2013 üzleti év Q2 jelentés

Ez a negyedév 2012 október, november, december idõszakra vonatkozik, ezzel ismert az üzleti év elsõ fele.

 

 
Meccsnap
1 millió fonttal kevesebb bevétel az elõzõ év ugyanezen idõszakához képest, mivel eggyel kevesebb meccset játszott a csapat.

Média
Az emelkedés fõ oka: 2011 õszén csak négy BL meccs esett a 2. negyedévre, 2012 õszén viszont öt.

Kereskedelem
29%-os növekedés a különbözõ új szponzori szerzõdéseknek köszönhetõen. A 35,6 milliós bevétel így adódik össze:
 

 
A klub Q2 bevétele ezek alapján 110,1 millió font lett, ami rekord. Soha ilyen jó 2. negyedév nem volt még. Az összes mûködési kiadás 73,2 millió, ebbõl a bérek 44,2 millió. Az alkalmazottak száma a 2011-es 696 fõ után már 779. További mûködési kiadási elemek, amelyeket a táblázatban nem szerepeltettem: 15,7 milliós egyéb mûködési kiadás, értékcsökkenés 1,8 millió, játékosok regisztrációjának amortizációja* 10,7 millió, és 800 ezer font kivételes kiadás. (IPO tanácsadói díj)
*Az igazolások vételárát elosztják a szerzõdés idõtartamával, pl. egy 20 millióért 5 évre igazolt játékos amortizációs összege évi 4 millió.

A 37 millió feletti mûködési profit és az elõzõ évhez alacsonyabb kamatfizetés 28,4 milliós adózás elõtti profit eredményezett a negyedévre. A jelentés megjegyzi az adóra vonatkozó összegek nem készpénzes tételek, viszont a mérlegben szerepelnie kell. Az 50,2 milliós EBITDA (kamat, adó, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) rekordnak számít.

Néhány fõ cash flow adat

Q2 során a klub 25,4 millió fontnyi készpénzt termelt. Fejlesztési beruházásokra 5,9 millió ment el, ez fõleg Carrington bõvítését takarja. A nettó játékosberuházás, tehát az igazolt/eladott játékosok után fizetendõ/kapott összegek egyenlege 2,4 millió volt. Pénzügyi tevékenységek költsége 1,6 millió. A megtermelt 25,4 millióból levonva ezeket a tételeket, 15,5 millió font maradt a megtermelt pénzbõl. A Q1 záróegyenleg 52,5 milliójához hozzáadjuk ezt a 15,5 milliót, kapunk 68 milliót. Viszont volt 1,4 millió árfolyamveszteség, hiszen a klub által termelt készpénz egy részének forrása dollár, mert a szponzorok abban fizetnek. Így a végsõ egyenleg 66,6 millió font, ennyi szerepelt 2012. dec. 31-én a bankszámlán. Az adósság jelenleg 366,6 millió font. A teljes üzleti évre továbbra is 350-360 millió font bevételt vár a klub.

Hírek a Q1 jelentés óta

Mint ismert, a United megvásárolta Wilfried Zaha játékjogát. A BBC szerint 10 millióba került most, és további 5 millióra lesz jogosult a Crystal Palace adott feltételek teljesülése során.

Új szponzorok

David Gill és Richard Arnold folytatták a különbözõ országokból és iparágakból érkezõ támogatók bejelentését. A török Denizbank 4 éves szerzõdést kötött a United címeres hitelkártyákról, becslés alapján az üzlet értéke évi 1 millió font. Ugyanebben a kategóriában 3 éves szerzõdés a China Construction Bankkal. Ezzel a két bankkal együtt már tíz pénzügyi partnere van a klubnak szerte a világon.
Indonéziából a gumiabroncsgyártó Multistrada 3,5 évre kötelezte el magát a United mellett.
Több 3 éves szponzori szerzõdést is bejelentettek: Japánból a festékgyártó Kansai vállalat, Kínából az üdítõitalokat forgalmazó Wahaha és hosszabbított a klubbal a thaiföldi Singha sörmárka is kb. évi 2 millió font értékben. Az újabb ázsiai szponzorok kapcsán kijelenthetõ, a hongkongi kereskedelmi iroda láthatóan érti a dolgát.

Februárban a Nike-val is megkezdõdtek a tárgyalások, de ez több hónapos folyamat lesz. Viszont konkrét fejlemény van az edzõmez kapcsán. Ahogy a Q1 jelentésben szerepelt, a DHL csak június végéig birtokolja az edzõmez hirdetési felületének jogát, mert a klub visszavette jobb ajánlat reményében. Tehát évi 10 milliónál többet várnak. Most a konferenciahíváson Ed Woodward elmondta, megvan az új edzõmezszponzor egy 8 éves szerzõdés keretében. A cég kérésére a nevet nem árulta el, majd egy szervezett, hivatalos bejelentés alkalmával kiderül.

A szurkolókkal való kapcsolattartáshoz és a szponzori eseményekhez a klub újabb legendát vetett be: Denis Law is hivatalos nagykövet lett.

Nyári túra
 
Ausztráliában kezdõdik Sidney-ben, aztán Japán két helyszínnel Yokohama és Osaka. Kagawa õrületre felkészülni! Japán után Kína következik, egészen pontosan Hongkong. Ezek a hivatalosan bejelentett állomások, korábban volt szó még egy meccsrõl Bangkokban vagy Szingapúrban. Az biztos, Indiába még mindig nem látogat el a csapat és mivel nagy eséllyel a 2014-es túra megint az Egyesült Államokban lesz, az indiaiaknak tovább kell várni. Meccsenként kb. 1-2 millió font a közvetlen bevétel, de a lényeg a szponzorokkal való kapcsolattartás, médiaszereplés és új partnerek szerzése. A felkészülési túra fõszponzora az Aon lesz.

Stratégiai lépés
 
Az MUTV már 100 %-ban a klub tulajdona, miután a Sky részét is megvette a United 5 millió fontért. 1998-ban a klub az ITV-vel és a Sky-jal közösen indította el a csatornát. 2007-ben visszavették az ITV harmadát 3,4 millió fontért és most már az utolsó harmad is a klub kezében van. Az évek során a klub gyûjtött annyi tapasztalatot, hogy nem kell már külsõ TV társaság az üzemeltetéshez. Így a jövõbeli profit csak a klubé és a digitális média terén további bõvülést várnak a jövõben. Jelenleg kb. 60 munkatárs - köztük több korábbi United játékos - dolgozik a csatornánál és 57 országban érhetõ el. (teljes elõfizetési modellben vagy helyi szolgáltatóknak eladott mûsorblokkok révén) Az MUTV online világszerte elérhetõ.

Premier League pénzügyi kontroll
 
A klubok az UEFA Financial Fair Play kapcsán már 2012 májusában gondolkodni kezdtek a PL saját szabályozásán. A karácsony elõtti ülésen még elég messze voltak az elképzelések, a februári ülésen nagy meglepetésre sikerült megegyezni. Két módszert is megszavaztak a tervhez. Az egyik korlátozza a felhalmozható veszteséget, ezt fõleg a United és az Arsenal szorgalmazta, a másik a fizetések növekedésének ütemét igyekszik lassítani. A cél, hogy az új 5 milliárdos 3 éves TV ciklusból származó összegek ne tûnjenek el a transzferpiacon és a játékosok, ügynökök zsebében.

Hogyan fog mûködni a terv?
Egy klub összes vesztesége a 2013 és 2016 közti 3 szezon során nem lehet több 105 millió fontnál. A veszteségek fedezésére a tulajdonosnak kell garanciát adni. Így nem fordulhat elõ ismét pl. a Pompey esete. Természetesen az infrastrukturális és utánpótláshoz kapcsolódó kiadásokat leírhatják a klubok. Amennyiben egy klub túllépi ezt a 3 éves 105 milliós limitet, a liga pontlevonással bünteti.
A fizetések terén 2013/2014 szezonban az 52 milliónál magasabb bérkeretû klubok csak 4 millióval növelhetik a keretet. 2014/2015 során az 56 millió felett fizetõ klubok 8 millióval és 2015/2016 során a 60 milliónál többet kiadó csapatok 12 millióval növelhetik a bérkeretet. Ha képesek rá és akarják, a klubok a meccsnapi és kereskedelmi bevételeikbõl kikerülhetik ezt a limitet. A nagyobb klubok megoldják a szponzori bevételekbõl, elvben a PL hasonlóan az UEFA-hoz vizsgálni fogja a tulajdonoshoz és érdekeltségi köréhez tartozó cégek által kínált szponzori szerzõdéseket. Azonban élesben hogyan fog ez mûködni, látva pl. a Man City - Etihad üzletet és a PSG katari szponzorait, jogilag nem hiszem lehet ez ellen tenni bármit is. A kevesebb pénzbõl gazdálkodó csapatok számára pedig alapvetõ érdek a fizetések kontroll alatt tartása, fontos ne legyenek többé 90%-os fizetés-bevétel mutatóval rendelkezõ klubok.

A PL igazgatója Richard Scudamore elmondta mivel mindkét módszerrõl döntöttek, mindegyik klub elérte a maga célját. “Igyekeztünk megtartani az egyensúlyt a nagyobb és kisebb klubok között. A reformmal nem vesszük el a befektetõk kedvét, de megakadályozzuk, hogy rövid idõ alatt szórjanak el százmilliókat.”

A voksolás egyébként a lehetõ legszorosabb volt. A PL alapszabálya szerint 20-ból 14 igen kell bármilyen változtatáshoz. A Reading tartózkodott, így csak 19 klubon múlt a dolog. A hírek szerint a nemmel szavazók: Fulham, West Bromwich Albion, Manchester City, Aston Villa, Swansea City, Southampton. Ez a hat klub semmilyen kontrollt nem akart vagy nem ilyet. 13 másik csapat - beleértve a Chelsea-t is - viszont megszavazta a reformot. Az FA és Hugh Robertson brit sportminiszter is üdvözölte a megegyezést. A terv véglegesítésére a PL szezonvégi gyûlésén kerül sor.

Tõzsdei hírek

A Q1 jelentés óta folyamatosan erõsödött az árfolyam. Két okból. Pozitív hatással volt az újabb szponzorok bejelentése és az MUTV vásárlás illetve a PL pénzügyi kontroll hírének napján is gyors emelkedés történt. Valamint az is segítette az árfolyamot, hogy az IPO-ban résztvevõ Soros család (3,1 millió db részvényt vettek) után újabb nagy hal tartotta vonzónak a MANU papírokat. Az amerikai tõzsdefelügyelet jelentésébõl kiderült: a világ legnagyobb eszközkezelõje, a BlackRock dec. 31-én 14,05 dolláros áron 3,2 millió db részvényt vett. A januári és februári újabb emelkedés után a kb. 45 milliós befektetés már közel 60 milliót ér jelenleg. Szintén ugyanekkor a Lansdowne is vett több mint 5 millió db részvényt. A BAMCO 3,5 millió darabot. A mostani 18 dollár körüli árfolyam összhangban áll az IPO-ban szereplõ bankok korábbi várakozásával. Egyben válasz az 5-10 dollárt emlegetõ kritikus elemzõknek. A Forbes magazin is megjegyezte: “A tõzsdén szereplõ sportcsapatok hagyományosan rossz befektetésnek számítanak. A Manchester United egyelõre felülírja a történelmet.” Az emelkedés azt is jelenti, hogy a United az elsõ sportcsapat, amely átlépte a 3 milliárd dolláros értéket a tõzsdén. Ha eladó lenne, legalább kb. 2,2 milliárd font kellene a megvásárlásához. A Glazer testvérek és a klub szempontjából az IPO utáni 180 napos tilalom lejárt, azaz további részvényeket dobhatnak piacra. Az értékelések pozitívak: Az IPO-ban vezetõ bank, a Jefferies a korábbi 20 dolláros célárfolyamot felemelte 23 dollárra a következõ idõszakra. A visszafogottabb Nomura is módosította a korábbi 13 dolláros célárfolyamot 15-re. Az IPO-ban nem érdekelt Raymond James 20,50 dollárt jelez. Szóval lehet vitatkozni alulértékelt volt a klub, vagy most túlértékelt? A lényeg, a jelenlegi érték azt mutatja Glazerék az elmúlt évek vitái során joggal tartották 2 milliárd fontra a Unitedet.

Összefoglaló

A legfrissebb adatok és trendek (TV és szponzori összegek emelkedése, kiadási oldalon UEFA és PL pénzügyi szabályozás) is alátámasztják a korábbi blogjaimban többször említett remek kilátásokat a jövõre nézve. Emlékeztetõül nagyjából mi várható 2015 üzlet évre: Kb. 500 millió font bevétel, ennek 40 %-a (kb. 200 millió) a kereskedelmi bevétel. Kb. 200 milliós EBITDA, kb. 100 millió adózás utáni profit, 50 millió feletti készpénz, 45% alatti fizetés-bevétel mutató. Egyes feltételek alapján több forgatókönyvet is lehetne számolni, ezek a fenti számok United mércével szokásos teljesítmény alapján hozhatók. (következõ években is folyamatos harc a bajnoki címért, BL-ben legalább negyeddöntõ, 2-3 kör a hazai kupákban)
Az adósság nagy részét képes lesz visszafizetni a klub 2015-re, a maradék kötvénytartozás már tényleg semmilyen problémát nem fog okozni. Más kérdés, a folyamatosan növekvõ profit, csökkenõ adósság és kamat mellett lehetséges, hogy a jövõben elkezdenek osztalékot fizetni.

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!