Örömjáték

Az elmúlt szezonban csak a szezon végén, akkor is csak ritkán láthattunk olyan játékot, amelyre méltán mondhatjuk: örömjáték. A következõ szezonban remélem vége a vegetálásnak és nem csak a biztos minimumot akarjuk majd teljesíteni, hanem a srácok játék formájában valamit vissza is adnak majd azoknak a tízezreknek, akik fizetnek a jegyért és azoknak a millióknak akik a tv elõtt szurkolnak.

Bonyolult játék a modern kori foci. A védelmek erõsek, a támadósorok pedig veszedelmesek. Bárhol, de Angliában különösen igaz, hogy bárki meglephet bárkit. A kultúrához hozzátartozik, hogy amíg tart a meccs, addíg küzd mindenki még ha lehetetlen is a küldetés. Ezt értékelik a szurkolók. Ezt értékeljük mindannyian.
 
Azonban a szurkolók zöme másra is vágyik.
 
A focit gólra játsszák. A fociban az eredményesség az elsõ. Ez mind igaz, de ha olyan csapatról beszélünk, mint a Manchester United, akkor nem lehetünk elégedettek azzal, ha kimegyünk a pályára, focizunk 10 percet, rúgunk egy gólt majd beállunk alibifocizni. Persze nem lehet minden meccsen fullgázon tolni a játékot egész szezonban, de hogy meccsenként a játékunk döntõ többségének, fölényesnek és látványosnak kéne lenni, az holt biztos. A szurkolók nem azért ülnek le a tv elé és nem azért veszik meg a jegyet, hogy alibizást és taktikázást lássanak, hanem a focit, a küzdelmet, a csatát akarják élvezni, és itt a foci szó alatt a nagybetûs, felszabadult játékot értem.
 
A 3 éve elment aranylabdás játékosunk idejében érthetetlen módon tudtunk szép játékot produkálni és itt nem arra gondolok, hogy Ronaldo hogy játszott, hanem ha a meccseket Ronaldo játékát nem nézve vizsgáljuk akkor láthatjuk, hogy a középpályás sorunk és a védelem két oldala is sokkal szebben játszott. Mertünk elõre menni, mertünk meghúzni pár cselt, mertük bepasszolni a labdát. Fociztunk.
 
Mi történt? Kivált egy igazán komoly láncszem, aki a támadások befejezõ szakaszában vett részt. Na és? Minden más szinte változatlan maradt. Miért nem tudunk úgy játszani? Ha megkapná a megfelelõ labdákat, akkor Rooney, Berba, Hernandez ugyanúgy be tudná lõni a gólokat ahogy Ronaldo tette. Egyszerûen felfoghatatlan, miért kellett átállni a csapat számára idegen taktikára és játékra. Ami igazán nagy probléma, hogy a játékosaink ezt az idegen játékot nem tudják játszani és ami még nagyobb probléma, hogy nem is élvezik a játékot, ami egyenes ágon vezet a bukáshoz.
 
Mit várok el a következõ szezontól?
 
 

 
 
A mindenki által kedvelt 4-4-2-es taktika az elmúlt évszázadban fõként arról szólt, hogy a két szélsõ kp támad, a két belsõ védekezik. Persze volt kivétel, de ez volt a jellemzõ. Na ezt kéne sürgõsen elfelejteni, mert véleményem szerint rendkívül elavult taktika. Helyette támadjon inkább mindkét szélsõ, az eddigiekhez szokottan vagy kifelé vagy befelé induljanak el, helyzettõl függõen. A védõk feladata továbbra is változatlan maradjon. Az úgy jó ahogy van. A csatárok szabadon mozoghassanak és nincs megtiltva pl Rooneynak sem, hogy támadásnál jöjjön vissza, de ne kelljen annyira visszalépni, mert akkor a kapu elõtt a helyzetben nem kettõ, hanem csak egy csatárunk lesz, mert a másik folyton hátul kolbászol és nem fog felérni. Ez a tipikus lecke: a labda gyorsabb nálad. Tehát lehet de csak ésszel, mert a csatárnak a támadás az elsõszámú feladata. Fontosnak tartom még, hogy közel legyenek egymáshoz a támadók, mert csak így tudnak szép kombinációkban passzolgatni. Ha nagy távolságok vannak köztük, akkor nem lesz összjáték csak eszetlen ívelgetés. 
 
Amit pedig a legfontosabbnak tartok kiemelni, és a kreativitás plussz a csatárok játékszervezése szempontjából döntõ fontosságú, hogy a belsõ kp-n mit mûvel a két kolléga. Támadásépítésnél legalább az egyik játékos támadjon, lépjen elõre, ossza a labdákat, gondolkozzon, egy szóval tegye azt amit egy nem torz taktikában a feladata: IRÁNYÍTSON!!
 
A másik kp pedig helyzettõl függõen vagy vele tart egy darabig, vagy marad és védekezik. Ellenfél és játékfüggõ, de könyörgöm ha nem lesz aki irányítson, akkor a következõ szezonban még ennyire sem lesz szép a játékunk és valószínûleg ennyire sem leszünk eredményesek.
 
Annyi tehát a kívánságom a következõ szezonra, hogy ha már ilyen kíváló játékosaink vannak akkor legalább hadd mutassák meg mit tudnak és ne kelljen kvázi lánccal a lábukon játsszani, mert úgy nem leszünk sikeresek. 
 
Védekezni tud a csapat. Mutassuk meg végre milyen az a Manchester United, amely rettegésben tudja tartani Európát.
Nem kérek semmi mást csak annyit, hogy focizzunk.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!