Sose írj a történet végéig...

Igen, vannak hibák. Vagyis vannak meglepetések. A szezonértékelésemkor azt hittem hogy az utolsó 2 meccsen már nem lehet semmi meglepõre számitani. Hát óriásit tévedtem! Jöjjön a szezonértékelés folytatása az utolsó 2 hét eseményeibõl.

Nos elõször is visszavonult a Mester, Sir Alex Ferguson.

Én (mint minden reggel) kapcsolom be a gépet, aztán látom a kiírásokat, hogy Sir Alex visszavonul... Mindenki a 10 órát várja, a carrintoni sajtótájékoztatót. Állítólag CR is a helyszínen. De jött a következõ döbbenetes hír: Rooney beadta az átigazolási kérelmet. 2 döbbenetes hír 1 reggel, aztán 10 óra után nem sokkal jön a hír, hogy igaz: Ferguson visszavonul. A teljes döbbenet következik. Nem találtam szavakat, ez egyszerûen hihetelen. Hozzáadva a Rooney-hisztit, meg a Twitter-fiókos ügyet, egyszerûen horror lett a nap. Minden drukker a Facebookon vár, miközben megindultak a találgatások az utódról. Moyes? Klopp? Mourinho? Aztán jött Gill nyilatkozata, hogy milyennek is kéne lenni a következõ MU menedzsernek. Még több találgatás látott napvilágot, a Facebookon komoly beszélgetések, viták, találgatások kezdõdtek...  én ezelõtt 1 évvel utaltam rá, hogy Moyes-t el bírnám itt képzelni, de aztán elbizonytalanodtam, hiszen nincs nemzetközi tapasztalata. Én Kloppot véltem volna itt még, mint lehetséges utódot, mert Mourinho, bár komoly tapasztalata van, de hosszú távra nem lehetett volna vele tervezni... Közben mindenki meghatóan olvassa, ahogy a futballvilág nagyjai megszólalnak Ferguson mellett. Kitisztul a kép, miért is volt kiakadva Fergie a Madrid elleni meccs után.
 
Következõ nap, délután 5 óra. Hivatalos: Moyes lesz az utód. Ez van. Még mindig nehéz felfogni, hogy jövõre õ lesz a kispadon. De egy igazi szurkolónak támogatni kell mindig a csapatot, és ki kell állni a csapat mellett. Bizakodni kell, én is már csak erre gondoltam. És tudtam, hogy most nyáron kiderül, ki és miért MU drukker (Ferguson vagy Rooney miatt, vagy maga az MU, mint csapat miatt) és aki csak azért, mert Rooney elmegy (rá késõbb kitérek) vagy /SAF távozik, õ is eltûnik, az nem igazi drukker...

Jött az a meccs, amitõl féltem: MU-Swansea meccs. Hogy miért? Mert úgy gondoltam, hogy 2 lehetséges variáns lesz: vagy össze lesz esve a csapat, vagy bele ad mindent. Ám hiába nyertünk volna akár 8-0-ra is, hiába emelhette fel Vidic a serleget, de ez a meccs akkor is szomorú lett volna. Nos az elsõ félidõben a csapat lefocizta a vendégeket, bár gólt csak Chicharito szerzett. Aztán a 2. félidõben feltámadtak a walesiek és (ugyan ki más, csak úgy mint õsszel) Michu betalált, szépen... aztán telt az idõ, az 1-1 meg Sir Alex (ja és majdnem kihagytam Paul Scholes búcsúzásakor, mert az õ visszavonulása is most jött el) utolsó hazaiján elég kellemetlen eredmény, mert a Swansea-nak se volt már tétje a meccsen. Aztán a 86. percben a 6 éve gólképtelen Rio Ferdinand, a csapat hûséges hátvédje csatárokat megszégyenítõ gólt vágott, amibe a kapu is beremegett. Ezt se gondoltam volna. Micsoda hét, micsoda meccs! Aztán a serleget nem Vidic, vagy Evra, hanem elõször a Mester emelte fel, két oldalán a 2 csapatkapitánnyal. Szép, megható, szomorú, és azért mégis örökké emlékezetes pillanat volt.

 De közeledett az utolsó, a WBA elleni meccs is. Közben jöttek az információk, Moyes-t egyre jobban megismerte mindenki, kezdett egyre szimpatikusabb lenni. Majd következett a történelmi meccs, amihez történelmi eredmény is jött: 5-5! Én a két félidõben 2 Unitedet láttam, de utólag visszagondolva azt mondom, kiugró eredménnyel búcsúzott Ferguson, amit úgy látszott, a csapat nem annyira bánt (nem úgy mint a szurkolók, akik nagy részét Lindegaard elzavarását követelte).  Szerintem a komplett hátsó alakzat felmondta a szolgálatot Lukaku beállása után.

Jöjjön egy kényes téma: Rooney.

Egyszer eljátszotta a drámát 2010-ben, amikor kis híjján eligazolt, ráadásul közel volt a városi riválishoz (és akárhány évet húzott le korábban itt, ezt senki sem bocsátotta volna meg neki, ha odamegy, szerintem). Én többször kifejtettem, hogy miatta szerettem meg az MU-t, az õ játéka hihetetlen. Igazi karakter. És õ lett az MU egyik szimbóluma. De ez a dolog, ami most újra kirobbant, most talán mindent tönkretett. És mivel nincs információ a miértre (sokak szerint a hátravont poszt, de korábban Rooney pedig kifejezte, hogy szeretne visszábbvontan is játszani) csak spekulációk vannak, és hogy a klub elutasította a kérelmet. Most jelen állásba azt mondom: ha menni szeretne, menjen, de ne PL riválishoz, ennyivel tisztelje meg az MU-t. És hogy miért? Mert ha marad, és Moyes nem gyõzi meg, akkor motiválatlan, kedvtelen lesz, és egy ilyen Rooney nincs hasznára a csapatnak. Amit meg a parádén csinált az... no comment. Ha Rooney meggondolja magát, akkor maradjon, de számomra újra bizonyítania kell, és szerintem a szurkolóknak is tartozik most... Remélem hamarosan tisztázódik a helyzet.

És most, mit várhatunk a jövõ Unitedjétõl?

Nos, Moyes új csapathoz kerül. Nem szabad és nem lehet rögtön csodát várni tõle. Ne felejtse senki, hogy mi nem a Chelsea vagyunk... és hogy Fergusont ha az elsõ 1-2-3 évbe kirúgták volna, akkor hol lenne az MU? Ahogy a DigiSporton mondták, akkor a United csak egy közepes csapat volt, a Pool meg a Anglia királya volt. Mi történt 26 évvel késõbb? Az MU a futballvilág egyik legmeghatározóbb csapata, Anglia ura. Idõt kell adni neki. Számítok a fiatalokra adó politikájára, és remélem többen is szerephez fognak jutni. Amit nem szeretnék, az a Baines-Fellaini kettõs. Sokak szerint õket kéne hoznia Moyes-nak. Szerintem meg nem! Balhátvéd poszton remek helyzetbe vagyunk, Fellainit meg nem tudom elképzelni. Inkább egy Strootman kéne. Meg szélre Zaha mellé még egy játékos (Bale vagy CR). És ennyi. Vagy ha felhoz 1 tartalékos szélsõt (Lingardot vagy Cole-t), akkor õt is megnézném. Azért azt mindenki tudja, Moyes egyrészt nehéz, de egyben könnyû feladatot is kapott most. Nehéz lesz, mert nem akárkinek a helyét kell átvennie. De könnyû is, mert szinte egy kész keretet kap, amihez nem kell nagyon hozzányúlni. SAF rosszabb keretet kapott, amikor idejött, de mindent elrendezett, úgy távozott..

És nekünk, ahogy õ mondta a búcsúszavaiba, bízni kell benne. Lehet lesz 1 év vagy 2, amikor nem nyerünk, lehet. Akár megismétlõdhet a Guardiola-sikersztori. Nem tudjuk ezt. De nem véletlenül került ide. Nem hiszem, hogy a csapat szétesne a távozás miatt. Legyünk türelmesek!
Sir Alex Fergusonnak és Paul Scholesnak köszönet a sok évi munkájáért és hosszú, nyugodt és további boldog életet kívánok, és remélem, azért nem fognak eltünni teljesen és láthatjuk majd õket még párszor.

Glory Glory ManUnited!!! :)))
 

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!