A változás nyara számokban, USA túra üzleti jelentõsége

Történelmi. Szomorú. Izgalmas. Ilyen ez a mostani idõszak.

Történelmi, mert 19 angol bajnoki cím az 19 angol bajnoki cím. Szomorú, de nem az elvesztett Bajnokok Ligája döntõ miatt, fogja még United játékos magasba emelni azt a serleget, hanem azért mert legendák vonultak vissza, saját nevelések távoztak és Owen Hargreavest is nagyon sajnálja az ember. Hihetetlen mennyiségû tapasztalattal és trófeával rendelkeznek ezek a játékosok. Izgalmas, mert újabb fiatalok érkeztek más klubokból illetve kölcsönbõl vissza, új kihívások, Fergie a jó ég tudja élete hányadik csapatát építi ismét.
 
Eddigi játékosmozgás és az anyagi hatásuk:
 
In: De Gea, A. Young, Jones + a kölcsönbõl visszatértek és érkezhet pár fiatal az akadémiai csapatba pl. egy olasz kapus Pierluigi Gollini a Fiorentina ifi csapatából
 
Out: Neville, Scholes, Van der Sar, Hargreaves, O’Shea, Brown (nem semmi névsor) aztán még pár fiatal akik végleg eligazoltak, pl. C. Evans, Dudgeon, Devlin, Ajose + a kölcsönbe kerülõk pl. Bebe, King*, De Laet, Brady, Tunnicliffe, Johnstone, Wootton, R. Brown (õ Wes öccse) és a nem hosszabbító Oliver Gill, aki bár az év tartalék játékosa volt és eddig halasztotta az egyetemet, most a labdát, csukát, edzéseket, meccseket mégis lecseréli közgáz könyvekre, vizsgákra és bulikra. Legfeljebb így nem Vidic utódja lesz, hanem az apjáé. :)
 
*Mivel King júniusban megsérült egy U21-es svéd-norvég meccsen és meg kellett mûteni a térdét, a Borussia Mönchengladbach megvárja az orvosi jelentéseket, hogy mennyit kell kihagynia.
 
Kérdéses: Gibson, Kuszczak sorsa és ki megy kölcsönbe? Fergie szerint Cleverley és Welbeck nem, így pl. Macheda, Diouf, Obertan, Amos esélyes. Norwood, Drinkwater, James kölcsönbe kerülhet. A próbajátékon lévõ brazil Leao-ról is dönteni kell majd. A tartalékoknál többek közt Pogba, Petrucci és a Keane testvérek akikre továbbra is figyelni kell. A legnagyobb kérdés pedig: Érkezik-e Sneijder? 
 
Anyagi oldalról: nagyjából 53 millió fontba került a trió vételára, kb. így: De Gea 19 millió, Jones és Young 17-17. O’Shea-ért 4,5-5 milliót fizetett Bruce, Brownért 1-1,2 milliót, a pár eladott fiatal együtt kb. 1 milliót jelent és a Besiktas fizet a Bebe kölcsönért 1 millió eurót. (875 ezer font)
 
Senki ne lepõdjön meg az alacsony kapott összegeken. Brown 32 éves lesz õsszel, Silvestre is hasonló összegért távozott anno. O’Shea sem fiatal már, újraeladási értékük ezáltal nincs, mindketten szerzõdésük utolsó évében voltak. Valamint a United és a Sunderland között remek a kapcsolat. David Gill nem akart plusz 1-2 millión rúgózni, mert ez nem nagy összeg. A kedvezményes vételárért cserébe a Sunderland ugyanolyan fizetést biztosít a két védõnek, mint amennyit a Unitednél kerestek, azaz ha úgy nézzük a United az õ javukra mondott le a vételárból. Tekintve, hogy 4 éves szerzõdést kötöttek, jó soruk lesz és ahogy Fergie mondta megérdemlik, hogy minden héten focizzanak. Az érdekesebb rész inkább a fizetések terén van. Nyilván ebben a témában lehetetlen pontos adatokkal dolgozni, így a legmegbízhatóbbnak ítélt számokat vettem alapul. 

Távozók heti nettó fizetése fontban:
 
Van der Sar: 80 - 90 ezer
Scholes: 75 ezer
Neville: 75 ezer
Hargreaves: 75 ezer
Brown: 40 - 50 ezer
O’Shea: 40 - 50 ezer*

Heti szinten 385 - 415 ezer font szabadult fel. Éves szinten nettó 20 - 21,6 millió font.
 
*A közhiedelemmel ellentétben nem heti 80 ezret keresett az ír Isten, az kamu. 2010 õszén találta ki a The Sun, hogy O’Shea meghosszabbítja a 2012-ben lejáró szerzõdését és az új alapján megduplázza a fizetését, heti 80 ezret kap. Aztán más lapok is átvették ezt a „hírt”, de attól, mert több szennylap egymásra hivatkozva állít valamit, még nem válik igazzá. A tény az, hogy O’Shea-vel nem hosszabbított a klub, nem kapott új szerzõdést, sem fizetésemelést.
 
Érkezõk heti nettó fizetése fontban:
 
De Gea: 40 - 80 ezer (tudom, nem mindegy…de róla nincs megbízható adat)
Jones: 40 - 45 ezer
A. Young: 80 - 85 ezer

Heti szinten 160 - 210 ezer font. Éves szinten nettó 8,3 - 10,9 millió fontba kerül a trió bére. Használjuk mindkét esetben a nagyobb összegeket, a különbség éves szinten nettó 10,7 millió, kb. ennyi bértömeget spórol meg jelenleg a klub az eddigi nyári változásokkal. Miután leírtam a fenti számokat most leírom, hogy a konkrét számok talán nem is érdekesek, lehet XY heti 5-10 ezerrel többet vagy kevesebbet keres/keresett. Az egész számolgatás lényege, hogy távozók-érkezõk viszonylatban az eddigi bérkeretnek nagyságrendileg a fele még szabadon van. Éppenséggel bõven beleférne egy bizonyos holland középpályás fizetése is, ugye? :)
Akirõl tudjuk rengeteg nyilatkozatból az összes féltõl, hogy valós célpont. Természetesen nyilván a United racionális okokból nem kínálna neki heti nettó 200 ezres fizetést, de egy 150-160 ezres ajánlat simán oké lenne. Én nem vagyok éppen egy „transfer muppet” típus, bár Sneijdert nagyra értékelem, egyik kedvencem, de ha Gill és Fergie nem járnak sikerrel az sem akkora baj. PL fronton már a mostani keret is címvédésre esélyes, BL-ben meg a sajnos túl jó, sosem sérült kulcsemberekkel felálló Barcát lehet Sneijderrel sem vernénk meg, ha megint összefutnánk velük. Kora miatt túl nagy újraeladási értéke már nem lenne, de ha beválik, akkor jól volt elköltve az akármilyen magas összeg, ez nem ügy. (lásd pl. Ferdinand, sokba került és a fizetése is magas, de nagyon megérte)
Ami pedig a vételárat illeti, bár a legalacsonyabb 35 millió fontos pletykált összeg is klubrekord lenne, a magas készpénzállomány miatt nem okozna problémát akár 40 millió kifizetése sem. Lehet elvbõl nem ajánlana a United ennyit, hiszen házon belül is akad pár megoldás pl. Cleverley a mélyvízbe, Anderson szabad szerepben, Rooney-nak nem csak a mezszáma 10-es, játszani is tud 10-es poszton, Ashley Young, Park, Giggs is megoldhatják bizonyos csapatok ellen középen. A pénz megléte csak azt jelenti a lehetõség adott egy Sneijder ajánlatra. És úgy tûnik a nyilatkozatokból, hogy augusztusban Gill és SAF dolgozni fognak egy üzleten. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a már leigazolt trió durván 50 milliós árát csak az idén megtermelt pénz is fedezi, az eddigi bõven 100 millió feletti bankszámla érintetlen. Becslésem szerint De Gea, Jones, Young megvásárlása után (!) most olyan 110-120-130 millió font lehet a kp állomány. Pedig kötvényeket vett vissza a klub, carringtoni fejlesztéseket jelentettek be, szóval nem áll rosszul a United. A pontos összeg majd õsszel derül ki, amikor kiadják a június 30-ig tartó üzleti év hivatalos beszámolóját.
 
A bérekre további hatással vannak a fizetésemelések. Smalling a jó szezon után új szerzõdést kapott, az eddigi heti 20 ezerrõl heti 40 ezerre nõtt a fizetése. Chicharito ugyanígy, csak õ még nem hivatalos, nyár végéig várható. Park szintén hosszabbítás elõtt áll, õ felkerülhet a heti 75 ezres kategóriába. Ezeket az emeléseket nagyjából takarná a Gibson és Kuszczak esetleges távozása által felszabaduló pénz. Fletcher és Carrick 2011 eleji hosszabbítása pénzben nem jelentett jelentõs változást, õk valószínûleg csak egy kis infláció miatti kiigazítást kaptak. Owenrõl pedig tudjuk nem a pénz miatt igazolt a Unitedbe, õ örült a hosszabbításnak is meg az áhított PL aranyérmének.
 
USA túra jelentõsége 
(Boston, Seattle, Portland, Chicago, New York/New Jersey, Washington DC)
 
Lényegében kifejezetten az Aon kérése volt Glazerék felé az újabb amerikai túra. Az egyik állomás, Chicago az Aon székhelye. A DHL számára is fontos a UPS és FedEx által uralt amerikai piacon a terjeszkedés, ezért az alap szponzori megállapodáson felül további pénzt fizetnek a klubnak, így a DHL lett az idei USA túra kiemelt szponzora. Ez látszik a csapatbuszon is, meccsek feliratain, néhány játékos beállt kézbesítõnek is. Ilyenkor dolgozik meg a csapat a pénzéért. Felkészülés Portlandben a Nike edzõközpontjában. Chicagoban Aon események, rendezvények. New Yorkban a játékosok a Hublot karóráit reklámozták egy divatbemutatón. A Barcelona – United meccs közös pontja a Turkish Airlines, mely mindkét klubnak szponzora. És így tovább: Unicef események, focisulik, kérdezz-felelek szurkolói találkozók, új mez bemutatása, szórakozással egybekötött városnézés Seattle-ben, Washingtonban látogatás a Fehér Házba stb. Robson, Irwin, Cole, Neville is elkísérte a csapatot. A lényeg a helyes egyensúly a marketing kötelezettségek és a felkészülés között. Fontos pl. az új igazolások beilleszkedése.
 
Az öt meccsbõl álló túra a New York Times szerint 10 millió dollárt jelent a klubnak. Hála Istennek mindenhol teltház fogadja a csapatot. Érdekességként a Real Madrid – Chivas meccset San Diegoban a 77 ezres stadionban csak 38 ezren nézték meg. Az említett összeg csak a közvetlen bevétel a meccsekbõl. Haknival máshol is lehet pénzt keresni, pl. egy albán milliárdos szereti idõnként meghívni Tiranába hol a Real Madridot, hol az AC Milant, de a United számára nem csak a konkrét meccs bevétele fontos. (idén egyébként a Napoli elnökétõl a United is kapott ilyen ajánlatot, 1 millió euró egy nápolyi meccsért, de ez valószínûleg már nem fog beleférni idõben a szezonkezdésig, esetleg a Community Shield és az elsõ bajnoki között) Ami inkább fontosabb egy ilyen túrán, hogy a meglévõ és lehetséges szponzorok látják mennyire népszerû a United, hány szurkolója van a csapatnak a tengerentúlon is. David Gill és Richard Arnold (a klub kereskedelmi igazgatója) diplomatikusan nyilatkozták, hogy a világ minden része fontos a United számára, de én ehhez hozzátenném: hiába van több szurkoló Ázsiában, Dél-Afrikában, az amerikai piacot sem lehet kihagyni. A fiatalok körében már a soccer (a nõi is) a legnépszerûbb sport, az MLS lassan, de biztosan fejlõdik, a stadionok kiválóak, egyre több cég száll be az üzletbe. Kedvezõ szelek fújnak, Pelé és Cantona nem véletlenül most támasztották fel a sírjából a New York Cosmost. De említhetném a Liverpool leendõ új mezszállítóját is: az amerikai Warrior Sports 2012-tõl évi 25 millió fontot fog fizetni nekik, azaz közel megkétszerezték az elõzõ Adidas szerzõdést. Megéri Amerikában túrázni, nem véletlenül duplázott a United, tavaly után idén is odautaztak. Ázsiának idén csak a PL serleg túrája jutott, Park, Evra, Van der Sar, Ferdinand keresték fel Kínát, Thaiföldet, Malájziát, Indonéziát és Szingapúrt.
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!