2013 üzleti év Q3 jelentés

A friss bajnok Manchester United legfrissebb pénzügyi beszámolója.

Ez a negyedév január, február, március adatait mutatja, ezzel ismert a 2013-as üzleti év elsõ 9 hónapja. Köszönhetõen a gyorsan növekvõ kereskedelmi bevételeknek és a csapat szereplésének rekord Q3-ról van szó: 91,7 millió font bevétel.
 

 
 

Meccsnap
34 millió font. Az elõzõ szezonban FA kupa idegenben, otthon mindössze két Európa Liga meccs volt. (Ajax és Bilbao) Idén viszont 4 FA és 1 Bajnokok Ligája meccset rendeztek az Old Traffordon, fõként ezért a növekedés.
 


Média 


21,7 millió font. Itt is látszik, a BL mennyivel jobban fizet az EL-nél. A tavalyi számokra rányomta bélyegét a korai BL búcsú. Igaz, idén sem lehetünk elégedettek, hiszen elképesztõ körülmények között esett ki a csapat a Real Madrid ellenében.
 


Kereskedelem 


36 millió font, 32% növekedés. Elsõsorban a Chevrolet által adott elõlegnek és a negyedév alatt megkötött új szponzori szerzõdéseknek köszönhetõ: két újabb megállapodás United hitelkártyákról, az egyik a dán Ekspres Bank 4 éves szerzõdéssel, a másik a Vietnami Befektetési és Fejlesztési Bank 5 éves megállapodással. A japán Gloops közösségi játékfejlesztõ cég 2 éves szerzõdést kötött a klubbal.
 

 
Bérek
Van Persie és Kagawa leigazolása, a hosszabbítások illetve a hongkongi kereskedelmi iroda bõvítése 25%-kal megnövelte a fizetési kiadást. Ugyanakkor mondhatni van mibõl: a fizetés-bevétel mutató remek 49% és 9 havi szinten pedig 47%. Éves szinten becslésem szerint a 2012-es 162 milliónál kb. 10 millióval lesz több a bérkiadás.

 


Egyéb mûködési költség 


A fent leírt plusz hazai meccsek rendezési költsége okozta az 50%-os emelkedést, de ez normális. United mércével a tavalyi szezon volt gyenge a tavaszi BL hiánya miatt.
 


Mûködési kiadás tehát a bérek és a rendezési költségek alapján 66,7 millió font a negyedévben.
 


Az EBITDA (adózás, kamatfizetés, értékcsökkenés, amortizáció elõtti eredmény) rekordnak számít, soha ilyen erõs Q3 nem volt még, 25 millió font.
 


Az értékcsökkenés, a játékosok regisztrációjának amortizációja* nem térnek el jelentõsen és ezek nem készpénzes tételek. Kivételes pénzügyi költség kivételesen most nem volt. A játékos eladásból származó profit Q3-ra esõ része 2,5 millió font.
 


*Az igazolások vételárát elosztják a szerzõdés idõtartamával, pl. egy 20 millióért 5 évre igazolt játékos amortizációs összege évi 4 millió. A végén a Bosman-szabály miatt a játékos értéke nulla. Ha hosszabbít 2 évvel, akkor újraszámolják az amortizációs összeget, ha a szerzõdése vége elõtt távozik, akkor az a rész kikerül a könyvelésbõl.
 


Mûködési profit (kamat és adó elõtt) 15,2 millió font lett a negyedévben. A nettó pénzügyi finanszírozás Q3-ra esõ része 18,3 millió font, ennek jelentõs része (éves szinten 15,7 millió) egy jelenleg nem valós tétel: nem realizált árfolyamveszteség. Ez azt jelenti a klub adósságának egy része dollár alapú kötvényekben van és az aktuális dollár-font árfolyam befolyásolja ezt az értéket. Mivel a kötvények lejárata csak 2017-ben esedékes, az árfolyam valós készpénzes hatása (nyereség vagy veszteség) csak akkor fog jelentkezni. Jelenleg ez nem ügy, viszont a könyvelésben szerepelnie kell, ezért a mûködési profitból levonva ezt az összeget, a klub papíron mínuszban zárta a harmadik negyedévet adózás elõtt.
 
Adózás utáni profitot nézve már jobb a helyzet, mert a klub felhasznált pár millió adókedvezményt és így a végsõ eredmény pozitív. Az adókedvezmény mûködése összetett téma, a lényeg a Q2 beszámoló idején közölték a korábbi veszteségek segítségével rendelkezésre álló adókedvezmény kb. 60 millió font, így ezt használhatják a jövõben. Q3-ban 6,7 millió értékben meg is tették. 9 havi viszonylatban ugyanez a helyzet. 


 
A bruttó adósság 367,6 millió font, az adósság változását a következõ diagram mutatja:
 

 
Normál kötvény visszavásárlással 2-3 éven belül fokozatosan 200 millió alá szorítható és/vagy újabb részvényeladással egyszeri hirtelen csökkentést lehet elérni. Viszont ahogy korábban többször írtam, adózási és egyéb okokból érdemes némi adósságot megtartani. A klub értékéhez és bevételeihez képest már nem akkora ügy és a kisebb adósság kevesebb kamatot is jelent.

 
Cash flow (tényleges pénzmozgás) 9 hónapra:

 

 
Q3 végén tehát 36,2 millió font szerepel a bankszámlán. Ez szezonális csökkenés, a klub Q2 és Q3 alatt költekezik a Q4 és Q1 alatt befolyó összegekbõl. Néhány fõbb bevételi és kiadási tétel: Carrington bõvítésére 10 milliót költöttek, az új igazolásokra kiadott összeg gyakorlatilag Van Persie és Kagawa megszerzése, a Sky-tól visszavették az MUTV harmadát, így már 100%-ban a klub tulajdona a csatorna. A részvénykibocsátás (IPO) eredményébõl a klub a kötvénytartozást csökkentette és visszafizetettek egy az MUTV-hez köthetõ régebbi kölcsönt. Kamatfizetésre és egyéb pénzügyi költségekre 47 milliót fordítottak. 

 
Egyéb hírek:
 


Bajnokok Ligája
 



csoportkörért 8,6 millió euró 


csoportban gyõzelmi bónusz meccsenként 1 millió, négy nyert meccs volt 


16 közé jutás 3,5 millió



 
16,1 millió eurót kap tehát a csapat a szereplésért és a market pool bevétel.


 
Market pool számításról: Az UEFA a tavalyi 754 millió euró után ebben a szezonban 910 millió eurót ad a 32 fõtáblás csapatnak. Ebbõl kb. 45% fejezi ki a market poolt, ezt az adott országok TV piaca szerint osztják fel. Az angol market pool nagyjából a teljes market pool kb. 25%-a, azaz kb. 102 millió. (tavaly 84) A példa kedvéért kereken 100-zal számolok. Ezt két módszer alapján osztják szét a 4 angol klub között. Felét az elõzõ bajnokság tabellája alapján, felét az alapján hogyan szerepelnek az angol klubok az aktuális BL-ben.
 


Tehát az egyik 50 millió 40%-a (20 millió) az elõzõ bajnok Man City-hez kerül, 30% (15 millió) a második Unitedhez, 20% (10 millió) a harmadik Arsenalhoz és 10% (5 millió) a Chelsea-hez, akik címvédõként a Tottenham helyett szerepelhettek.
 


A másik 50 milliót az aktuális BL szereplés alapján: a United és az Arsenal az idei BL-ben 8-8 meccs, a City és a Chelsea 6-6 meccs. Ez összesen 28 mérkõzés, az 50 millió felosztása a játszott meccsek száma alapján történik,  8 meccs 29% részesedést fejez ki, 6 meccsért pedig 21% jár. Tehát a United és az Arsenal 14,5-14,5 millió. Man City és Chelsea 10,5-10,5 millió.
 


Az UEFA a fentiek alapján összesen kb. 45 millió eurót fog kifizetni a Unitednek. Elõzõ évi 35 millióhoz képest javulás, mert emelkedtek a jutalmak és a csapat is jobban szerepelt. Az elõrejelzéseknél viszont legalább negyeddöntõvel szokott számolni a klub, ez a cél idén sem teljesült. A negyeddöntõbe jutás további 3,9 millió eurót jelentett volna jutalomként, a plusz hazai meccs jegybevételben még kb. 4 milliót. Tehát euróban kb. 8 millióba fáj, hogy nem jutott tovább a következõ körbe a csapat. 


 


TV szerzõdések
 


A következõ 3 szezonra a UK jogok értékesítése már tavaly lezárult. A Sky-BT-BBC szerzõdés összesen 3,2 milliárd font bevételt jelent a ligának, elképesztõ 70%-os növekedés a 2010-2013 ciklushoz képest. Õsz óta folyamatosan zajlott a külföldi jogok értékesítése, lassan minden régióban lezárulnak a tárgyalások. Hivatalos adat még nincs, de a hírek szerint biztosan átlépi a 2 milliárd fontot a külföldi jogok értéke. (az én becslésem kb. 2,2 milliárd) Így kb. 5,5 milliárd font lehet a PL bevétele a TV társaságoktól. Az ázsiai jogok értéke a nagy falat továbbra is, viszont növekedési lehetõség szerint az USA piacot érdemes külön megemlíteni: Az NBC 3 évre 250 millió dollárt fizet, ez majdnem négyszeres növekedés az eddigi Fox összeghez képest. A 3 évre több mint 5 milliárd font azt jelenti a klubok számára, hogy a következõ szezon bajnoka akár 95-100 millió fontot is kaphat a ligától, míg az utolsó 60-65 milliót. (plusz az ejtõernyõs csomag) Viszonyításként a jelenlegi ciklusban a bajnok kap 60 milliót. Az új TV szerzõdéseknek köszönhetõen a Premier League növelni tudja gazdasági elõnyét a többi top ligával szemben. Részletek itt. 


 
Kereskedelmi hírek 
 


A Q2 beszámolóban bejelentették az új 8 éves edzõmez partnert, csak nem nevezték meg akkor a céget. Én akkor az Aon kapcsán ezt írtam: "A mezre hosszabbítani akartak, de a Chevrolet sokkal jobb ajánlatot adott. Akkor azt mondták mint pénzügyi partner maradnak 2014 után is, mert nagyon elégedettek. Közben a klub visszavette a DHL-tõl az edzõmez jogot, nem elképzelhetetlen az Aon kihasználná ezt. Ha adnának min. évi 15 milliót..." 
Nos, azóta bejelentették nyártól valóban az Aon váltja a DHL-t. Ez egy 2021-ig tartó összetett szerzõdés:
 



edzõmezen és stábtagok melegítõjén Aon felirat (csak hazai sorozatokban) 


Carringtonban a Trafford Training Centre hivatalos neve nyártól Aon Training Complex 


nyári túrák az Aon nevével 


Manchester United Business Network: globális programok, üzleti konferenciák, tanácsadások stb. 


együttmûködés a klub alapítványával 



 
A 8 éves szerzõdés kb. 120-150 millió fontot ér a hírek szerint. Ellentétben a Chevrolet szerzõdéssel, a klub nem közölt hivatalos összeget. Woodward (aki nyáron váltja Gillt) megerõsítette, az Old Trafford névjogát soha nem adják el. A Nike tárgyalásról érthetõen nem közöltek új információt, még mindig tart az exkluzív tárgyalási idõszak. Az eddigi együttmûködéssel nagyon elégedett a klub. A nyári túráról: az elõzõ beszámoló idején még csak pletyka Thaiföld már hivatalos, Bangkokban is lesz egy meccs. Az ügyfél adatbázisban már 30 millió szurkoló szerepel. Az ún. New Media & Mobile kategóriában komoly lehetõségeket látnak. A konferenciahíváson elhangzott még: jó hír a több mint 50 ezer bérletesnek, hogy a klub nem változtat a bérletek árán. A keret nyári megerõsítésének anyagi fedezete a menedzser rendelkezésére fog állni, ahogy eddig is. 


 
Hosszú évek után a Forbes magazin legértékesebb klubok listáján a United elveszítette az elsõ helyet. Sajnos részletesen nem indokolták, de az egész lista furcsa önmagában is és a tavalyihoz képest is. A dobogós klubok becslésén érthetetlenül sokat variáltak. A Barcelona értéke megduplázódott az elõzõ évi listához képest? A tavaly 1,9 milliárd dollárra becsült Real Madrid hirtelen 3,3 milliárd dollár értékû? A Unitedra tavaly 2,2 milliárd dollárt írtak, ami szerintem alulbecslés volt. Az azóta történt IPO miatt nem írhatják már a 2,2 milliárdot, idén 3,2 milliárdot mondanak. Ami a tõzsdei értékhez legalább passzol. Ugyanakkor a következõ klubok mint Arsenal, Bayern, AC Milan értéke szinte változatlan. 


 
Richard Arnold egy interjúban szintén az összehasonlítás eltérõ módszerei kapcsán a Bayern Münchent említette, mivel a Deloitte listán a bajorok szerepelnek rekord kereskedelmi bevétellel. "A Bayern München sikeres és jól vezetett klub. Ugyanakkor õk a  céges prémium székek bevételét a meccsnapi helyett a kereskedelmi kategóriában szerepeltetik. Egy az egyben történõ összehasonlításkor a United kereskedelmi szektora jobb." Jelentõs befolyásoló tényezõ még az euró-font árfolyam is. Illetve az Allianz Arena használatáért az 1860 München bérleti díjat fizet a Bayernnek, pár millió eurót ez is jelent. A közeljövõre nézve a United versenyelõnyre fog szert tenni: elõször nyártól az új Aon szerzõdés indul, azutáni szezonban a Chevrolet és aztán az új Nike üzlet. Pl. A Bayern-Telekom 2017-ig érvényes szerzõdésénél a United-Chevrolet 2021-ig futó üzlet kétszer értékesebb lesz. 


 
A MANU részvény árfolyama a negyedév során a 17-18 dolláros sávban mozgott, a pénzintézetek jellemzõen továbbra is vételre ajánlják. A 14 dolláros IPO-ban befektetõk (pl. Soros család) már pár hónap alatt szép nyereséget értek el. A Glazer család IPO utáni eladási tilalma már lejárt, elvileg bármikor újabb részvényeket dobhatnak piacra.


Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!