2013 üzleti év Q1 jelentés

November 14-én a Manchester United PLC közzétette a 2013-as üzleti év elsõ negyedévének beszámolóját. (július, augusztus, szeptember)

 

 
Meccsnap
13,3%-os növekedés elõzõ évhez képest, köszönhetõen a 9 Old Traffordon rendezett olimpiai mérkõzésnek és tavalyhoz képest volt egy Ligakupa meccs is. Már a szezonkezdés elõtt elkelt mind az 59 ezer bérlet. (prémium székekkel együtt) Az Old Traffordon 8 ezer prémium szék, 155 folyamatosan felújított box, 15 étterem és 4 bár található.

Média
A jelentõs, 37,4%-os csökkenés több dolognak tudható be: Az idei elsõ negyedévre csak egy BL meccs jutott, a tavalyi kettõhöz képest. A 11/12 BL szezonért járó UEFA kifizetés egy része csak a második negyedévben fog megérkezni. Kettõvel kevesebb élõ PL közvetítés tavalyhoz képest. Ezek így összesen 5,6 millió fontos csökkenést eredményeztek, de majd Q2 során nagyrészt jelentkezni fog ez a kimaradás. A valódi veszteség 2,6 millió, amelynek oka a BL bevétel csökkenése. Ugyanis a kifizetésnél már a 11/12 PL szezon tabellája számít, azaz a 2. hely a 10/11 szezonnal szemben, amikor bajnok volt a csapat. Másik tényezõ, hogy a Chelsea megnyerte a BL-t, így az angol market poolból százalékosan többet kapnak az UEFA-tól a többi angol csapathoz képest.

Kereskedelem
A klub történetének rekord Q1 bevételének fõ motorja. 24,3%-os növekedés köszönhetõen a július óta kötött szponzori szerzõdéseknek. Egyetlen negyedév alatt gyakorlatilag 10 új partner. General Motors (Chevrolet) és Bwin az Audi illetve Betfair helyett. A kibõvített carringtoni edzõközpontba orvosi mûszereket szállító Toshiba Medical Systems. Yanmar, ez egy szintén japán cég. Banco Santander, Shinsei Bank és MBNA a Manchester United címeres hitelkártyák kapcsán. Újabb országgal bõvült a telekommunikációs partnerek listája az azerbajdzsáni Bakcell révén. Peter Schmeichel is közremûködött a bejelentésnél Bakuban és a szerzõdés az MUTV jogokra is vonatkozik.
A klub csatornájának közvetítési jogait Japánban a Fuji TV vette meg. Végül szintén egy japán cég, az üdítõitalokat gyártó Kagome. Ez volt az augusztusban megnyitott hongkongi kereskedelmi iroda elsõ üzlete. (New Yorkban is lesz egy)
Az új szponzorok közül 5 japán, a Kagawa hatásról Ed Woodward alelnök beszélt: “Kagawa a játéktudása miatt érkezett. Ugyanakkor nem tagadom, a kereskedelmi irodában az emberek a tenyerüket dörzsölték, hogy Sir Alex egy japán játékost igazol, aki hasznosabb üzletileg mint egy belga játékos.”

 
Két fontos kereskedelmi hír:
2013 februárjában megkezdik a tárgyalásokat a Nike-val az új szerzõdésrõl. (2015-ben jár le a még a régi PLC által kötött 13 éves szerzõdés) 6 hónapos exkluzív tárgyalási joga van a Nike-nak.
2013 júliusától már nem a DHL felirat fog szerepelni a csapat edzõmezén. A klub ugyanis visszavásárolta a jogot a maradék futamidõre. Szokatlan lépés meglévõ szerzõdést felbontani, az ok nyilvánvalóan a United dolgozik egy jelentõsen jobb üzleten. A világrekord Chevrolet mezszponzori szerzõdés fényében úgy értékelték, az edzõmez felülete is többet ér, mint a DHL évi 10 millió fontja.

Bérek
6,6%-os emelkedés, leginkább az alkalmazottak (kereskedelmi csapat, szakmai stáb, adminisztráció stb.) létszámának növekedése miatt. Elõzõ évi 670 helyett 735 fõ. Éves szinten továbbra is kétszámjegyû, 10% körüli növekedés várható. Az EB-n szereplõ válogatott játékosok után az UEFA-tól 1,3 millió fontot kapott a klub. (a játékosokat a klubok fizetik, amíg távol vannak a válogatott torna idejére kompenzációt kapnak a klubok)

Egyéb mûködési kiadás
19,7 millió font, 18%-kal több tavalyhoz képest. Nyári túra költségek (sokkal több utazás), az olimpiai meccsek rendezési költsége és a Ligakupa meccs bevételén osztozni kellett.

Az értékcsökkenés nem valós tétel, a játékosok regisztrációjának amortizációja normális szinten. Kivételes kiadás 3,1 millió font értékben, az augusztusi New York-i IPO tanácsadói díja.

A teljes mûködési kiadás 12,6%-kal nõtt majdnem 75 millió fontra. Távozó játékosok eladási profitja a negyedévre 4,8 millió font. (Berbatov, Park) A mûködési profit gyakorlatilag fele a tavalyi Q1-nek. A nettó pénzügyi költség 36%-kal kevesebb a klubnak kedvezõ font-dollár árfolyamváltozás a dollár alapú kötvények kapcsán, de ez jelenleg nem realizált nyereség, az árfolyam hatása késõbb fog jelentkezni. (2017-ben jár csak le a kötvénytartozás vagy ha elõbb visszafizetik)

A klub tavaly ilyenkorhoz hasonló adózás elõtti veszteséget termelt (6,1 millió), azonban a cégstruktúrában történt átszervezéseknek köszönhetõen 26,5 millió font értékû adójóváírási lehetõség állt rendelkezésre. (a jövõben még kb. 60 millió font) Ezáltal a Q1 végsõ eredménye 20,5 millió fontos profit.

Néhány fõ cash flow adat

33,9 millió fontot termelt a klub a negyedév során. Augusztusi kamatfizetés 24,5 millió, a maradékot majd februárban kell. Ingatlanfejlesztési beruházásra 3,4 milliót adtak ki, ez fõként a carringtoni bõvítést jelenti. Tavaly ez a kiadás 13,8 millió volt, ebbõl 8,1 millió volt a stadion környéki területek stratégiai célú felvásárlása.

Nettó transzfer kiadás 29,5 millió font, ez az összeg Kagawa, Powell vételárát jelenti, valamint Van Persie átigazolási összegének az elsõ részletét. (a United két részletben fizet az Arsenalnak)

IPO bevétel 70,3 millió font, ebbõl 62,6 millió fontot költöttek az adósság törlesztésére. (dollár alapú kötvények visszavásárlása)

A bruttó adósság az elõzõ negyedév végén 2012. június 30-án 436,9 millió font volt. A Q1 végén szeptember 30-án a törlesztés és árfolyamnyereség miatt 359,7 millió font. A klub számláján 52,5 millió font van, így a nettó adósság jelenleg 307,2 millió font.

Éves szinten a bevételt továbbra is 350-360 millió font körül várják. A csapat következõ felkészülési túráján valószínûleg ellátogat Indiába és Ausztráliába is, a tárgyalások zajlanak.

A New York-i tõzsdén a részvényárfolyam továbbra is 13 dollár közelében mozog, ez ugye 1 dollárral a kibocsátási ár alatt van. Ed Woodward errõl: “Nem aggódom a részvény ára miatt. Nagyon magabiztos vagyok a növekedési terveink kapcsán. Amikor bemutattuk a klubot a road show alatt, a befektetõknek tetszett és nekünk megfelelt a 14 dolláros ár. Amivel alelnökként biztosra kell mennem, hogy helyesen kommunikáljunk. Megismertetni a kereskedelmi sikereinket az amerikai sajtóban, az elemzõkkel és a befektetõkkel.”
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!