Túl az Óperencián - Edwin, Giggs, és Scholes nélkül...

1. rész - A walesi lovag
 
Valaki azt mondja már kiégtek, valaki továbbra is nagy erõsítésként számol velük, páran pedig már a helyetteseiket keresik. Egy dolog azonban biztos: olyan legendákat kell majd pótolni, akiket tökéletesen helyettesíteni sosem lehet. Nézzük a lehetséges utódokat.

Ebben a kis írásban összeszedem azokat a játékosokat, akik az újságok, illetve a fórumon lévõ hozzászólások szerint az utódaik lehetnek, esélyekkel megfûszerezve.
 
Kezdjük Ryan Giggs-szel, aki eddig tizenegyszer lehetett részese bajnoki gyõzelmeknek, kétszer Bajnokok Ligája sikernek, de az FA-kupa sem hiányzik a vitrinébõl, négyszer sikerült elhódítania a walesi szélsõnek. A számtalan trófea ellenére Ryan továbbra is a földön maradt, ami sok gyermeknek, fiatalnak a példát jelentette.
 
Giggs a higgadtság és a magabiztosság mellett jelenleg a váratlan húzásaival tûnik ki a csapatból. Lelkesedése továbbra sem lankadt, szeretné begyûjteni 12. bajnoki címét, ám érthetõen a 37 éves játékos már egyre kevesebbszer jut szóhoz a találkozók terén. Vajon kik pótolhatnák õt?
 
Gareth Bale - A leggyakrabban felhozott névvel kezdem. Bale szinte már kultusz név a különbözõ átigazolási témákban, majdnem minden klub fanatikusai szívesen látnák a csapatukban, ami azért nem meglepõ: a szintén walesi játékos rendre hozza a jó vagy remek formát, így érthetõ a felkapottsága. A Spurs nem az a csapat, amely ne engedne el labdarúgókat, ám Harry Redknapp érkezésével megváltozott a klub szisztémája is. A gerinc kiépítése után a menedzser a cserejátékosokra fekteti a hangsúlyt, ami szerinte fontos tényezõ egy hosszú szezon átvészelése miatt.
 
A 21 éves szélsõ árát 20-25 millió font körülire becsülik, viszont az említett remek formák, a dinamikus játék, illetve a fejlõdõképessége miatt akár 35-40 milliót is kikéne csengetni.
 
Esély az érkezésére: 6%
 
Eden Hazard - A másik név, mely gyakran felröppen, ha igazolásokról van szó. Hazardot a belga futball egyik legnagyobb tehetségének tartják, jelenleg a Lille-ben próbál maradandót alkotni. A szélsõt 2008-ban, már 17 évesen beválogatták a belga válogatottba, nem csoda hát, hogy az újságok olyan nevekkel hozták össze õt, mint a Manchester United, a Liverpool, a Real Madrid, vagy éppen az Arsenal.
 
Már tavaly alapembernek számított a francia csapatnál, ahol 52 mérkõzésen 10 gólt sikerült összehoznia. Az eddig õt kívánó szurkolók talán az alábbi nyilatkozatok után meggondolják magukat:
 
"A Real és az Arsenal az álmaim klubja, már gyerekként oda szerettem volna igazolni."
 
"A Real és az Arsenal nagyszerû klubbok, és olyan magas szinten szeretnék játszani, mint ezek a csapatok."
 
A szélsõ áráról nincs sok infó, össze-vissza repkednek a számok, de talán 25-30 millió euróért már meglehetne szerezni. Kérdés, akinek a Real az álma, kell-e ide?
 
Esély az érkezésére: 9%
 
Adam Johnson - Újabb érdekes név az õsi rivális tárházából. Johnson karrierje lassan indult a Middlesbrough-ba, sok kölcsönadás után végül az utolsó 2 szezonban megmutatta képességeit, amivel a Manchester City kegyei alá masírozta be magát. A tehetséges szélsõt potom 7 millióért szerezték meg a kékek, a nagyszerû játékok azonban nem gyõzték meg a klubbot, és mellõzték a játékost.
 
Johnson nemrég kijelentette, hogy felkészült a távozásra, így nem is csoda, hogy a Liverpool már felvetõdött, mint lehetséges felkaroló. Árban nem történhetett nagy változás, maximum 10-15 millió font lenne az értéke. Vajon a City elengedné hozzánk?
 
Esély az érkezésére: 14%
 
Dzsudzsák Balázs - Nem vicc, nem ámítás, többen õt látnátok szívesen a United bal oldalán. A magyar szélsõ tündököl Hollandiában, folyamatos jó játéka alapemberré tette a PSV-ben. Balázs nem titkolt vágya, hogy egyszer egy nagyobb csapatban játsszon, kérdés Fergie lát-e benne fantáziát.
 
Dzsudzsák meglepõen felvette a ritmust a hollandoknál, gyors, technikás, dinamikus játéka sokaknak imponál. A lövések terén sem kell szégyenkeznie, mind jobbal, mind ballal képes megzörgetni a hálót.
 
Az ára 10-20 millió font között mozoghat, ám sokak szerint nem lenne esélye a Vörös Ördögöknél, kérdés, egyáltalán a klub felfigyelt-e rá?
 
Esély az érkezésére: 12%
 
Az igazolások mellett vannak saját játékosaink is, akik képesek lehetnek felmutatni valamit. Nézzük át õket is.
 
Luis Nani - A portugál cselgyár tavaly megmutatta, hogy tud vezéregyéniség lenni, ám a nagyszerû mérkõzések után idén ismét a régi önmagát láthatjuk. Felesleges cselezések, megtorpanó helyzetek, nagyratörõ tervek, és az "egy meccsen jó vagyok, majd ötrõl eltûnök" effektus.
 
Nani több nevelési módszert is átélt már a Manchester Unitednél, de továbbra sem tudott igazán felnõni a feladathoz. Bár még mindig csak 24 éves, nem tudja hozni azt a kiemelkedõ játékát, amit képességei alapján elvárnak a szurkolók.
 
Vajon tudná pótolni a mi örökifjú walesinket? Magánvélemény, de úgy érzem aligha.
 
Esély a beválásra: 60%
 
Ravel Morrison - Morrisont a tartalék csapat egyik legnagyobb tehetségének tartják, fiatal kora pedig újabb elõnyt jelenthet a rá fordítható energiára. A 17 éves játékos több poszton is bevethetõ, a szélek mellett kedveli a csatárok mögötti pozíciót is, ami kreativítását jellemzi.
 
Egyetlen mondattal búcsúztatom õt: egyes újságírók és szakértõk egyenesen addig mentek, hogy kijelentették: Paul Scholes óta nem rendelkezett angol származású Manchester United nevelés ilyen rúgótechnikával.
 
Esély a beválásra: 55%
 
Danny Welbeck - A jelenleg a Sunderlandnél kölcsönben szereplõ játékos sokáig tabu téma volt a United szurkolók körében. A fiatal tehetség enyhén szólva nem váltotta meg a világot Manchesterben, ám a Sunderland-i kiruccanás jó hatással volt a fejlõdésére.
 
Welbeck beverekedte magát a kezdõbe, és olyan teljesítményekkel rukkolt elõ, amikre nem számított senki. A folyamatos játéklehetõség, és a bizalom megtette hatását, Danny egyre nagyobb jövõ elõtt állhat, már ha a Vörös Ördögöknél is hasonló bizalmat kap...
 
Esély a beválásra: 70%
 
Nagyjából ennyi lett volna az én kis értékelõm, összegzõm, ha van még név, melyet nem hoztam fel, az vagy a túlzott lehetetlenségnek, vagy a tudatlanságomnak volt köszönhetõ.
 
Következõ rész: Pótolható Paul Scholes, a legvörösebb ördög?

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!