruce Arena, a Los Angeles Galaxy vezetõedzõje. "Fenomenális volt a hatása. Mind a pályán, mind azon kívül" - jelentette ki a szakember.

 

Becks távozása után sem omlott össze a liga és a Galaxy sem. A csapat átlagnézõszámban ugyan elveszített nagyjából 800 nézõt, de így is több, mint 22 ezren látogatnak ki a stadionba minden héten. Játékban sem mutatkozott drasztikus hanyatlás. Noha 2013-ban a bajnoki címvédés már nem jött össze a Galaxy-nak, de a rájátszásba így is bejutottak, ahol csak a késõbbi döntõs Real Salt Lake tudta megállítani õket. Közben pedig a CONCACAF Bajnokok Ligájában is az elõdöntõig meneteltek.

 

 

Azaz a színvonal jelentõs mértékben nem esett vissza. Ezt idén, 2014-ben is tapasztalhatjuk: a Galaxy 17 forduló alatt csupán 4 vereséget szenvedett el, igazán kedvezõ pozícióban vannak a rájátszásért vívott küzdelemben. Jelenleg a Nyugati Fõcsoport 4. helyén tanyáznak. Védelmük különösen összeállt, õk kapták a legkevesebb gólt az egész mezõnyben.

 

AZ EDZÕ: A csapatot immáron 6 éve irányítja Bruce Arena, az amerikai labdarúgás edzõpápája. Az óriási szaktekintélynek számító, 62 éves tréner karrierje során két különbözõ csapattal összesen négy MLS-bajnoki címet és egy kupát nyert. Közben háromszor választották az év legjobb edzõjének. Az amerikai válogatott szövetségi kapitányaként 2002-ben vb-negyeddöntõig vezette a jenkiket.

 

 

A TAKTIKA: Arena idén legtöbbször 4-4-2-es felállásban küldte pályára csapatát, a középpályán pedig gyémánt-formációt alkalmazott. A gyémánt csúcsán jellemzõen a vb-rõl lemaradt, 156-szoros amerikai válogatott Landon Donovan helyezkedett el. Donovan 32 évesen már nem olyan lendületes, mint fiatal korában, de helyezkedésével és pontos labdáival még mindig igazolja klasszisát. 

 

 

A gyémánt "talapzatában" a brazil Juninhót találjuk. A védekezõ középpályás a Galaxy egyik legfontosabb láncszeme, összekötõ kapocs a védelem és a támadósor között. Ezt a feladatot pedig rendkívül precízen látja el, az egész MLS-ben az õ passzpontossági mutatója a második legmagasabb (89 %).

 

 

A gólokért a Robbie Keane-Gyasi Zardes páros felel. Keane képviseli az európai rutint és a klasszis színvonalat, a fiatal amerikai Zardes pedig a lendületet és az atletikusságot. 

 

A KULCSJÁTÉKOS: Robbie Keane. Az ír válogatott történetének válogatottsági- és gólrekordere a Galaxy legfontosabb játékosa. Idén 16 mérkõzésen 10 gólt lõtt és 4 gólpasszt is adott. Teljes amerikai karrierje során 71 alapszakasz meccsen 44-szer volt eredményes és 27 alkalommal osztott ki asszisztot. Ilyen mutatók mellett nem kell magyarázni, hogy mennyire meghatározó eleme a Bruce Arena által megálmodott gépezetnek. Keane 34 éves kora ellenére még mindig nagyon agilis játékos, a kaput eltaláló lövések tekintetében bronzérmes helyen áll az idei szezonban.

 

 

A FIATAL CSILLAG: Gyasi Zardes. A 22 éves amerikai támadó a Galaxy saját nevelésû játékosa, a jövõ egyik nagy ígérete. Hihetetlen gyorsasága és kiszámíthatatlan mozgása alapján leginkább a manchesteri Danny Welbeckhez szokták hasonlítani. Hirtelen ritmusváltásaival könnyedén meg szokta zavarni az ellenfél védõit, szélrõl történõ lendületes beindulásait pedig ritkán tudják lekövetni. Ráadásul önbizalom terén sem áll rosszul. Profi szerzõdésének aláírásakor így nyilatkozott a sajtó képviselõinek: "Amikor meglátjátok, mit tudok, el fogjátok dobni az agyatokat!"

 

 

A VÉDELEM OSZLOPA: Omar Gonzalez. A 25 éves amerikai labdarúgó az elmúlt években az MLS egyik legjobb védõjátékosa volt. Kulcsszerepe volt a Beckham-érában begyûjtött két bajnoki címben. 2009-ben az év újonca volt, 2011-ben az év védõjének választották, 2012-ben pedig az MLS-döntõ legjobb játékosának. Háromszor volt az év csapatának tagja. "Gonzo" a védekezés mellett a támadásokból is kiveszi a részét, kiváló fejjátéka miatt szögleteknél kifejezetten gólveszélyesnek számít. Ezek után nem meglepõ, hogy 2012-ben kis híján Európába igazolt. A német Nürnberg kölcsönszerzõdéssel szerezte meg játékjogát, a kontraktus vásárlási opcióval volt kiegészítve. Gonzalez azonban az egyik edzésen szalagszakadást szenvedett.  Ám a dallasi születésû középhátvéd felépült a komoly sérülésbõl és kiemelkedõ teljesítményének köszönhetõen 2013-ra az amerikai válogatott keret állandó tagja lett. Idén a világbajnokságon is ott volt. Mi több, a németek ellen egészen kiválóan játszott. A torna utolsó meccsén egy kisebb bokasérülést szenvedett, de néhány napja már újrakezdte az edzéseket.

 

 

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik a Jenkifocinak és annak fõszerkesztõjének!

 

Ha érdekel az amerikai labdarúgás, akkor látogass el a Jenkifoci oldalára vagy a Jenkifoci Facebook oldalra, ahol rengeteget megtudhatsz az Egyesült Államokban rendkívüli módon fejlõdõ sportágról.

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!