A szezon legtöbbet feltett kérdése: Miért?

Vajon mi történhetett? Mi lett a tavalyi bajnoki kerettel? Vajon Moyes az egyedüli bûnbak?
Sokat gondolkodtam, hogy is fogjak bele, mert nehéz írni jelenleg. Nehéz idõk ezek ugyanis.


Amikor elkezdtük a PL-t, már a sorsolás is nagyon alaposan kiszúrt velünk. Öt forduló alatt 3 rangadó, ami között volt egy Anfield-i és egy etihadi rangadó. Pedig a szezonkezdés jó volt. 4-1-re nyerünk idegenben a Swansea ellen, majd 0-0-át játszottunk a gyáva José Mourinho csapata ellen, akik csak az X-re játszottak. Jött 1 vereség a Liverpool otthonában, ez megesik, nem sûrûn nyerünk ott, de utána…  jött az a 4-1… Egy olyan 4-1, ahol szinte imádkoztam, hogy a City fogja vissza magát, ahol a utolsó 20 percet leszámítva sehol sem voltunk, brutálisan lefocizott a városi rivális. Sokan, köztük én is azt gondoltam, hogy ez van, innentõl hozzuk a meccseket. Hát nem. Jött egyik meglepõbb eredmény, egy negatív rekord, még egy meglepõ eredmény, még egy rekord. És itt jöhet a kérdés, amit legalább 100-szor lehet olvasni, hogy miért? Miért ilyen eredmények vannak egy bajnokcsapatnak?
 
Nos, erre több válasz van:
 
1: Moyes nem SAF! Ez egyértelmû. Egyelõre nem lehet látni Moyes felé olyan félelmet és tiszteletet a játékosoktól, mint ami SAF körül volt. Persze neki jogos volt, mert 27 év és 38 trófea magáért beszél. És nem is beszéltünk a hajszárítóról.  Ez nincs! Látni lehet nyilatkozatokat, és néha egy-egy fellángolást, de érdemben nem látok olyat, hogy lenne olyan játékos, aki képes lenne Moyes-ért harcolni. Az, hogy Moyes-nak nincs akkora rutinja az egy másik, de látni lehet, én legalábbis látom, hogy fejlõdik.  A szezon elején voltak érdekes cseréi, de mostanság egyre ésszerûbben cserél, lehet látni a logikát.
 
2: A keret minõsége: Tavaly sokan megjegyezték, hogy a United azért bajnok, mert kiegyensúlyozott, nem azért, mert annyira erõs. Tavaly erre legyintettünk volna, idén kiderült, ez maximálisan igaz. A kapus és a csatár posztokat leszámítva igencsak gyengék vagyunk… De Gea összességében jó, bár tavaly jobb volt, de nem teljesít rosszul, a Sunderland elleni Ligakupa-búcsút leszámítva nálam messze jól teljesít. Csatár poszton se állunk rosszul. Welbeck idén mutatja, ha posztján van, akkor képes gólokat szerezni. Robin bár sérült volt, és félek kezd visszatérni az arsenalos korszaka, de még mindig hatékony, Rooney szintén, ráadásul a hosszú passzokban és pontrúgásokban szerintem messze jobb, mint tavaly volt. Chicharito kicsit maga alatt van, de kevés lehetõséget kap, ráadásul csatárként még kevesebbet, ugyanis ha Welbeck és õ egyszerre játszott, azt se tudtam milyen poszton van tökéletesen semlegesítették egymást ugyanis.  De ha megkapja, akkor fontos gólokat szerez. Ez volt a jó rész, és innentõl…  A védelem egy káosz. Moyes sokat variál ott, de nem talál receptet erre. Rafael nekem kicsit ingadozó, de még elmegy, bár nincs igazi versenytársa, ami baj. Középen Rio sokat sérült, de mikor játszott, sajnos már meglátszott a kora nagyon, a visszavonulása megérthetõ lenne. Vidic se nyújtja már azt ami kellene, a keménysége megvan, de a sebessége már neki se a igazi. Evans az esetek nagy többségében jó, egy jó szintet hoz, de sajnos mindig benne van a hiba lehetõsége. Smalling idén szerintem jól teljesít, de igencsak van hova fejlõdnie. A rossz, hogy eléggé sérülékenyek. És ha már sérülékenység, akkor Jones. Õ lehet a következõ CSK a jövõben, Rooney után, de a baja, hogy kényszerbõl sokszor VKP-t játszik. De az igazi posztja védõ, és ezt sokszor bizonyítja. Tehát a megfelelõ kettõs nem tudom, ki lenne perpill.  Baloldalon Evra stabil, de nyáron kellene egy vetélytárs. Büttner ugyanis nem nagyon kap lehetõséget, ha kap, akkor is azt mutatja, hogy õ szélsõnek és nem védõnek lenne a jó. Ha igazán ott akarunk lenni a topban, akkor legalább olyan, vagy csak kicsit annyira jónak kellene lennie a védelemnek, mint a Chelsea-ben van.
 
Jön a középpálya. Amíg a védelemre azt irtam, hogy káosz, a középpályánkat úgy tudom jellemezni, hogy nincs. Sajnos Carrick maga alatt teljesít, Cleverley szintén, sokan kiemelik, hogy alibizik, és ez igaz annyiban, hogy nincs elõre játéka, csak oldalra és hátra passzol. Fellaini olyan, mintha itt sem lenne.  Fletcher visszatérése talán csak a nagy öröm. De megváltást tõle sem szabad várni. A 3 szélsõnk (Nani, Valencia és Young) teljesítménye tavalyhoz képest változatlan, 1-1 felvillanás, de ennyi, nem tudom magamat ismételni eléggé, és nem is akarom, számomra idén is csalódások. De 2 pozitívum van: 1: Januzaj. Na õ talán a szezonunk eddigi egyetlen fénypontja. Szép dolog, hogy egy 18 éves srác jelenleg az egész MU reménye. Na õ viszont tényleg tud. Nehezen szerelhetõ, gyors és kreatív. Számomra õ lehet a következõ 7-es.  2: Mata. Ez volt az az igazolás, amit soha nem hittem volna elõtte, hogy összejöhet. Õ a PL egyik legjobb irányítója. Kreatív és gyors, ügyesen passzol és sok váratlan húzása van. Két meccs alatt eddig több mint meggyõzõ volt nekem. Bár így Kagawa szerintem teljesen kiszorulhat. Ezzel kerek lehet a története és marad õ, mint beteljesületlen ígéret. De nagyon sajnálom a japán irányítót.
 
3: Balszerencse, nem is kevés: Sajnos idén a szerencse abszolút nincs velünk. Voltak meccsek, ahol mi voltunk a jobbak, támadtunk, de kikaptunk. Ékes példa a Spurs (az utolsó 20 perc pedig olyan fergeteges támadójátékot hozott, mint a régi idõkben) és a Stoke elleni meccs (miközben a Stoke hozta a favágó játékát; két gólt szereztek a semmibõl, abszolút nem érdemelve gyõzelmet).  A helyzetkihasználás is mutatja, hogy nincs szerencse. A sérülések szintén. Ha mindenki épp lenne, biztosan nem itt tartanánk. Robin és RvP nélkül igazából megmutatkozott, hogy Welbeck tud villogni, de… nem tudja egyikõjüket sem pótolni. Sokszor a játékvezetés sem nekünk kedvez. Tavaly szinte mindenki minket vádolt, hogy nekünk fújnak a bírók. Ez mennyire nem igaz! Annyi sok érthetetlen ítélet született, hogy ez kész botrány.
Balszerencsének mondom Moyes helyzetét is. Szerintem õ sem erre számolt. Rendesen tûz alatt van, szerintem lassan többen zavarnák el, mint amennyien adnának neki esélyt. Pedig szerintem még mindig nem õ a hibás nagyrészt ezért. Persze, vannak „érdekes” húzásai, amit nem értek én sem (Valencia kirobbanthatatlansága és Zaha mellõzése), de ettõl függetlenül igencsak sajnálom õt. A nyilatkozataiból, fõleg amit év eleje óta adott mutatja, hogy akar, szeretne változtatni, de nincs szerencséje. Mata leigazolása szintén ezt bizonyítja, akar változtatni. Az utolsó 2 meccsen, a Cardiff és a Stoke ellen én már kezdtem látni a szélrõl egyre inkább befelé tolódó játékot, ami szerintem jó lesz, hozzácsapva a jó labdatartást. Már csak ki kéne használni a helyzeteket. Ebben Mata kulcsfontosságú lehet, csak találjuk meg a legjobbat, hogy a FantasticFour (RvP-Rooney-Mata-Januzaj) mind a 4 tagja kényelmesen és hatékonyan tudjon játszani.
 
Ez a szezon elúszott. Címvédés biztos nem lesz, a 4 közé kell kerülni. Nagyon kemény harc lesz ez. Az Everton és a Spurs bukását ki kell használni kegyetlenül. Valamint az Arsenal brutális sorsolása is segíthet (bár inkább nyerjék meg õk a bajnokságot, mint a pénzes City). Ha jövõre EL lesz, akkor kiderül, melyik játékosunk szereti valójában a MU-t, és ki az, aki csak a BL és a sikerek miatt van itt. Nekünk ki kell tartani, és reménykedni. Sose adhatjuk fel a reményeket, hogy benne leszünk a legjobb 4-ben. És ha nem, akkor is ki kell tartani.  Moyes nyáron nagytakarítást rendez, ezt már várom. És kapja meg az idõt! Sokszor nagyot nézek, hogy sokan most elküldenék már õt. Pedig ez maga lenne az öngyilkosság, szezon közben edzõt váltani. Az MU pedig nem arról híres, hogy szezon közben csak úgy cserélgesse az edzõket, mint a Chelsea. Jó példa a bizalomra Rodgers és a Pool példája. A 1. évében felépített 1 csapatot, aztán tessék, most hol is vannak? Ennyi. Vagy ott van az Arsenal. Wenger csapata most komoly tényezõ lett, el kell ismerni, szerintem mostanra beértek, Özillel meg hatalmasat fogtak. Õt sem küldték el, pedig 8 éve nem nyertek semmit. Én nagyon bízok benne, hogy jövõre visszatérünk az elitbe.
 
GGMU mindörökké!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!